Connect with us

Iz Svijeta

Višegradska skupina slavi 30. godišnjicu

Objavljeno

-

Premijeri država Višegradske skupine sastat će se u srijedu u poljskom Krakowu kako bi obilježili 30. godišnjicu tog formata koji okuplja Mađarsku, Slovačku, Češku i Poljsku.

Čelnicima četiriju država trebao bi se pridružiti predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, što pokazuje snažnu uključenost u strukture Europske unije, rekao je zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Szymon Szynkowski vel Sek, a prenosi agencija dpa.

Skupina će razgovarati o borbi protiv pandemije koronavirusa, klimatskim i migrantskim politikama EU-a, odnosima s istočnom Europom, uključujući Bjelorusiju i Rusiju, kao i razvoju Istočnog partnerstva, inicijative EU-a kojoj je cilj jačanje integracije šest država istoka Europe i južnog Kavkaza – Armenije, Azerbajdžana, Bjelorusije, Gruzije, Moldavije i Ukrajine.

Szynkowski vel Sek najavio je da će čelnici potpisati deklaraciju o ciljevima Višegradske skupine, kao i o digitalnim pitanjima.

Inicijativa je osnovana 1991. godine, na susretu čehoslovačkog predsjednika Vaclava Havela, poljskog predsjednika Lecha Wałęse i mađarskog premijera Jozsefa Antalla, prvenstveno kao platforma za europsku integraciju Poljske, Mađarske i tadašnje Čehoslovačke.

Nazvana je po kongresu u Višegradu, dvorcu u blizini Budimpešte, gdje su se 1335. sastali vladari Mađarske, Bohemije i Poljske, stoji na njezinim stranicama.

Države su 1999. ušle u NATO, a 2004. u EU, pa se inicijativa pretvorila u platformu za zajednički stav unutar EU-a.

Proteklih godina Višegradska skupina usprotivila se nekim europskim politikama, poput obavezne redistribucije migranata unutar saveza. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari