Pratite nas

Kolumne

Višnja Starešina: Lex Hrvatikus – ili kako razdijeliti svoje more prema potrebama

Objavljeno

na

Ono što je ovih dana u dvorani Međunarodnog suda pravde u Haagu pročitao francuski sudac Gilbert Guillame za Hrvatsku nije presuda i nije obvezujuće.

Jednako tako, ono što je još 2001. godine s tadašnjim slovenskim premijerom Janezom Drnovšekom dogovorio tadašnji hrvatski premijer Ivica Račan, za Hrvatsku nikad nije bilo sporazum o razgraničenju u Piranskom zaljevu/Savudrijskoj vali. To „nešto“, što su navodno u prijateljskom ozračju saune u jednim slovenskim toplicama dogovorili Janez i Ivica, ili preciznije što je Janez gurnuo Ivici kao rješenje za razgraničenje Piranskog zaljeva/Savudrijske vale, nije postalo međudržavni sporazum samo zato što se tada nije uspjela dovoljno iskontrolirati stručna i politička javnost.

Sjećam se dobro medijskih panegirika „dvojici razumnih političara“ koji su, neopterećeni pravnim ekspertizama i savjetnicima, u četiri oka začas našli rješenje kakvo Tuđman nije uspio postići sa Slovencima deset godina. I to je zapravo istina. Janez je Ivici, u prijateljskom ozračju, gurnuo rješenje koje potire međunarodno pravo o utvrđivanju morskih granica i umjesto Konvencije o pravu mora uvodi razgraničenje prema odokativnom načelu „koliko vam treba da nam ne bi pravili probleme“.

Zašto je Ivica poslao Olgu

Račan se ipak morao povući iz dogovora s Drnovšekom nakon što su međunarodni pravnici i istarski lokalni političari, tada Račanovi koalicijski partneri i tada Sanaderovoporbeni HDZ pročitali kakvu je granicu s morskim dimnjakom prema otvorenom moru Janez uvalio Ivici, nakon što se iščitalo da nije problem samo u ribama, već to rješenje iz saune dovodi u pitanje hrvatsku granicu s Italijom, hrvatsko sljedništvo u Osimskim sporazumima i da se ulazi u opasne presedane za buduća razgraničenja u Neumskom zaljevu, na Prevlaci, na Dunavu… No povukao se baš račanovski – nije potpisao, a potpisano je.

I nakon što je razotkrivena sva moguća štetnost rješenja iz saune, nakon što više niti jedan politički dužnosnik, uključujući i samog Račana to nije želio potpisati, poslao je službenicu Ministarstva vanjskih poslovaOlgu Kresović-Rogulja da parafira uradak. I hrvatska je javnost na to reagirala baš hrvatski. Nikad se nije postavilo ozbiljno pitanje: što je to navelo opreznog i naoko neodlučnog Ivicu Račana da takvim sporazumom iz saune ugrozi hrvatsku poziciju u svim otvorenim graničnim pitanjima i dovede u pitanje Osimske sporazume? I što ga je navelo da i nakon što je otkrivena štetnost tog dogovora pošalje načelnicu minornog odjela u Ministarstvu vanjskih poslova da ga parafira?

Slovenskoj je strani paraf načelnice bio dovoljan da rješenje iz saune smatra Sporazumom. Jer načelnica je potpisala kao izaslanica premijera. I Slovenija je na tome ustrajala i gradila dalje. Hrvatska ga nikad nije priznavala, odmahnula je rukom i zaboravila. Ali arbitražni sud je po njemu donio presudu. Hrvatska se doduše povukla iz te arbitraže nakon što se otkrilo da slovenski predstavnici korumpiraju suce. Hrvatska ne priznaje ni sud niti presudu. Znamo da to nije presuda Međunarodnog suda pravde, iako su zbog dojma iznajmili njegovu dvoranu. Ali ne zavaravajmo se, ta ne-presuda će postati osnova za svako sljedeće rješenje, kao što je ne-sporazum postao osnova za ne-presudu.
I kao što bi hrvatsko načelo odustajanja od međunarodnog prava pri morskom razgraničenju mogao postati svojevrsni Lex Hrvatikus – dijelimo svoje more svakome prema potrebama: u Neumskom zaljevu, na Prevlaci, na Dunavu. Gdje god ima želja.

Kratkoročno, dakle vrlo brzo, ne-presuda će postati političko oružje Slovenije da čini pritisak na granici i da drži Hrvatsku izvan shengenske zone, kao što je ne-sporazum bio sredstvo da političkim pritiscima drži Hrvatsku izvan EU-a, blokirajući pristupne pregovore. Tada je to činila kao eksponent britanske politike zapadnog Balkana. Danas i sutra će to činiti kao eksponent njemačke (Merkeličine) politike zapadnog Balkana, koja je samo preuzela raniju britansku političku koncepciju.

Cilj je bio isti jučer, danas, a bit će i sutra – ostaviti Hrvatsku u postjugoslavenskom, balkanskom političkom zagrljaju i učiniti Sloveniju mostom između stare EU i Europe nižih brzina. Dvije su mogućnosti izlaska iz ovog začaranog kruga ne-sporazuma i ne-presuda.

Imamo dva izlaza

Prva je: potražiti partnerstvo u Washingtonu i jačati inicijativu Baltik-Jadran-Crno more (Inicijativa triju mora), koja jedina može biti brana njemačkoj samovolji u uvjetima nove EU i sitnosusjedskim podvalama i krađama pod tim kišobranom. Skori susret predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Donalda Trumpa u Poljskoj, na marginama summita Inicijative triju mora, je korak u pravom smjeru.

Drugi je uvjet: da Hrvatska od ne-države postane država. Za razliku od ne-države, država se ne čudi što Slovenci imaju jasni cilj i strategiju ne samo za Piranski zaljev, već i za cijelu Hrvatsku. Za razliku od ne-države, država bi do danas barem pokušala razjasniti: što je to motiviralo sporog i vazda opreznog Ivicu Račana da tako brzo prihvati, a potom i parafira rješenje iz saune, koje već više od 15 godina Sloveniji i različitim europskim politikama služi kao sredstvo za guranje Hrvatske u postjugoslavenski zagrljaj. A ne-državi na dulje staze niti Amerika ne može pomoći.

Višnja Starešina/Slobodna Dalmacija

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Neki članovi povjerenstva kao “isljednici”

Objavljeno

na

Objavio

Neki članovi saborskoga povjerenstva o Agrokoru ne drže svoga zastupničkog i povjereničkog digniteta, nego izigravaju jednu vrstu detektivske pa čak i “isljedničke” službe, koja više podsjeća na još neuvježbane pripravnike nekadašnjega NKVD-a, čija je želja za fizičkim uništenjem neprijatelja bila jača od načina i metoda njihova smaknuća

Na slučaju saborskoga istražnog povjerenstva za Agrokor nije teško uočiti dvije političke tendencije. Po logici zakona jedna se kreće prema ukidanju povjerenstva, dok bi druga, koju zastupa oporba, trebala krenuti preko relativizacije zakona i na kraju ukidanju prava.

Prva se kreće tragom demokratske tradicije i poštivanja vladavine prava, a druga, čiji su izraziti predstavnici mostovac Nikola Grmoja i sdpeovac Gordan Maras, starom balkansko i totalitarnim komunističkim nasljeđem, koje je sebi prisvajalo pravo na koruptivno ponašanje, dok se s protivnicima pokušavala obračunavati na vrlo radikalne načine.

Primjera takvoga licemjernog ponašanja tijekom 20. stoljeća je na pretek, a njegova balkanski načela formulirana su u izjavi srbijanskoga političara Nikole Pašića, kojem je zakon služio tek za obračun s političkim protivnicima, dok je svoje političke pristaše oslobađao od zakonskih obveza.

Novija inačica stare Pašićeve balkanske metode političkoga obračuna našla je potvrdu i poruci jugoslavenskoga komunističkog diktatora Josipa Broza, koji se u obračunu s nositeljima Hrvatskoga proljeća obračunavao pod geslom kako se sudci ne trebaju držati zakona kao pijan plota.

Koliko god ovako retrogradna tendencija bila škodljiva za razvoj hrvatskoga društva, ona je logična posljedica, ne samo ideološkoga nasljeđa dviju bivših jugoslavenskih diktatura, nego i cijeloga sustava sadašnjega hrvatskog pravosuđa, očito premrežena kadrovima sa starim balkanskim i jugokomunističkim mentalitetom, koje nažalost nije prošlo ni svoju minimalnu lustraciju.

Osim toga, u političkom smislu, nije nelogično ni ponašanje oporbe, koja u okviru saborskoga povjerenstva, doduše demagoškim smicalicama, poluinformacijama i neznanjem, snažno koristi povjerenički položaj kako na na slučaju Agrokora stjecala u javnosti toliko potrebne bodova za rušenje aktualne vlasti.

Naravno, to je posve legitiman politički postupak, koji doista šteti sadašnjoj vladi. Nu to nije problem oporbe, nego vladajuće većine, koja očito nije dorasla prijeporima s oprobom, a ni problemima Agrokora, koji nisu nastali preko noći.

Posve je druga stvar to što se i neki oporbeni članovi povjerenstva ne drže svoga zastupničkog i povjereničkog digniteta, nego izigravaju neku vrstu detektivske pa čak i “isljedničke” službe, koja više podsjeća na još neuvježbane pripravnike nekadašnjega NKVD-a, čija je želja za fizičkim uništenjem neprijatelja bila jača od načina i metoda njihova smaknuća.

Tu su metodologiju, nakon ubrzanih tečajeva, već od 1944. svladavali bivši oznaški i udbački likviodatori.
Srećom, danas još uvijek živimo u demokratskom društvu, a i formalni NKVD-e je nestao s političke pozornice pa se od nabrušenih komesara iz saborskoga povjerenstva za Agrokor ne treba bojati bar za fizičko uništenje.
Kako se povjerenstvo bavi pitanjima političke, a ne kaznene odgovornosti, njegov je prvenstveni cilj oblatiti, optužiti i dikreditirati političkoga protivnika.

Nu taj politikanstki cirkus ne će nanijeti samo štetu vladajućoj većini, nego bi se njegov utjecaj mogao prelijevati i na opće poslovno i gospodarsko ozračje, čime će račun platiti cijela hrvatska država.

Bajkovito izgleda da interpretraciju zakona tumači državni odvjetnik, a ne za to ovlaštena državna tijela.
Pokazuje li možda i to opće stanje u kakvom se nalazi hrvatsko pravosuđe?

Ivan Svićušić/Hrvatsko slovo

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Barbara Jonjić: Dica su to Malešna, al’ znadu komu su sviće palili – Dica su al’ znadu kako Domovinski rat nije bijo građanski rat

Objavljeno

na

Objavio

Školu moreš
Al’ ne moraš imat
Ae
Komu se uči, neka uči
Neka buba, čita, zbraja i dili
Na volju mu je

Al’
Kuvat u nas moraš znat
Ono zeru, mrvočak
On’liko k’liko se kuvalo u našemu sirotinjskomu kraju na golu kamenu
Na kominu su šamot ciglon
U bronzinin što su se mrčavi
Cunali
O komaštrin

Moja baba nije znala pravit sto i jedan kolač
Ni čut
Kakvi kolači, kakvi bakarači
Kašnje je to došlo
Su markan iz Njemačke
Uskupa su flajdan i hauban za kosu
Su prvin merđanin i bagerin
Uskupa su petardan
Njemačkin štekan Ma’lbora i Zipašin

Nisu naše kuvarice
Ravne onin iz
Slavonije
Ni govora
Jerbo naše
Valja pravo reć’
Nisu imale nit’ mat’rijala za toga

Pravit svo ono bogatstvo nisu imale sučin al’ zato
Su naše pekle
Privrte vrile
Ušćipke meke
I padišpanj u koji bi viju rukan vridnin zadivale

Bile vrlo stručne
Za rašćike i koštradine
Za kruva ispod sača
Raka su metvicon i puron
Stručne za pečenice, divenice i toća

Još k’o dite
Učilo me naškoj kuvariji
Metnili bi mi zdilu, bilu.. su jajima na tolu
Ispod niske odrne
A ja na stočiću propeta
Unde di gleda priko Bejine kuće
U Osoje
Metnili bi mi
Šaku brašna, soli navr’ prsta
Kap varenike, zeru mlake vode
Pa bi unda sama zamišala privrte
Gledajuć satrat sve one gljize

Izlivala bi i’ kacijolon
U zagrijanu, crnu tavu na šporetu
Pa bi začvrčalo na kapi ulja

Čekala bi da zeru skori
Ujti su donju stranu
Pa unda privrnila
Unda bi jopet
Pričekala
Minut, dva
Pa
Iskrenila na pijat
Oni na sitne, crljene ruže

Amerikanski pijat
Oni što je doša’ brodon u jednoj od oni’ puni’ skrinja moje babe
Što su njojzi slala braća iz svita

Najlišpe na svitu meni je bilo na vrilu privrtu
Posut rukon zeru cukra
Onako iz zdraka
Samo da zabili sridica
Pa pljesnit rukama i gledat
Kako cukar krabi vrućina koja ugusto iz privrte
Dimi

Doklen ideš
Musavin rukan privrćeš listove one dvi materine knjige zvane – Kuvarica
One su tvrdin korican
Su šarevitin slikan, kojima smrti nema

To ti je najdraža zabava bila
Ist i privrćat slike
Oni knjiga što i’ je mater kupila u vakat kad se udala prikomlada
T’liko mlada da ni kuvat nije znala

Kuvarice ob’e znadeš napamet
Od
Do
Svako slovo i svaku sliku
I znadeš šta bi iz nje najradije pojio
I ti
I ćaća ti
I brajo
Jerbo si i nji’ uvik pita šta bi oni za se’
Probrali
I silijo bi i nji’
Sve redon
Da ti upru prston u najlišpu sliku
Ae
Jerbo glavno je bilo izabrat šta ‘oćeš
Izabrat na sliki
U mašti
To ti je unda isto k’o da si kupijo i mat’rijal
I kuva i peka
I pojio zaprave

Kraj studenoga je i oni je vakat
Kad se po selu uzvire gudini po kućarin

Dobranalo se iznenada to jedno jutro kad ti se mrzle ruke lipu za volan
A iz usta ti dimi od leda doklen govoriš
Pa puneš u caklo
Da dica rukan
Mogu mećat srca
Dok se vozu

Pa se ne voziš više u običnomu autu kroza mrzle dane
Nego u malešnoj galeriji
Njijovi imena
I srca

U te studene dane
Uvati gudine skrika po kućarin
A u zdraku se izmiša mirluš brenera
Svinjski dlaka
I vrile vode
Postanu tražena roba u selu one lole što znadu utvrdo gudinu držat nogu

Vrime je to oštra mirluša
I vrime oštri’ noža
Zvona za bikarenja
I sindžira za okrićanja

Nije lako bit gudin
Priko godine
Ni čut
Krajen godine
Apose je gadno bit gudin
Milo ti ji dođe

Ae
Meni milo gudina
Oduvik
Šta mu je život
Ništa!
Ide, pije, tovi se
Ne misli se o ničemu
Svaki dan mu jednak
Nečisti podase
A dalje svoga kućara niti ne zna
Loče iz korita mekinje i spirine
Pa čeka
Da ga se su prvin ledon prikolje
Posoli krupnon soli
I na lisi ga se razviša

Studeni je
Mrznu cakla
Dobranalo se ono jutro kad se ruke mrzle za volan lipu

Vratili mi se sokolići moji
Oni moji stariji
Iz našega Vukovara
I već danima govoru
Šta su sve vidili
Okon i srcon
Di su i šta ili
Di sviće palili
A di se do tlea
Poklonili

Donili u rukan malešni Vodotoranj
I malešnu Golubicu
Donili sasebon Vukovar na naš jug
U dnu malešnoga Vodotornja
Upisana ona časna godina
Tisućudevestodevestprva
Ona za koju moraš znat di si bijo
I ti
I svi koliki

Vidili moji sokolići gorikar
Sve naše barjake na vrpi
Sve
I one crne koji su u nemilosti
Poradi
Pozdrava
Za Dom spremni
Dica su to
Malešna
Al’ znadu komu su sviće palili

Dica su al’ znadu kako Domovinski rat nije bijo građanski rat

Neka nemaju velike škole
Znadu
Više se volu igrat nego sidit nada knjigon
Uču se išton privrte zamišat
Al’ o ratu sve ono prikovažno
Već znadu

Jerbo
Nije njima cili svit
Kućar i puno korito
Nisu godine proveli samo ločuć spirine
I gledajuć u prazno
Dica su al’
Mislu glavon i srcon
I volu svoje

Tak’ima mista
Nikad’ neće bit’ ni na hateveu
A ni na državnon koritu

Taki poda rukon cili život nosu one dvi Kuvarice tvrdi korica
Iz koji’
Znadu šta ‘oće

Znadu izabrat

Znadu kako je srce i mašta
Prišnije
Od onoga zaprave

Kako je prišnije crtat onin praznin, promrzlin rukan srca po caklu
Nego živit k’o gudin koji ne vidi baš ništa dok ide sve redon
I zaprave

Znadu kako se more i mora volit sve svoje redon
I upaljenon svićon
I pismon
I molitvon

More se volit sve svoje su onin što šalješ u modernin, šarevitin skrinjan
Koje i danas dolazu na naš kamen sirotinjski

Tisnin putin
Odsvaklen

Barbara Jonjić / Narod.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari