Connect with us

U potrazi za Istinom

‘Više puta Aleksandar Vasiljević je izjavio kako mu je Stjepan Mesić bio jedan od suradnika’

Objavljeno

-

Napokon je u Splitu podignuta optužnica protiv Dragana Vasiljkovića, aliasa Kapetana Dragana, zbog ratnih zločina.

[ad id=”93788″]

Međutim, njegovi zločini su započeli davno prije početka rata još 1987. godine, a možda i ranije, kada su on i Frenki Simatović boravili na otoku Viru sve do balvanske pobune u kolovozu 1990. godine. U Viru su stanovali u kući nekog Srbina koji je navodno bio bogati Srbin iz Beča. Obojica su cijele dane boravili zamaskirani u zadružnoj krčmi Patizanka.

Nekoliko dana prije te pobune, obojica su nestali iz Vira i tjedan dana iza toga su se opet pojavili na otoku Viru u jednoj ilegalnoj gostioni na otoku Viru u vlasništvu Ante Jurjevića, tadašnjeg direktora nezaboravnog Zadarkomerca. Ta firma je 1989. godine iznajmljivala sandoline na zadarskom i riječkom području, a bila je opremljena velikim brojem TAS-ovih automobila koji su nosili sarajevske registracije. Sve ove operacije je nadzirao Šef iz Sarajeva, zloglasni Aleksandar Vasiljević.

Jedan agent SDS u Zadru je tvrdio da je firmu Zadakomerc osnovao KOS uz pomoć Aleksandra Vasiljevića. Tvrdio je također da je na čelu sarajevskog TAS-a bio Bakir Izetbegović. On je vjerovao da je KOS osnovao i Glumina Banku u Luganu u Švicarskoj. Nažalost, dva ključna svjedoka iz SDS u Zadru su preminuli i ne mogu ovu priču potvrditi, ali postoje neki svjedoci sa kojima su oni surađivali. O svemu ovome je znao tadašnji načelnik SDS u Zadru Branko Barbir kao i sekretar SUP-a Janko Ćurko. Janko Ćurko je preminuo, ali ne znam ako je još živ Branko Barbir.

Naoružavanje Srba u Hrvatskoj i Bosni je započelo 1986. preko uzgajališta ribe Cenmar na Ugljanu. Oružje je tamo dolazilo iz Bara, a Srbe su u zadarskom zaleđu i Bosni naoružavali Hrvati koji su se vodili kao zaposlenici tog uzgajališta. Oni su bili naoružani američkim Coltovima. Oružje u Bosnu se odvozilo kamionima, najviše u Grahovo, a odatle se dijelilo civilimna po cijeloj Bosni, Baniji i Kordunu. To je trajalo sve do 1987. godine kada je kod Biograda slučajno zaustavljen kamion pun oružja koje je dolazilo iz Cenmaru na Ugljanu. Tada je po tiskovinama pisalo da je oružje bilo namjenjeno ustašama. Nakon toga u Zadru je ubijeno nekoliko milicajaca, a jedan o kojem se dosta pisalo je bio mladac Jure Čulina.

Nakon toga cijela operacija je prebačena na otok Vir gdje je građevinske zone definirao kosovac iz zadarskog Katastra i tako zauvijek uništio otok Vir. Oružje je dolazilo penicama iz kasarne Šepurina u Zatonu i iskrcavalo se u kamione u uvali Meka gdje je 1988. srušena jedna kuća koja je izgrađena prije Virskog mosta. Već na jesen 1989. godine penice su dolazile u Virsku uvalu i sa njih su oružje preuzimali vojni i milicijski helikopteri koji su noću oružje prebacivali prema Lici, Kordunu i Baniji. Što se događalo zimi nitko ne može potvrditi jer veliki broj Virana, posebice mjesna vlast, su bili uvučeni u ovu operaciju.

Po riječima jednog hadezeovca i Mesićevog prijatelja, a možda i suradnika, tamo su često navraćali Aleksandar Vasiljević, Frenki Simatović i Kapetan Dragan. U ljeto 1990.godine, malo prije balvanske pobune, gostionu Plaža je posjetio i tadašnji premijer hrvatske Vlade Stjepan Mesić. Tamo su ga navodno doveli profesori iz Zadra i članovi HDZ-a Dalibor Brozović i Nikola Jakšić koji su toj gostioni bili česti gosti.

Tom prilikom na čelo općine Zadar Mesić je postavio Martina Dražinu, a Đuru Župana, tadašnjeg milicajca u Viru i rođaka Ante Jurjevića, na čelo zadarskih specijalaca. Đuro Župan je napredovao do čelnika Tuđmanovog osiguranja, ali zbog nekih optužbi je pobjegao u Austriju, odakle se vratio u RH, čini mi ne, tek nakon ustoličenja Mesića za hrvatskog Predsjednika.

Više puta Aleksandar Vasiljević je izjavio kako mu je Stjepan Mesić bio jedan od suradnika, što Mesić nikada nije opovrgnuo, pa je logično zaključiti da je ta izjava bila istinita. Štoviše, Mesić je sprovodio detuđmanizaciju na zahtjev tajnih britanskih službi kojima je otvorio sve Tuđmanove tajne državne dokumente. Navodno ih je otvorio britanskim novinarima, ali tadašnji britanski novinari su bili većinom suradnici britanske tajne službe MI6. Mesić je čak i lažno svjedočio u Haagu, pa je normalno da se upitamo: Zašto? Sve ovo nam nameće pitanje: Jeli Mesić ikada želio suverenu i nezavisnu hrvatsku državu?

Martin Zdenek

Zagreb

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari