Connect with us

Iz Svijeta

Višegradska skupina osuđuje rusku ‘agresiju’

Objavljeno

-

Češki, mađarski, poljski i slovački premijer – čije su zemlje članice Višegradske skupine – osudili su u ponedjeljak rusku “agresiju”, nakon optužbi da je Moskva odgovorna za smrtonosnu eksploziju na češkom teritoriju 2014.

Vlada u Pragu optužila je 17. travnja ruske tajne službe da stoje iza eksplozije u skladištu streljiva 2014. u kojoj su dvije osobe poginule.

Prag je odmah protjerao 18 ruskih diplomata pod optužbom za špijunažu.

I Estonija, Latvija, Litva, Rumunjska i Slovačka – sve odreda bivše komunističke zemlje – protjerale su ruske diplomate u znak solidarnosti, nakon poziva koji je Češka uputila ostalim članicama EU-a i NATO-u.

“Osuđujemo ovaj novi žalostan čin agresije i gaženja međunarodnog prava što ga je Rusija počinila na europskom tlu”, rekli su premijeri Višegradske skupine u priopćenju, nakon virtualnog sastanka na vrhu koji je organizirao predsjednik poljske vlade Mateusz Morawiecki.

Ove četiri zemlje pružile su “diplomatsku i konzularnu potporu” Češkoj pošto je Rusija protjerala 20 čeških diplomata kao odgovor na odluku Praga o izgonu ruskih diplomata.

“Odlučno osuđujemo nezakonite i nasilne čine ruskih obavještajnih agenata. Nećemo dopustiti da takvi čini podijele Europu”, rekli su.

Mađarski premijer Viktor Orban je u prijateljskim vezama s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i bio je razmjerno oprezan u diplomatskoj krizi povezanoj s eksplozijom u Češkoj.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je prošlog tjedna tek da je njegova zemlja “solidarna” s Pragom.

Ministri vanjskih poslova zemalja Višegradske skupine objavili su 19. travnja izjavu u kojoj osuđuju “svako djelovanje kojemu je svrha ugroziti sigurnost suverenih država”, ne spomenuvši izrijekom Rusiju. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas