Pratite nas

Kolumne

Višnja Starešina: Đokovićev Tour i hrvatsko političko-sigurnosno sljepilo

Objavljeno

na

Dva gotovo istodobna sportska događaja pokazala su stvarnu sliku hrvatske sigurnosti, hrvatske politike, hrvatske kulture, pa i općenito – hrvatske pameti.

Jedan je toliko medijski praćen da o njemu gotovo sve znamo. Riječ je, dakako, o Adria Touru srpskog tenisača Novaka Đokovića, turniru koji je nakon zadarskog korona-partyja postao i globalno poznat. A zbog njega i Hrvatska kao obnovljeno žarište virusa. Drugi je događaj imao vrlo skroman medijski profil pa vrijedi o njemu ponešto reći. Tursko-američki poduzetnik i aktivni zaljubljenik u sport s trajnim boravištem u Pragu, Michael Mike Saran, odlučio je sjesti na bicikl i u desetak dana promotivno odvoziti rutu Prag – Split. Pokazati kako je Hrvatska od korone sigurno ljetno odredište, promovirati sport i zdravi život sukladno misiji svoje fondacije “Sport2Life”. Kao poslovni čovjek, investitor u dalmatinski turizam i vlasnik splitskog hotela “Le Meridien Lav”, Saran je, dakako, našao u tom podvigu i poslovni interes. I, 7. lipnja krenuo je biciklom iz Praga bilježeći na svome Instagramu zanimljive destinacije: dvorac Trakošćan, karlovački Aquapark, Rastoke, Plitvička jezera, Slapove Krke… kao neslužbeni ambasador hrvatskog turizma.

U vrijeme dok je Mike ustrajno pedalirao prema Splitu, u Beogradu je sve bilo spremno za prvu epizodu regionalnog projekta čiji je zaštitni znak bio srpski tenisač Novak Đoković, a deklarirani cilj promocija tenisa i pomoć mladim tenisačima “regiona”. No otpočetka je bilo razloga za oprez. Svi veliki svjetski teniski turniri otkazani su ili odgođeni zbog rizika koronavirusa, a Đokovići organiziraju turnire pred punim stadionima. Turnir je imao i zanimljiv politički okvir. Najprije je zamišljen u četiri čina: Beograd, Zadar, Banja Luka, Budva. U velikosrpskoj mitologiji svi ti gradovi imaju simboličko značenje: Beograd je, dakako, srpska prijestolnica, Zadar stara srpska luka, Banja Luka glavni grad zapadne Srbije, Budva najpoznatije srpsko ljetovalište…

BEOGRADSKA EPIZODA
Budva je otkazala gostoprimstvo turniru nakon što su na lokalnim izborima pobijedile procrnogorske i prozapadne stranke, a bivša prosrpska i proruska garnitura odbila predati vlast pa su posljedično završili u zatvoru. Crna Gora je, dakle, sagledala i politički aspekt Adria Toura, procijenivši da iza njega možda ne stoje samo obitelj Đoković i promocija tenisa. U Hrvatskoj nitko nije obraćao pažnju. Neposredno uoči velikog beogradskog otvaranja Adria Toura, regionalnu pozornost privukao je Milojko Pantić, legenda srpskog sportskog novinarstva, svojim javnim odricanjem od nogometnog kluba Crvena zvezda i njezinih navijača Delija poručujući da “Zvezda i Partizan više nisu nogometni klubovi, nego parapolitička i parapolicijska udruženja”. Kap je prelila Pantićevu čašu kada je vodstvo Crvene zvezde uručilo počasni dres kluba Draganu Vasiljkoviću, alias Kapetanu Draganu, netom što je u Hrvatskoj odslužio kaznu za ratne zločine. Pantić je otvoreno optužio aktualnu srpsku državu (Vučića i društvo) za instrumentalizaciju sporta u veličanju (veliko)srpskih ratnih zločinaca. U političkoj i obavještajnoj Hrvatskoj ni to nije ojačalo oprez.

Održana je i beogradska epizoda Đokovićeva Adria Toura. Europska sportska javnost ostala je zgranuta ponašanjem koje je izravno prkosilo cijeloj europskoj praksi u sportu u doba korone: prepun stadion, bliski kontakti, opušteno i blisko partijanje u klubovima… Osobito su oštri bili njemački i austrijski mediji optužujući Đokovića da “izravno ugrožava interese sporta” (Suddeutsche Zeitung), da je od turnira napravio pozornicu za javnu provokaciju. Ni to nije zazvonilo za oprez političkoj, obavještajnoj i sigurnosnoj Hrvatskoj.

Politički i sigurnosno gluha i slijepa Hrvatska stavila je Đokovićima (ili, ako hoćete, beogradskoj državnoj kliki u pozadini turnira) bezuvjetno na raspolaganje Zadar, u čijem je zaleđu u ratu operirao novi, po Vučiću imenovani počasni Delija – kapetan Dragan. Hrvatske posvuduše i posvudeki, predvođeni premijerom Plenkovićem, išli su u Zadar pokloniti se velikom tenisaču Noletu, koji je prethodno poslao vatrene zadarske čestitke svojim Delijama na osvojenom prvenstvu Srbije (onima kojih se Milojko Pantić ranije javno odrekao, među ostalim i zbog djelovanja kapetana Dragana u zadarskom zaleđu). Možda Novak Đoković zaista ne razumije ono što zna Milojko Pantić. Ali ušao je u ulogu ambasadora dobre volje te beogradske sprege sporta i zločina(ca).
Za Hrvatsku je donekle i sretna okolnost što je sve završilo kao korona-party, što je Đokovićvo ponašanje postalo predmet globalne osude. Njegova je drskost na kraju prikrila hrvatsko političko i sigurnosno sljepilo. Izbjegnut je završni party. A možda je i bolje uhvatiti malo globalne korone nego ispasti baš totalni hrvatski idiot.

U međuvremenu je Mike Saran, kao potencijalno vrhunska reklama Hrvatske među češkim turistima, dopedalirao do Splita. Promovirao je novi trend u turizmu poslije korone, na tržištu koje je ovog ljeta Dalmaciji iznimno važno. Medijski gotovo neprimjetno. Uostalom, tko je taj Mike? Svekolika hrvatska elita tiskala se oko Noleta. Režiju potpisuje – Aleksandar Vučić.

Višnja Starešina/ Slobodnadalmacija.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Kolumne

Negativna evolucija povijesti ponovno ubija nadu milijunima ljudi

Objavljeno

na

Objavio

Događaji oko Hong Konga promijenit će sliku Kine u svijetu. Mnogi su je doživljavali kao “okrenutu sebi” i bez ambicija da nameće svoju ideologiju i sustav vladavine drugima. Sada možemo vidjeti da je to bila zabluda

Zadnjeg dana lipnja, točno na 23. obljetnicu predaje britanske uprave nad Hong Kongom, kineske su vlasti donijele dugo najavljivani zakon o sigurnosti. Radi se o drakonskom zakonu, koji je donesen kao odgovor kineskih komunističkih vlasti na prošlogodišnje masovne prosvjede u Hong Kongu.

Već sutradan je po tom zakonu uhićeno 300 prosvjednika, kojima sada prijeti izručenje Kini i proces pred tamošnjim sudovima. Po tom zakonu, oni mogu biti suđeni za terorizam, subverzivno djelovanje i doušništvo sa stranim silama zbog izražavanja mišljenja, čime se na drastičan način ukidaju vladavina prava i demokracija u ovoj nekadašnjoj oazi slobode na Dalekom istoku.

Britanski je premijer Boris Johnson na ovo reagirao nudeći građanima Hong Konga državljanstvo, dok je američki kongres donio zakon kojim se uvode sankcije za neke kineske državne tvrtke.

Premda je Zapad sklon gledati na kinesku strategiju isključivo kroz geopolitičku i vojnu optiku, kao u biti racionalnu strategiju u duhu ciničnog konfucijanizma, stvarnost nam govori kako je ideologija samo srce tog režima, koje on želi po svaku cijenu očuvati.

Kada je kineski predsjednik Xi Jinping preuzimao dužnost glavnog tajnika KP Kine 2013., istaknuo je kako “historijski materijalizam osuđuje kapitalizam na izumiranje, a socijalizam na pobjedu”. Samo se osjećajem ideološke ugroze režima mogu objasniti koraci koje kineske vlasti poduzimaju prema Hong Kongu, kao i prema susjednim zemljama i, konačno, konfrontacije sa samim Zapadom.

Iz tog osjećaja ugroze proizlazi i kineska želja za svjetskom dominacijom, njena vojna ekspanzija, masivne investicije u infrastrukturu u namjeri da se kontrolira svjetske trgovinske tokove, kao i otvaranje fronti u domeni informatičkog ratovanja. Dovoljno je spomenuti kako Kina od 27 susjednih zemalja samo s tri ima prijateljske odnose.

Prema tumačenju samog Pekinga, ostvarenje kineskog sna o “novom dobu” u direktnoj je sprezi s diskreditacijom sustava vrijednosti liberalnog kapitalizma, vladavine prava i demokracije. Unatoč prihvaćanju određenih mehanizama tržišnog kapitalizma, kineske vlasti vjeruju da su oni predvodnici sustava koji se nalazi u oštroj opoziciji prema kapitalističkom svijetu.

U internom partijskom dokumentu iz 2013. Govori se o tome kako se Kina nalazi “usred intenzivne ideološke kampanje” u borbi za opstanak. Kao glavna prijetnja opstanku Kine navode se “podjela vlasti”, “neovisno sudstvo”, univerzalna ljudska prava”, “zapadne slobode”, “ekonomski liberalizam”, “sloboda tiska” i “slobodna razmjena informacija na internetu”.

Iz promašaja maoističke etape kineski komunisti su izvukli pouku da Kina može biti jaka samo ako je integrirana s ostatkom svijeta. Međutim, primjer Sovjetskog Saveza ih je naučio kako “otvaranje” krije svoje opasnosti. Po njima, kolaps SSSR-a je započeo Hruščovljevom kritikom Staljina. Xi Jinping na pitanje “Zašto je propao Sovjetski Savez?” kaže: “Odgovor je u sferi ideologije – preispitivanje ideologije je ludost!” U svom čuvenom referatu s 19. kongresa KP Kine 2017. godine, Xi Jinping je obznanio kako Kina ulazi u “novo doba”.

Prema njemu, prošlo je vrijeme kada je Kina “skrivala svoju snagu i čekala svoje vrijeme”, što je bila deviza kojom se vodio njegov prethodnik Deng Xiaoping u prvoj fazi “otvaranja”. Sada je došlo vrijeme da Kina tu snagu otvoreno pokaže i aktivno se uključi u promjenu međunarodnih odnosa i ostvarenje plana za kineskom dominacijom.

Događaji oko Hong Konga svakako će promijeniti sliku Kine u svijetu, koju su mnogi doživljavali kao “okrenutu sebi” i bez ambicija da nameće svoju ideologiju i sustav vladavine drugima.

Sada na primjeru Hong Konga možemo vidjeti da je to bila zabluda, te da kineski režim ne preza od poduzimanja drastičnih koraka kako bi svijet uskladio sa svojom ideologijom i podvrgnuo ga svojoj kontroli. U osnovi beskrupuloznog ukidanja demokracije u Hong Kongu stoji ideološka motivacija kineskog režima, a ne racionalna strategija.

Scene koje danas gledamo podsjećaju na podizanje Berlinskog zida i početak Hladnog rata između nekadašnjeg SSSR-a i Zapada. Negativna evolucija povijesti ponovno zatvara horizont nade milijunima ljudi koji bježe od blagodati komunističkog raja, dok se slobodni svijet suočava sa spoznajom o naravi monstruma kojeg je desetljećima tetošio i hranio

Borislav Ristić / Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Milan Ivkošić: Za Hrvatsku bi na vlasti bio najbolji HDZ; ali bez Škore

Objavljeno

na

Objavio

Sutra dolazi olakšanje, kao sunce poslije tolike predizborne kiše koja je natapala zemlju do gnjecavosti. U toj kiši fraza i protufraza nije bilo nijednog uvjerljivog programa koji bi, od pojedinosti do pojedinosti, zadovoljio birače i naveo ih na glasanje za određenu stranku ili koaliciju.

Zapravo je jedini program imao HDZ ali ponajviše zato što je četiri godine bio na vlasti pa znamo kako vlada i kako bi vladao. Restart koalicija počinje svoj program naglašavanjem kako je riječ o “strankama bliskih svjetonazora i sličnih programa socijaldemokracije, lijevoga centra, progresivne i liberalne demokracije i zelenoga razvoja”, piše Milan Ivkošić / Večernji list

Zapravo i nisu trebali ništa drugo napisati jer svak zna reći da je za “sveobuhvatnu transformaciju ekonomije i društva”, da je “Hrvatska ekonomski slaba, demokratski deficitarna, obrazovno zastarjela, infrastrukturno zapuštena, socijalno podijeljena i administrativno neučinkovita”, da je potreban “novi početak”, itd., itd.

Kad bi, na primjer, neki radnik zaposlen u državnoj ili privatnoj tvrtki tražio koji bi mu program donio veću plaću, manje troškove života i sigurnu budućnost za njegovu djecu, ne bi našao manje-više ništa. Stoga ću ponoviti što sam već napisao: desni će glasati za desne, lijevi za lijeve, srednji za srednje, ekstremni za ekstremne, Srbi za svoje, Istrani za svoje…

U Hrvatskoj i nisu mogući spektakularni obrati na izborima i velika premoć neke stranke. Unekoliko se taj prevrat dogodio na početku 2000. godine kad je “restart koalicija” Budiše i Račana uvjerljivo pobijedila HDZ, ali od tada do danas SDP je na vlasti dvaput teško razočarao a Budiša i njegova stranka su nestali, pa današnja Restart koalicija nema šanse ponoviti uspjeh oporbe s početka 2000. godine.

Razočarao je nekoliko puta i HDZ, uključujući i Plenkovićev, no ipak će te dvije stranke osvojiti najviše glasova na izborima i biti glavne u jednoj ili drugoj koaliciji. Dakle, na kraju će Hrvatska odlučivati – Plenković ili Bernardić. Za Hrvatsku bi vjerojatno ipak bilo najbolje da pobijedi HDZ, što će se zacijelo i dogoditi.

Živimo u teškim vremenima, koronavirus bacio nas je na koljena, ali je vlast jako dobro vodila zemlju od početka pandemije i nastojala da posrnulo gospodarstvo ne padne. Stoga bi bila jako rizična promjena vlasti, kao otprilike kad bi zbog nekih razloga kirurga u osjetljivoj fazi operacije bolesnika zamijenio kolega. No to vrijedi samo u slučaju da HDZ vlada uz pomoć glasova manjinaca i još nekih, bez Škore. Sa Škorom to bi bilo gore nego velika koalicija.

Prvo, na što bi sličila koalicija u kojoj je jedan partner nastao kao suprotnost drugome? To bi bilo kao kad bi tko kome oteo ženu ali bi po dogovoru svi živjeli u istoj kući i dijelili isti krevet. Ni stari ni novi muž ne bi bili muževi, niti bi žena bila njihova žena. Ako bi se Škoro radi koalicije odrekao svojih stavova, zašto mu je onda uopće trebalo tim stavovima zavoditi dio birača? Slično načelo vrijedi i za Plenkovića – on može sa Škorom samo ako se “poškori”.

Stoga bi zasigurno koalicija Plenković-Škoro bila puno konfliktnija od negdašnje koalicije HDZ-Most. A ta konfliktnost u vremenu u kojem je Hrvatska u “konfliktu” s teškim stanjem u gospodarstvu i s pandemijom za zemlju bi mogla biti opasna.

Škoru zapravo nacionalni interesi ne zanimaju, on je od njih i dosad bježao, samoljubivi narodni pjevač i bogatun sigurno ne bi mogao podnijeti drugorazrednu ulogu u koaliciji pa bi bio spreman na svaki lom da bi bio prvi.

Zato bi on u koaliciju s HDZ-om samo uz uvjet da Plenković ne bude premijer, jer Plenković je jedina osobnost u stranci kojoj Škoro nije ni do gležnja a htio bi za glavu biti veći od njega. Iz slične samoljubivosti Mostu nisu uspijevali savezi s tom strankom.

Most i danas pamti svoja posrnuća na vlasti, pa se uoči izbora, premda slab te će jedva biti parlamentarna stranka, okomio i na HDZ i na SDP, kao da im je ravan. I iznova se pozivajući na narod kod kojeg stoji katastrofalno.

Dakle, treba moliti Boga da HDZ, bude li relativni pobjednik, izbjegne Škoru i vlast sastavi s drugim partnerima. SDP bi u teško neideološko stanje unio ideološke kriterije, a Škoro, okrenut samo sebi i svojoj ne postojećoj veličini, to stanje i ne vidi.

Milan Ivkošić / Večernji list

Sve na jednom mjestu. Usporedba uspješnosti vlada HDZ-a i SDP-a

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari