Pratite nas

Kolumne

Višnja Starešina: Agrokor u basni o žabi, škorpiji i bogu Udbokosu

Objavljeno

na

Još u ona stara vremena kada smo imali jednu Partiju, jedno mišljenje i jednu cenzuru, postojali su prokušani modeli skretanja pozornosti s ključnih problema banalnim ili izmišljenim alibi temama. Tako je, recimo, u razdobljima gospodarskog bankrota države bilo uputno podsjetiti široke narodne mase koliko ima gladnih u Americi i koliko beskućnika u Parizu spava ispod mostova preko Seine.

A ispod Savskog mosta nikoga! A mi, ponosni i postojani kano klisurine, od četiri ujutro trčimo u red za deterdžent i kavu. Ali nije se moglo saznati ništa o ključnim razlozima gospodarskog bankrota – da je dogovorna partijska ekonomija naprosto osuđena na bankrot.

Danas kad imamo mnogo partija, rašomon od mišljenja, nebrojeno cenzura i pravi šareni lunapark od medija, i dalje je nemoguće saznati što se događa s ključnim pitanjem u državi – s Agrokorom. Jer rasplitanje klupka dogovorne ekonomije ili, kako hoćete, klupka gospodarsko-političke korupcije, koja je dovela do napumpavanja, a potom do sloma Agrokora, sadrži odgovor na pitanje zašto je postojeći model hrvatskoga gospodarstva neodrživ.

Utvrđivanje sudjelovanja i odgovornosti u toj koruptivnoj političko-gospodarskoj simbiozi uvjet je bez kojega nije moguće napraviti nikakav drukčiji i efikasniji gospodarski model.

Opet isto

Jedino se stari sadržaj može presvući u novo ruho, s novim vlasnicima pod kontrolom stare duboke države. A to znači: i nakon Agrokora – Agrokor.

O načinu na koji će se restrukturirati Agrokor ovisi ne samo budućnost hrvatskoga gospodarstva, već umnogome i budućnost hrvatske države, s obzirom na to da je Todorićev Agrokor kontrolirao velik dio proizvodnje i distribucije hrane ne samo u Hrvatskoj, nego u svim državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije, da kontrolira ključne resurse prehrambenog sektora u Hrvatskoj, a i da je vlasnik velikih površina hrvatske zemlje na strateški osjetljivim mjestima, osobito uz granicu sa Srbijom.

A sve se to događa u vrijeme otvorene bitke, pravog rata SAD-a i Rusije za primat na ovom prostoru, uz ne manje ambicije Turske i Njemačke.

Posljednjih tjedana, kada je slučaj Agrokor trebao ući u fazu prvog raspleta – objavom revizorskih nalaza i, sukladno tome, pokretanjem kaznenih postupaka – naprosto smo zapljusnuti različitim kvazi-slučajevima. Mogli smo se pripremiti za smak svijeta zbog sudara planeta, mogli smo umrijeti od straha od jesenje kiše kao vjesnika nadolazećih klimatskih promjena, mogli smo iščitati sve zaboravljene dosjee crne kronike, zaoštrena je do krajnjih granica polemika ustaša, četnika i partizana…

Na dan kada je odgođena objava revizorskih nalaza u Agrokoru u medijski je prostor zdesna plasiran, a slijeva izmasakriran nekakav poluproizvod nacrta novog obiteljskog zakona…

A o Agrokoru smo informirani uglavnom samo iz novog bloga Ivice Todorića, koji se očigledno odlučio na aktivnu obranu, i iz škrtih reakcija prozvane potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

No da se s Agrokorom zbilja događa nešto jako ozbiljno i presudno, bilo mi je jasno kada sam vidjela da je jedna od hrvatskih top tema postala priča o osiromašenju Amerike nakon Trumpova dolaska na vlast. U glavnoj je ulozi anonimna 40-godišnja sveučilišna profesorica koja je nakon Trumpove pobjede morala pronaći dodatni posao kao prostitutka u obližnjem kafiću.

Pa sada svaki dan najprije šest sati za malu plaću obrazuje studente, a potom trk u kafić, gdje sljedećih šest sati za veliku lovu prodaje seksualne usluge. Kad smo dotle stigli, znači da oko Agrokora zbilja jako kuha. A kako je sve oko Agrokora obavijeno šutnjom i velom tajni, i ja bih svoju priču o njemu pretvorila u jednu revidiranu basnu o žabi, škorpiji i bogu gospodaru njihove bare. Taj bog se u nas ne zove Zeus, nego Udbokos. A ponekad radi mimikrije koristi i ušato “u”.

Žaba je gospodarila barom, a škorpije su njome upravljale. I dođe jedna škorpija, traži od žabe da je prenese preko bare, da joj pomogne prenijeti neko blago. A onda će tamo preko bare “halbe trinken, halbe Šarcu geben”. Ali nije ni žaba od jučer. Veli: “Znam ja onu basnu. Pa ti mene ubodeš i ubiješ nasred bare.” Ali nije ni škorpija od jučer. Veli: “Ne budi glup, žapče. Pa znaš da je i tebe i mene stvorio Udbokos, bog naše bare, i da te ne smijem ubosti, ma koliko bila škorpija. Jer sve ovo što nosimo preko bare je: pola meni, pola tebi, pola njemu.”

Zamijenimo stare žabe

I tako su se škorpije množile i upravljale barom izvana, žaba se debljala i gospodarila barom iznutra, Udbokos je bio zadovoljan jer svi su bili pod kontrolom i: pola meni, pola tebi, pola njemu. A onda se više nije imalo što nositi preko bare.

Škorpije su odlučile da je to zato što je žaba suviše stara, zrela za otpis, i da je vrijeme da pronađu nove i mlađe žabe. Ali ni žaba nije bila naivna. Ona ima bilježnicu, svesku, tefter u kojem je zabilježeno sve što su škorpije prenijele. I sad smo zbilja došli do prijelomnog trenutka one iskonske basne: ako škorpija ubode, uistinu bi mogle potonuti i žaba i škorpija.

Udbokos? Da se samo njega pita, on bi već zarotirao i žabu i škorpiju u neki novi aranžman. Ali pitanje svih pitanja je: je li Udbokos i dalje jedini gospodar ove bare? Dok se ne iskristalizira odgovor, zabavimo se tužnom pričom američke sveučilišne profesorice.

SlobodnaDalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Višnja Starešina: Plenković je kao lider već danas prošlo svršeno vrijeme

Objavljeno

na

Objavio

Više nije upitno može li Andrej Plenković politički preživjeti vlastitu operaciju nametanja žurne ratifikacije Istanbulske konvencije. Dugoročno ne može.

Naime, više nije vjerojatno da će kao šef HDZ-a Plenković uspjeti disciplinirati sve HDZ-ove zastupnike da dignu ruku za konvenciju. Čak i da uspije ratificirati konvenciju uz pomoć glasova oporbe, što je sve manje vjerojatno, bila bi to Pirova pobjeda.

A ako se odgodom ratifikacije, kao najvjerojatnijim scenarijem, Plenković ipak uspije izvući iz vlastite zamke, njegova politička budućnost u Hrvatskoj više nije perspektivna. Jer način na koji je pokušao nametnuti ratifikaciju konvencije, kao i njezine političke posljedice za upravljačke procese nad hrvatskim društvom, razotkrile su Plenkovićevu političku paradigmu više od ijednog dosadašnjeg poteza.

Jugoslavensko uvezivanje

U političkom smislu, eventualna ratifikacija konvencije za Hrvatsku nije samo svjetonazorsko pitanje ni dvojba uvodi li se time u hrvatski pravni sustav rodna ideologija kao obvezujući dio odgojno-obrazovnog procesa.

Za Hrvatsku je to najizravnije pitanje odnosa prema državi i državnosti, kao i pitanje hrvatskoga vanjskopolitičkog pozicioniranja u slojevitom i uzavrelom odnosu između SAD-a, Njemačke (zamaskirane kao EU) i Rusije i njihovih politika prema jugoistočnoj Europi.

Naime, u slučaju ratifikacije, Hrvatski sabor bi, uz inicijalno osigurani proračun od milijardu kuna, stavio u ravan s državnim institucijama čitavu mrežu lijevo-liberalnih udruga civilnog društva, koje se deklarativno bave zaštitom različitih prava, a stvarno već dva i pol desetljeća rade na potkopavanju temelja države, s jugoslavenskih političkih pozicija, produljujući biološko i konzervirajući mentalno nasljeđe komunizma.

Mijenjali su se samo njihovi organizacijski oblici i trenutačni prioriteti zaštite: tako su se u prvim danima uspostave višestranačja i demokratskog političkog sustava borili za zaštitu prava komunističke nomenklature proglašavajući svaku promjenu ili smjenu “čistkom” ili “brojenjem krvnih zrnaca”.

U vrijeme velikosrpske agresije i etničkog čišćenja pod združenom petokrakom i kokardom, osobitu su pažnju posvećivali zaštiti prava srpske manjine, s očitim ciljem izjednačavanja napadača i napadnutog, poslije rata su se okretali zaštiti ljudskih prava i pitanjima ratnih zločina, čineći sve da Hrvatska ne uđe u NATO i u EU, odnosno da ostane u postjugoslavenskom zapadnobalkanskom regionu.

Posljednja je moda globalistička: zaštita prava LGBT zajednice i promocija rodne ideologije, borba za “druge i drukčije”. Cilj je, međutim, uvijek ostao isti: difamacija i slabljenje hrvatske države i njezino ponovno jugoslavensko uvezivanje.

Ratifikacijom konvencije dobili bi zajamčeni i financirani prostor utjecaja na odgojno-obrazovni proces u Hrvatskoj. A u vidu tijela za provedbu konvencije GREVIO dobili bi i “batinu” kojom će disciplinirati buduće hrvatske vlade i njihove politike. Dobili bi to kao poklon, u trenutku kada je njihova mogućnost utjecaja i ucjena znatno oslabljena: u Hrvatskoj članstvom u NATO-u i EU-u, a u svijetu jačanjem neokonzervativnih političkih opcija u Europi i SAD-u. I to bi dobili od – nominalno HDZ-ove vlade.

Ruska ekspanzija

Na vanjskopolitičkom planu, ovim potezom Plenković očito kupuje naklonost nove-stare njemačke kancelarke Angele Merkel i svrstava se uz njezinu politiku stvaranja europske naddržavne “vlade”. Njezina je politička maksima na Balkanu: Srbija u EU-u, pa što košta – košta. Realno je očekivati da velik dio te cijene ode na hrvatski račun.

Plenković poklanja tzv. civilnom društvu upravljanje državom u trenutku kada Donald Trump na čelo State Departmenta dovodi derektora CIA-e Mike Pompea, jer biznismen Tillerson očito nije uspio prilagoditi neokonzervativnoj agendi to tradicionalno uporište neoliberala i globalista.

Čini to u trenutku kada šef NATO-a za Europu, američki general Curtis Scaparroti, na senatskom saslušanju kaže kako je ekspanzija ruskog utjecaja mnogo opasnija na Balkanu nego na Baltiku, a širi se preko Srbije i srpskog stanovništva u drugim državama.

Taj Plenkovićev izbor poteza i trenutka pokazuje da nije slučajnost njegovo odugovlačenje s LNG-om, niti s nabavom vojnih zrakoplova, da nije slučajno njegovo Vijeće za suočavanjem s prošlošću zapravo imalo zadaću ekskulpirati petokraku…

Ali reakcije na Plenkovićevo žurno nametanje Istanbulske konvencije, ne samo u HDZ-u već i u široj političkoj javnosti (koliko god ih mediji nastojali prigušiti), pokazuju da svakoj paradigmi dođe kraj. Osobito kada se vidi da ona počiva na lažnom predstavljanju.

Zato je Plenković kao lider već danas prošlo svršeno vrijeme. Za HDZ je danas pitanje budućnosti: hoće li uspjeti spriječiti da ih vođa u svome posljednjem potezu kolektivno zabije u zid i hoće li naći unutarnje snage da sljedeće izbore završe kao ozbiljna stranka? Ili će krenuti putem SDP-a poslije Milanovića.

Za političku budućnost Hrvatske je pak pitanje ulazimo li sa sljedećim izborima, vjerojatno već ove godine, u zonu političkoga kaosa u kojem ćemo moći birati: između neprihvatljivog starog i nepoznatog novog. I to u trenutku kada nam je globalni rat Zapada i Istoka ne samo pred vratima, već i u kući. A susjedi ambiciozni.

Višnja Starešina / Slobodna Dalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Ivan Miklenić: Ubijanje hrvatskoga idealizma

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski idealizam

Dujmović Bušić

Hrvatska kulturna scena predstavljanjem knjige »Tko je ubio Zvonka Bušića«, koju je napisao Tihomir Dujmović, te istoimene kazališne drame kojoj je uz Dujmovića autor Robert Kurbaša, u središte pozornosti ovih dana dovela je lik i djelo Zvonka Bušića Taika, jedinstvenoga borca za slobodnu Hrvatsku i čovjeka koji se nije mogao pomiriti s odvratnostima hrvatske stvarnosti pa si je iz prosvjeda oduzeo život.

Kad je Bušić podigao ruku na sebe, učinivši čin koji se načelno moralno ne može opravdati, a koji je u stvarnosti bio ujedno i krik i prosvjed i zgražanje, u dijelu, osobito medijske, javnosti nisu izostala etiketiranja poput »terorist«, »nacionalist«.

Bušićeva samožrtva vlastitoga života, čini se, nije snažnije odjeknula, nije probudila ravnodušne, a pogotovo nije utjecala na promjenu onih najokorjelijih prema hrvatstvu, hrvatskomu narodu i hrvatskoj državi.

No ta tragična i potresna smrt otvorila je vrlo važno i vrlo neugodno pitanje: Kakva je to današnja Hrvatska kad u njoj ne može živjeti čovjek koji je za nju strpljivo trpio pune 32 godine u američkom zatvoru? Upravo to vrlo bitno pitanje ponovno aktualizira i knjiga i kazališna predstava, a to pitanje zaslužuje ne samo pozornost, nego i primjeren odgovor, bez kojega nisu moguće promjene nabolje u današnjoj Hrvatskoj.

U njemu nije bilo ni trunka gorčine

Bušić

U sedmosatnom razgovoru u tzv. maximum security zatvoru upoznala sam čovjeka nevjerojatnog optimizma, zavidne fizičke snage i snage volje koju nisu uspjela slomiti niti desetljeća zatvora.

Ono što me je fasciniralo tijekom tog našeg razgovora jest činjenica da se ni u jednom jedinom trenutku nije požalio ni na svoju sudbinu, ni na uvjete u kojima je živio u zatvoru, ni na američki sustav, niti na svoje ograničene kontakte sa svijetom, jer je zapravo u istoj prostoriji s njime, osim zatvorskog osoblja, mogao sjediti jedino svećenik ili hrvatski veleposlanik ili veleposlanica.

U njemu nije bilo ni trunka mržnje, ni gorčine. Govorio je o svojoj Hrvatskoj, o svojoj Bosni i Hercegovini u kojoj je rođen, o svojim roditeljima, o svojoj obitelji, o svojim mislima, idejama.

Bio je iznimno načitan, jako je puno čitao u zatvoru, što god je mogao dohvatiti. Razgovor je bio prožet filozofskim razmišljanjima, reminiscencijama i analizama prošlosti, ali me je posebno fascinirala snažna okrenutost budućnosti, takva vjera u Hrvatsku da ne možete, a da pred time ne osjetite ogromno poštovanje da bez obzira na sve što je prošao u životu, bez obzira na neke elemente iz vlastite prošlosti zbog kojih je on osobno žalio, i dalje je plamtjela vjera u vlastitu i hrvatsku budućnost koja mi se tada činila nesalomljivom«, Izjavila je o Zvonku Bušiću u intervjuu za portal »Direktno« u subotu 10. ožujka, prije puta u Južnu Ameriku, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Citirane Predsjedničine riječi potvrđuju da je Bušić kao iznimno moralan čovjek, koji baš nikomu nije ni želio nanijeti zlo, Hrvatsku doživljavao kao svoju svetinju za koju je spremno trpio i za koju je duboko vjerovao da mora doživjeti svoju punu slobodu, normalnu demokratsku sadašnjost i još bolju budućnost, pa je njegov odnos prema Hrvatskoj primjer domoljublja koje dobro svoje nacije stavlja ispred svakoga svoga dobra.

Štoviše, upravo je Bušićevo domoljublje zdravi idealizam koji je izazov za svakoga tko se u Hrvatskoj kiti stvarnim ili glumljenim domoljubljem, a osobito je pak izazov za sve one u Hrvatskoj koji joj ne žele dobro, koji je samo iskorištavaju.

Idealističko domoljublje kao kriterij

Idealističko domoljublje trebalo bi uzimati kao vrhunski kriterij za vrjednovanje odnosa prema domovini i prema svim njezinim građanima, jer takvo idealističko domoljublje lišeno je svakoga šovinizma, svakoga nacizma, svakoga hegemonizma i svakoga pragmatizma koji bi se pretvarao u postizanje osobnih ili grupnih sebičnih interesa.

Domoljublje, koje stremi Bušićevim idealima, temelj je na kojem je jedino moguće ostvariti bolju Hrvatsku: demokratsku, kulturnu, gospodarski naprednu, socijalnu, dobrosusjedsku i sposobnu obogaćivati cjelokupnu ljudsku zajednicu.

Knjiga i predstava »Tko je ubio Zvonka Bušića« podsjećaju istodobno na tužnu, obeščašćenu, okovanu, iskorištenu i poniženu Hrvatsku u kojoj se idealisti guše jer ne mogu ni disati, a kamoli da bi mogli nešto stvarati. Takvu suvremenu Hrvatsku svjesno oblikuju pojedinci i skupine držeći pomno u svojim rukama gotovo sve konce i gotovo sve ključne punktove ne bježeći ni časa od primjene ni političkoga ni ideološkoga nasilja.

Kad istaknuti i moćni pojedinac svoj narod i svoju državu, ignorirajući zdrav razum, izlaže novoj nakaznoj ideologiji, imajući, snažan je dojam, u vidu samo svoju vlastitu karijeru, nije li to oblikovanje Hrvatske u kojoj nema mjesta za idealiste?

Kad umrežene, skrivene i vrlo moćne skupine svim sredstvima priječe nužne reforme, nije li to smišljeno bacanje klipova pod noge Hrvatskoj, nije li to očito nastojanje da se Hrvatska ne uspravi na vlastite noge?

Kad tzv. političke elite, ne uvažavajući ni zdrav razum ni povijesnu istinu, de facto štite komunizam i njegove ostatke, nije li to stvaranje ozračja u kojem nema kisika za hrvatske idealiste, za ljude željne slobode, pravde i mira?

Kad političari, neovisno kojoj političkoj stranci pripadali, daleko od očiju javnosti pletu mreže klijentelizma, podobnosti, zaštite i promocije »svojih«, ne zagađuju li hrvatsku stvarnost do te mjere da mnogi mladi i čitave obitelji u njoj više ne mogu ni živjeti?

Previše je načina na koje se u današnjoj Hrvatskoj ubija hrvatski idealizam, no uz sada aktualizirano pitanje »tko je ubio Zvonka Bušića« zdravi hrvatski »biblijski ostatak« ne će dopustiti da iščezne hrvatski idealizam, jer to bi značilo i iščeznuće hrvatskoga naroda.

Ivan Miklenić
Glas Koncila

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati