Pratite nas

Kolumne

Višnja Starešina – Andrejev izbor

Objavljeno

na

Postao je „premijer kojeg se plaća suhim zlatom“, kako mu zavodljivo tepa prema hrvatskim premijerima poslovično suzdržani Milorad Pupovac. Otkriva Pupovac ovih dana (Otvoreno, HTV, četvrtak 15. rujna) gotovo intimne detalje te političke privrženosti Andreju, kako je i on osobno na neki način lobirao za njegov izbor uvjeravajući preplašenu prodavačicu na zagrebačkom Dolcu da Plenković nije opasan, da ga se ne mora bojati. Ako Andrej baš želi, može dobiti i samog Milorada Pupovca za potpredsjednika vlade, a može mu preporučiti i nekog drugog perspektivnog političara SDSS-a.

Jedini glasno izgovoreni uvjet je da u toj vladi ministar ne bude „revizionist“ Zlatko Hasanbegović.

U iskazivanju divljenja prema Andreju Plenkoviću i spremnosti da mu daju svoju ruku u Saboru, u javnosti su nešto suzdržaniji bili drugi potencijalni partneri. No to ne znači da su bili manje aktivni.

HNS je bio tradicionalno najbrži. Već ranom zorom nakon izborne noći bili su spremni okrenuti leđa Milanovićevu SDP-u uz kojeg se već petnaest godina šlepaju u izvršnu vlast, i dati ruku Plenkovićevu HDZ-u.

A i u dijelu HDZ-ova vodstva nisu bili ravnodušni na tu ponudu. Milan Bandić bi dao ruku, sada čak i naizgled besplatno, ali trenutačno nije primjetan interes s druge strane. I SDP je bio spreman dati ruku HDZ-u, za spas Hrvatske, ako izgubi izbore i ako ne bude mogao ni s kim drugim osvojiti vlast.

Ali izborni su se rezultati složili tako da Plenkoviću ne treba ta SDP-ova ruka, već se kao prirodni strateški partner za sastavljanje stabilne vlade naprosto nametnuo Most. Božo Petrov je dakako spremno pružio ruku i u ovom trenutku koalicijska vlada HDZ-a i Mosta, uz manjinsku i još pokoju potporu je jedina realna opcija.

No to je ujedno i jedina opcija koja u sebi sadrži potencijal promjene upravljanja hrvatskom državom: od dogovorne politike i dogovorne ekonomije prema demokratskom pluralizmu, tržišnom gospodarstvu i nadasve pravnoj državi, koja je temelj zapadnih poredaka. Oreškovićeva vlada, poljuljala je taj postkomunistički koruptivni model upravljanja, Andrej Plenković je izbornim rezultatom stvorio priliku da stabilnom vladom počne graditi novi.

Preko (izborne) noći, stjecajem izbornih rezultata, Plenković se našao u poziciji da može ne samo sastaviti stabilnu vladu, već doslovce promijeniti Hrvatsku: ne samo promijeniti HDZ, već i odrediti smjer promjena cijele političke scene, postaviti nove kriterije vođenja politike i upravljanja državom.

Hoće li to i učiniti, ovisi o njemu, o političkom umijeću prepoznavanja saveznika, upravljanja političkim protivnicima i izbjegavanja njihovih zamki, ukratko o njegovu strateškom i taktičkom kapacitetu za ostvarenje tih promjena.

Izborom Mosta kao strateškog partnera za formiranje nove vlade Plenković je u tišini, ali vrlo nedvosmisleno, izbjegao zamku koju su mu pripremali čuvari status quoa. Zamka se sastojala u forsiranju koalicijske vlade s HNS-om i manjinama. Argument za kojeg je pridobiven i dio zapadne diplomacije u Hrvatskoj je bio – HNS pripada liberalnoj opciji, iskusniji su u upravljanju od mostovaca, koji si nerijetko vlastitim zahtjevima politički vežu ruke i politički se diskreditiraju kao neznalice.

Da je prihvatio takvu ljubaznu ponudu, Andrej Plenković bi se doslovce politički ubio: bio bi u vlastitoj stranci (ne toliko među nekim pojedincima iz vrha, ali svakako pred biračima) percipiran kao osoba koja je izručila HDZ na upravljanje najkorumpiranijem dijelu Milanovićeve koalicije i Miloradu Pupovcu, s takvom vladom ne bi mogao napraviti ništa osim upravljačkog (koruptivnog) status quoa i sasvim sigurno bi izgubio sljedeće izbore, vjerojatno prijevremene. Nije bilo teško shvatiti pogubnost takve ponude u ovom trenutku. No ono što je novo u Plenkovićevu političkom postupanju je način na koji je otklonio zamku: ne ulazeći niti u jednom trenutku u političku licitaciju između Mosta i HNS-a (što bi bilo u tradiciji hrvatske politike), vezao je čvršće Most uza se, izvukao ih iz samopostavljene zamke razmontiravši njihovih čuvenih „sedam jamstava“ na probavljive sastavne dijelove, pomogao im da shvate da jedino s njime i HDZ-om mogu i ostvariti svoje političke ciljeve i politički opstati, uz uvjet da savladaju sljedeću fazu političkog odrastanja. Ali im je također dao do znanja kako u njemu mogu imati stabilnog političkog partnera, koji neće gledati kako da ih iza prvog ugla presloži s Milanom Bandićem, HNS-om i još pokojim političkim trgovačkim putnikom.

I pritom, što nije nevažno, niti jednom gestom nije uvrijedio ni Bandića, niti HNS niti bilo kojeg političkog trgovačkog putnika. Tom sinergijom obnovljenog HDZ-a i politički sazrijevajućeg Mosta, postavljen je solidan temelj buduće stabilne vlade, koja će za razliku od Oreškovićeve, imati političku snagu za provođenje svog programa.

Za stabilnost te vlade neće biti bitan, ali će za odnose i u HDZ-u i na ukupnoj političkoj sceni vrlo važan biti način na koji će Plenković razriješiti Pupovčev ultimatum – ili Hasanbegović ili ja – čijim je javnim izricanjem Pupovac nastojao ne samo podići vlastitu cijenu, već i napraviti lom između Plenkovića i dijela HDZ-a. Odnos Plenković- Hasanbegović ima iznimno velik politički potencijal i čitav niz modaliteta koje vješti političari mogu koristiti za daljnju profilaciju HDZ-a i njegove vlade. U dosadašnjoj suradnji Plenković i Hasanbegović su uspješno koristili potencijal tog odnosa. Ali kad je već rukavica bačena, razrješenje tog odnosa je i prigoda za preciznije definiranje uloge Milorada Pupovca u hrvatskoj politici- je li on predstavnik srpske manjine u Hrvatskoj?

Ili je neformalni gubernator neke hrvatske Srbije u praktičnom savezništvu sa službenim Beogradom? Dakako, očekuje se da i ta definicija bude ljubazna i inkluzivna. I naposljetku, promjene političkog upravljanja i ponašanja postavljaju nove kriterije pred stranke koje tek moraju proći kroz transformaciju i katarzu kroz koju je HDZ dosad tek djelomično prošao: pred SDP, HNS, a možda i pred HSS, ako uspije opstati. One određuju tip šefa stranke kojeg će izabrati SDP, želi li ostati ozbiljan politički subjekt. HNS je uistinu iznjedrio nekoliko političara europskog profila, sa stabilnom bazom, poput Matije Posavca, Predraga Štromara, Anke Mrak-Taritaš. Ali da bi postali partner za promjene oni se sami moraju osloboditi negativnog tutorstva Vesne Pusić i koruptivnog nasljeđa stranke, u čemu bi im trebale pomoći i Institucije koje rade posao. HSS vjerojatno čeka raskol i mogući nestanak, koji se već dogodio pravaškim strankama i dogodit će se svima koji politički ne budu znali što učiniti sa sobom.

Ključevi mijenjanja Hrvatske danas su uvjerljivo u rukama Andreja Plenkovića. No kada se govori o zaslugama ne treba zaboraviti Božu Petrova koji ih je zazvao i izvukao prvu ciglu iz političkog monolita, ali ni Zorana Milanovića, koji je gurnuo taj ključ u ruke Andreja Plenkovića. I da, zbilja je zaslužio je opustiti se bicikliranjem po planinskim vrhuncima.

Višnja Starešina/SlobodnaDalmacija

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Opstaju li Hrvati u BiH?

Objavljeno

na

Objavio

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, političar kojem je bošnjački vođa Alija Izetbegović ostavio u amanet Bosnu i Hercegovinu, ovih je dana zaprijetio Sjedinjenim Američkim Državama zbog njihove potpore Kurdima u Siriji, koji su se inače borili protiv Islamske države.

Erdogan je, naime, protiv američkih saveznika već najavio vojnu akciju, kojom bi s pograničnih područja u Siriji eliminirao Kurde.

Budući da su u Siriji sukobljeni interesi velikih sila, koje s jedne strane čine Rusija, Turska i Iran, a s druge SAD i njezini saveznici, slika ove raskoljene zemlje sve više podsjeća na aktualno stanje u BiH.

Sve zaoštreniji odnosi Turske i SAD-a u Siriji mogli bi se preko već glasovitoga šerijatskog amaneta i Erdoganova utjecaja na svoje islamske podanike preliti i u Bosnu i Hercegovinu.

Rusko pak interesno područje u toj bliskoistočnoj zemlji približno je sukladno odnosu Republike Srpske prema Moskvi na koju se oslanjaju političari iz Banja Luke.

Pozivi pojedinih bošnjačkih političara, poput onih iz skupine t. zv. Građanskog saveza, da se bošnjačka strana naoruža i spremi za rat nisu samo na granici političkoga izgreda.

Naime, takvim pozivima bošnjačka strana nastoji podizati tenzije unutar vlastitoga muslimanskog korpusa, a s druge strane utjerati strah Hrvatima, koji se pokušavaju izboriti da im političke predstavnike ne biraju Bošnjaci, nego vlastiti narod.

Iza ovako radikalna bošnjačkog poziva vjerojatno se skriva i već poprilično odmaklo ustrojavanje stanovite inačice nekadašnje Patriotske lige, koja je svoje vojne i financijske potencijale, namjesto tada aktualne borbe protiv JNA i Miloševićeve Srbije, usmjerila na kasnije etničko čišćenje hrvatskoga naroda iz BiH.

Bošnjačke namjere potvrđuje i tvrdoglavo odbijanje svih bošnjačkih političkih snaga da, unatoč odluci Ustavnoga suda BiH, spriječe u parlamentu svojim preglasavanjem promjenu izbornoga zakona u BiH, koji bi Hrvatima omogućio da sami biraju svoje predstavnike.

Zašto pak bošnjačka politika, ono što traži za sebe u Federaciji pa i Republici Srpskoj, ne dopušta hrvatskom narodu?

Odgovor je poprilično jednostavan. Naime, hrvatsko-bošnjačka Federacija je prostor za koji su muslimanske snage Alije Izetbegovića vodile rat devedesetih godina cijelo vrijeme tijekom bosanskohercegvačkih sukoba.

Zbog bošnjačke brojčane premoći, a nakon što su Hrvati u Federaciju unijeli Herceg-Bosnu i ostali bez teritorijalnosti, bošnjačka je politika svoju ratnu strategiju samo pretvorila u osvajanje prostora političkim sredstvima i u okviru što im ga omogućuje međunarodna uprava.

Ozbiljno pozicioniranje Turske na bosanskohercegovačkom području i sve snažnija politika protivbe Sjedinjenim Američkim Državama mogli bi u slučaju da se ne promijeni izborni zakon potaknuti i Bošnjake, da poput Erdoganove prijetnje Kurdima, realiziraju već pripremljene planove za uništenjem hrvatskoga naroda u BiH.

Tim više, što bez obzira na stvarno stanje, Bošnjaci doživljavaju Hrvate kao jedine američke saveznike u BiH.

Ako se Washington ne bude znatnije zauzeo protiv politike kršenja cijeloga niza hrvatsko-bošnjačkih sporazuma – od Washingtonskih pa sve do Daytonskih, bošnjačka će politika perfidno i pod plaštem Daytona iskoristiti prigodu i Hrvate potisnuti s područja Federacije, koju doživljavaju kao isključiv bošnjački i muslimanski prostor.

Nasuprot tomu, takve će bošnjačke operacije potaknuti i Hrvate na obranu vlastite opstojnosti, što u okolnostima, kad im je zabranjeno da sami biraju svoje političke predstavnike, ne znači ništa drugo nego borba za autonoman teritorijalni status unutar BiH.

Javno odbijanje svakoga hrvatskog prijedloga samo pokazuje kako bošnjačka strana nije dorasla nikakvom dijaloga, a još manje postizanju učinkovita sporazuma, kojim bi se omogućilo funkcioniranje države.

Koja god strana, bilo Hrvati u BiH bilo SAD, bude odbijala prihvaćanje političke zbilje i zaklanjala oči od krajnjih bošnjačkih namjera na kraju će vjerojatno i jedna i druga strana izgubiti.

Kad su u pitanju Hrvati, vrlo lako bi mogli nestati s povijesne pozornice, a njihovim nestankom, sad već po dobro poznatoj formuli Bosna i Hercegovina bi bile podijeljene, ne samo između Srba i Bošnjaka, nego i po interesnim područjima – između Turske i Rusije.

Ivan Svićušić / Hrvatsko slovo

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u posjetu BiH

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Ako nam uzmu kulturu i obrazovanje, izgubili smo i državu

Objavljeno

na

Objavio

Onaj tko upravlja procesima obrazovanja i odlučuje o formama i sadržajima kulture u jednoj zemlji, kreira i svjetonazor iz čega nužno proizlazi i stanoviti pogled na svijet – uključujući i one vrijednosti koje spadaju u ideološko opredjeljenje.

Dakle, pojednostavljeno i grubo rečeno: svi mi smo uglavnom produkt obrazovanja i kulturnog miljea iz kojega potječemo i to je ono što krerira naš mentalni sklop i habitus, uz, naravno, utjecaj drugih čimbenika sredine u kojoj živimo (obitelji, društvenih skupina, medija itd.).

Rijetko se tko od nas neće sjetiti omiljenih lektira ili pjesmica što smo ih pjevali još u osnovnoj školi, učitelja, nastavnika i profesora od kojih smo primali prva znanja i spoznaje o svijetu u kojemu živimo. Ne mali broj nas odrastao je s junacima iz bajki, priča, romana, stripova. I to nas je, bili mi toga svjesni ili ne, odredilo kao misaona bića i usmjerilo ka određenom poimanju života i usvajanju vrijednosti.

Kultura i obrazovanje su, dakle, bez ikakve sumnje bitni čimbenici odgoja mladih ljudi u bilo kojemu, pa i našem, hrvatskom društvu. Zato nam nikako ne može biti svejedno što se u tim sferama društvene djelatnosti čini i na koji način.

Logika stvari koja kod nas ne funkcionira (ne slučajno!), jeste da bi sustav obrazovanja i kulture (počevši od sadržaja, preko programa i prezentacije) morao biti sukladan preovlađujućem svjetonazoru ili još bolje rečeno ODRAZ tog većinskog svjetonazora u kojemu bitnu ulogu igraju nacionalne vrijednosti i identitet, te tradicija kao neodvojivi dio tog identiteta.

U slučaju da nije tako, manjina sebi uzima za pravo nametati nešto što tom društvu nije svojstveno, imanentno i u suštini ne može niti zadovoljiti potrebe tog društva.

Možemo li, primjerice, zamisliti, da se u jednoj Kini ili Indiji pokuša inaugurirati ateistički svjetonazor i proglasiti ga „progresivnim“ i „suvremenim“, odnosno, poželjnim, pa tamo zaredati s gay paradama, popularizacijom „slobodne ljubavi“ (i prikazivanjem sado-mazo ili sličnih kazališnih predstava)?

Kakav bi rezultat bio?

Loše bi se proveo svatko komu bi pala napamet takva ludorija, zar ne? Ne zato što su te sredine „primitivne“ i „nerazvijene“, nego stoga što su tamo tradicija i svjetonazorske vrijednosti u tako oštroj suprotnosti s našim zapadnoeuropskim „progresom“, da bi svako nastojanje njihova pobijanja ili poništavanja naišlo na trenutačan otpor i neprihvaćanje širokih slojeva naroda.

Ako je to tako, a jeste, moramo postaviti pitanje: Zašto smo mi Hrvati tako nespremni braniti svoje vrijednosti i popuštamo pred očitom destrukcijom koja nam se nameće, pred diktatom manjine s čijim „vrijednostima“ (ako su to uopće vrijednosti) ovaj narod nema ničega zajedničkog? Naš hrvatski narod u golemoj većini ne samo da nema ničega zajedničkog s tim „moralom“, „etikom“ i modelom života koji mu se nameće, nego je sve skupa upereno protiv njegovih vitalnih interesa!

Sjećate li se izjave gospođe Vesne Pusić (tada ministrice MVEP) koja je poslije rezultata referenduma o ustavnoj zaštiti braka kao zajednice žene i muškarca, na kojemu se 66% građana izjasnilo ZA B RAK I OBITELJ, izjavila kako Hrvatskoj „predstoji dug i mukotrpan put odgajanja javnog mnijenja za prihvaćanje moralnih i etičkih vrijednosti suvremenog civilizirano svijeta“ (!?). Dotična gospođa je, naime, bez znanja hrvatske javnosti i na svoju ruku, Hrvatsku već bila uključila u „klub ljubitelja LGBT zajednica“ (potpisivanjem neke deklaracije, rezolucije – što li je to već bilo) i nakon referenduma je, naravno, bila kivna što to nije prošlo, odnosno, što je svijest o zaštiti braka i obitelji kod građana toliko izražena da zadaću koju je dobila nije u stanju obaviti.

Ako se tko pita čemu onako otrovna mržnja u medijima i nasilje na ulicama (u vrijeme organiziranja istog referenduma) što su je prosipali mainstream mediji, lijevo-liberalne i anarhističke skupine ojačane LGBTIQ i ostalim skupinama „civilnog društva“ koje su uz pomoć tadašnje vlasti (SDP-HNS-IDS-HSU) odlučile PREODGOJITI hrvatsko društvo, odgovor mu je već tada dala Vesna Pusić.

Naime, taj bolesni i destruktivni svijet koji nam nude ona i njezini istomišljenici, ide za tim da nas ta manjina doista, PREODGOJI i to tako što će diktirati sadržaj obrazovanja i kulture koji su temelj svakog društva. I usput nas, naravno, uvjeriti kako je sve to dobro, nužno i jedino moguće!!!

Drugim riječima, mi bi se trebali pomiriti s time da našu djecu uče i odgajaju Vesna Pusić, Stjepan Mesić, Dragan Markovina, Tihomir Jakovina, Ivo Josipović, Oliver Frljić, Rada Borić, Goran Beus Richembergh, Drago Pilsel, Viktor Ivančić, Nina Obuljen-Koržinek, Anka Mrak-Taritaš, Pavle Marinković, Blaženka Divjak, Boris Jokić, Zoran Ferić i slični likovi i to NAMETANJEM svojih koncepcija koje su u potpunoj suprotnosti s tradicijom, moralom, etičkim vrednotama i zasadama, svijetonazorom, potrebama i voljom OGROMNE VEĆINE GRAĐANA.

I ne treba se zavaravati, sve se to odigrava pod dirigentskom palicom Andreja Plenkovića i njegove vlade. Oni pokušavaju ovo kukavičje jaje upakirati i poturiti nam kao pozitivnu tekovinu „demokracije“, „ljudskih sloboda“ i „suvremenog svijeta“.

Oni koji pljuju na sve naše vrijednosti (vjeru i Crkvu, nacionalna znamenja, osloboditeljski rat, najosjetljivije skupine ovog društva – ratne žrtve), nazivaju nas najpogrdnijim imenima i vrijeđaju naše svetinje, rasisti i crveni fašisti kojima ništa nije sveto i koji mržnjom i isključivošću „šire obzorja slobode“ – ali samo za sebe i svoje istomišljenike, ONI SU ZABRINUTI ZA BUDUĆNOST OVOG NARODA I OVE ZEMLJE!?

I uživaju otvorenu (ili prešutnu) potporu naše „konzervativne“ vlade.

Koja perverzija!

Nemam ništa protiv njihovog svjetonazora, opredjeljenja, pa niti koncepta obrazovanja i kulture, ali samo pod jednim uvjetom: NEK TO PRIMJENE NA SVOJOJ DJECI, A NE NA NAŠOJ!

Ili, ako im to ne odogovara, nek se skupa s Frljićem na čelu i svojim anarho-liberalističkim cirkusom upute na neko drugo mjesto – po mogućnosti što dalje od Hrvatske. A nas nek ostave u našoj blaženoj „zaostalosti“, „neznanju“ i izvan tokova svoga „progresa“. Bit ćemo im zahvalni.

Za nas „talibane“ i „ustaše“ postoje samo LJUDSKA PRAVA  (a ne „ženska“ ili „muška“, ne „prava manjina i LGBTIQ zajednica“ itd.), jer je poštivanjem LJUDSKIH PRAVA zaštićeno je svako ljudsko biće.

Ne priznajemo to da za nas katolike, konzervativce, vjernike, Hrvate, ne postoji pravo na odgoj vlastite djece i da se njihovo obrazovanje provodi suprotno našoj volji, uvjerenjima i svjetonazoru! Ne pristajemo da se pod krinkom „umjetničkih sloboda“ ili „satire“ pljuje na naše svetinje! To je nasilje nad zdravim razumom na koje kao slobodni ljudi sa svojim neotuđivim pravima ne pristajemo!

Ako se mi Hrvati i svi drugi građani (neovisno o vjeri i naciji) ne budemo supotstavili toj destrukciji i u ime ponuđenog lažnog „progresa“ prihvatimo nakaradne modele kulturno-obrazovnog odgoja naše djece, nitko nam neće biti kriv!

Zar nas kršćane netko sa strane treba učiti miru, toleranciji, ljubavi, harmoniji, ljudskim pravima, istini, pravednosti, životnim vrijednostima, humanizmu i čovjekoljublju, kulturi i civilizaciji!?

Tim vrijednostima su pozvani poučiti nas Frljić, Obuljen, Pusićka i ostali?

Nama je Isus Krist prije više od dva milenija donio te vrijednosti na Zemlju i poučio nas svemu što je dobro i korisno za sve ljude pod nebeskim svodom (davno prije nastanka „marksizma“, „liberalizma“ i drugih ideologija koje su ljudski izum i služe jedino u svrhu vladavine jednom skupinom ljudi nad drugom).

Trebamo se samo toga držati i ne odstupati.

I BORITI SE!

U ime naše djece i njihove budućnosti, u ime istine i pravde, u ime zaštite ljudskog života i prava na slobodu, u ime uvjerenja za koja smo sigurni da su ispravna i vode boljem i sretnijem društvu.

Svim legitimnim, zakonitim i civiliziranim sredstvima SE MORA PRUŽITI OTPOR ovoj pošasti, uključujući i prosvjede, pa i građanski neposluh bude li ustrebalo.

Ne učinimo li to, bit će kasno i nećemo imati koga kriviti, jer glavni krivci bit ćemo MI!

 

Zlatko Pinter/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Komentari