Pratite nas

Kolumne

Višnja Starešina: Lov na fašizam

Objavljeno

na

Situacija je ozbiljna. Fašizam je na velika vrata ušao i u Europski parlament. Dosad su ga Putinovi antifašisti odlučno zgazili u Gruziji, u dijelovima Ukrajine, osobito na Krimu.

Primijetili su i u čuvenom izvještaju ruskog ministarstva vanjskih poslova o stanju ljudskih prava u Europi iz 2015. godine objavili da je spomenuti fašizam sveprisutan u baltičkim državama i Poljskoj, da je opasno pustio klice u crnomorskim državama Bugarskoj i Rumunjskoj, da diže glavu uz istočnu obalu Jadrana, u državama bivše Jugoslavije, osobito u Hrvatskoj…

Ukratko, moglo ga se naći baš u svim državama koje su se prije četvrt stoljeća formalno riješile revolucionarnog boljševizma i oslobodile sovjetskog bloka ili sovjetskog utjecaja, te postupno postajale integrirani dio zapadnog svijeta, članice NATO-a i EU-a.

A sad, jedva godinu dana kasnije, fašizam je, eto, službeno ušao i u Europski parlament kroz rezoluciju o porastu propagandnog pritiska Rusije i terorističkih islamskih skupina na EU.

Iskrivljena istina

Još sam donekle podcijenila opasnost vidjevši kako su jednu neobvezujuću rezoluciju Europskog parlamenta različiti novinarski pseudonimi na proruskim portalima odmah proglasili fašističkim dokidanjem slobode medija.

Ali kad je rezoluciju Europskog parlamenta kao fašističku okvalificirala uvažena hrvatska profesorica novinarstva na hrvatskoj državnoj televiziji, postala je gotovo profesionalna obveza sagledati taj fašizam u rezoluciji.

Rezolucija konstatira kako je u porastu neprijateljski propagandni pritisak Rusije (osobito nakon aneksije Krima i hibridnog rata koji Rusija vodi u istočnim ukrajinskim pokrajinama Donjecku i Lugansku) i islamističkih radikalnih grupa.

Cilj im je, kaže rezolucija, “iskriviti istinu, izazvati sumnje i podijeliti EU i njezine sjevernoameričke partnere, paralizirati proces donošenja odluka, diskreditirati institucije EU-a i poticati strahove i neizvjesnost među građanima EU-a”.

Za postizanje tog cilja Rusija koristi širok spektar sredstava, upozoravaju Europski parlamentarci: osniva i financira think-tankove, multilingvalne televizije (npr. Russia Today), pseudonovinske agencije i multimedijske servise (npr. Sputnik), koristi društvene mreže i internetske trolove, koji “propituju” europske demokratske vrijednosti, izazivaju podjele, okupljaju domaće sljedbenike, a u istočnom susjedstvu EU-a (države potencijalne članice) stvaraju dojam o propadanju EU-a.

U sklopu te propagandne kampanje, “Kremlj financira političke stranke i druge organizacije unutar EU-a” i koristi kao podupiruće antieuropske snage ultradesne i populističke stranke i pokrete.

Europarlamentarci apeliraju na EU da se takvoj neprijateljskoj propagandi suprotstavi investirajući više u podizanje javne osviještenosti o tom propagandnom ratu, u obrazovanje, u lokalne i online medije, u informatičku pismenost koja će omogućiti građanima kritičku analizu ponuđenih medijskih sadržaja.

Dakle, europarlamentarci pozivaju EU da omogući svojim građanima prepoznavanje ruske propagande. Dovoljno da bi odmah bili proglašeni – fašistima i gušiteljima slobode medija.

Uz to, Rusija se osjeća uvrijeđenom što je njezin propagandni pritisak uspoređen s onim koji provode Islamska država i druge terorističke islamske grupe. Iako im cilj jest isti: slabljenje i razaranje Europe i njezinih vrijednosti.
Stigla je najava “vrlo oštrog odgovora” od Igora Morozova, nekadašnjeg KGB-ova specijalca, danas člana gornjeg doma ruskog parlamenta.

A nekoliko dana kasnije u svome govoru naciji o malu se neobvezujuću rezoluciju Europskog parlamenta okrznuo i sam ruski predsjednik Vladimir Putin, poručujući kako se Zapad, koji je kritizirao Rusiju zbog cenzure, sada okreće cenzuri.

Predsjednica i BiH

Prevedena u prepoznatljive fenomene iz hrvatske političke zbilje i političke zbilje iz bližeg susjedstva (BiH, Srbija, Crna Gora), upozorenja iz rezolucije Europskog parlamenta dobivaju dodatnu težinu.

U intervjuu za časopis Defense News hrvatska je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrijekom spomenula kako je “Rusija prilično uključena u hibridni rat u BiH”, kroz savezništvo s Dodikovom Republikom Srpskom, podigavši tako upozorenja o neprijateljskoj propagandi na višu razinu intenziteta.

Da bi upozorenje bilo plastičnije, valja naglasiti da su jedno od ključnih sredstava tog hibridnog rata, koji traje već godinama, suđenja za ratne zločine: kako pred Haaškim sudom, tako i pred lokalnim sudovima za ratne zločine (BiH, Srbija, Hrvatska).

Uz dodatak da su jednakim intenzitetom hibridnog rata protiv Hrvatske preko postupaka za ratne zločine uključene bošnjačke političke strukture uz potporu prijateljskih im država.

Optužnice za Orašje i najava optužnica za završne operacije Maestral i Južni potez tek su jedna njegovih od eskalacija. Cilj je: vratiti političko poimanje raspada bivše (komunističke) Jugoslavije i osvajački rat za veliku Srbiju na diskurs JNA i Srbije, prema kojem su se nacionalni i fašistički ekstremisti odcijepili od Jugoslavije i pritom etnički očistili Srbe i napali njihove “države” (SFRJ, RSK i RS).

To je, eto, naša mala ratna i poslijeratna specifičnost. No u našoj su zbilji prepoznatljivi i svi oni opći elementi ruskog propagandnog pritiska na EU o kojima govori rezolucija EP-a.

Sveprisutne su teze po kojima EU tek što se nije raspala, sve nevolje ovog svijeta posljedica su američkog imperijalizma, Amerika vodi antihrvatsku politiku u BiH, svatko tko se založi za europske vrijednosti ili drži da bi Hrvatska trebala dosljedno biti integrirani dio europske i transatlantske zajednice američki je ili bruxelleski plaćenik, izabrani američki predsjednik Trump tek što nije ukinuo NATO…

A možda će za koju godinu i Europu i Ameriku predati Putinu na upravljanje… Nadalje, sukladno tim tezama, Hrvatska nikako ne bi smjela ljutiti Rusiju, ma što joj Rusija činila u Hrvatskoj i u susjedstvu, trebala bi se vratiti nesvrstanosti, više ne u Jugoslaviji, nego u Regionu, nakon što je svoju slobodu krvlju platila.

Prema tim tezama, energentska neovisnost i izgradnja LNG terminala na Krku tek je način da se Ameri obogate prodajući nam plin, a ne način da se i Hrvatska i srednja i istočna Europa izvuku iz škara ruskih energetskih ucjena….

Premijer kao poslušnik

A Andrej Plenković je, dakako, postao obični zapadni poslušnik čim se jasno i nedvosmisleno opredijelio za europsku i transatlantsku politiku i najavio žurnu izgradnju plutajućeg LNG terminala, koja se odgađa godinama. No, takve teze u Hrvatskoj ne treba tražiti po marginalnim proruskim portalima ili na Russia Today.

Njima nas bombardiraju iz hrvatskih mainstream medija, predvođeni državnom televizijom, iz sveučilišne i političke zajednice… I, za razliku od nekih drugih država članica EU-a, Putin nije morao unositi propagandni duh antizapadne revolucije u hrvatske institucije. Revolucija, naime, iz njih nikada nije ni izišla.

Višnja Starešina / Slobodna Dalmacija

facebook komentari

Kolumne

Josip Jović: Koalicija iz Amsterdama

Objavljeno

na

Objavio

Prav’ za prav’, sve bi se naše koalicije mogle zvati amsterdamskima, po gradu trgovine, financija i, da prostite, prostitucije.

No eto, sudbina je htjela da se koalicija IDS-a, GLAS-a i Pametnog nazove baš po toj niskozemskoj luci, gdje su se nedavno za susreta europskih liberala i demokrata (znači li ovaj veznik između kako liberali nisu demokrati i obrnuto?) našli predsjednici triju stranaka: Boris Miletić, Anka Mrak Tarataš i Marijana Puljak.

GLAS nema što izgubiti, ionako su beznačajni i neprimjetni. Gospođa Mrak sama kaže: ili uspjeti ili izgorjeti, ili hop ili trop. Ona druga gospođa pak pokazuje razumljive ambicije da se na putu od Pazdigrada do Amsterdama možda jednoga lijepog dana skrasi u Saboru.

Nejasno je samo što će IDS-u kao regionalnoj stranci ovakva koalicija? Niti on može pomoći saveznicima u nacionalnim okvirima niti saveznici njemu u regionalnim okvirima.

Konture jednoga političkog programa, ako je suditi po prvim izjavama, već se naziru. Dominira okretanje budućnosti i naročito ideologiji, odnosno tzv. svjetonazorskim temama.

Oni hoće modernu i liberalnu demokraciju, društvo jednakih šansi, prava manjina, ljudska prava hoće, prava žena na izbor, što je samo drugi izraz za nešto što bi zazvučalo manje lijepo i liberalno, političke i tržišne slobode, manje poreze, istospolne brakove, sekularno društvo, kidanje povezanosti Crkve i države, sužavanje braniteljskih prava u odnosu na predložena nova zakonska rješenja…

Kreatori nove koalicije dijelom preuzimaju opća mjesta svakog civiliziranog društva, a drugim dijelom sviraju na fonu liberalnog totalitarizma, koji s liberalizmom u njegovu autentičnom značenju nema ništa, te koji pokušava cijelom svijetu nametati nove standarde, novi moral i preodgajati narode.

Sve ono što je, primjerice, Marijana Puljak, koja je, eto, pod lošim izgovorima bojkotirala čak i minutu šutnje za jednog umrlog čovjeka, slučajno i hrvatskoga generala, za nju “osuđenog ratnog zločinca”, izgovorila u subotnjem intervjuu Slobodnoj Dalmaciji može se naći u svakoj početnici “liberalne demokracije”, to je nešto što se, uostalom, nastoji kroz program građanskog odgoja navrnuti djeci od petog razreda osnovne škole kao europska vrijednost.

Gledano iz aspekta političkog tržišta, roba koju nam nudi nova podružnica europskih liberala i demokrata teško će ovdje naći svoje kupce. Ta roba nema naročitu prođu ni na europskom tržištu, ovdje je pogotovo deplasirana.

Sve smo to već vidjeli, sve je to već dovoljno razvikano i bez odjeka, ne treba nam još jednom Vesna Pusić ili neka nova Vesna Pusić. Hrvatskoj treba neka nova, istinska alternativa, koja neće biti epigon problematičnih “europskih vrijednosti”, nego izraz stvarne volje, emocija i potreba građana, a to može biti samo istinsko demokršćanstvo ili istinska socijaldemokracija.

Josip Jović / Slobodna Dalmacija

Željko Glasnović ‘začepio usta’ prevladavajućim medijima! (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Uhićenja osumnjičenih muslimana – Kazalište u režiji Bakira Izetbegovića

Objavljeno

na

Objavio

Bakir Izetbegović ne samo da je vrlo loš čovjek i još gori političar, nego dokazuje kako nema ni redateljskog dara, jer ovako naivne predstave pod radnim naslovom: „lov na potencijalne ratne zločince – bošnjake“ teško bi mogle proći kod djece predškolskog uzrasta, kamo li kod odraslih ljudi.

Tobožnje pompozno uhićenje 13-orice bivših pripadnika „Armije B i H“ zbog sumnji počinjenja ratnih zločina u Konjicu, kao i ovo zadnje vezano za „progon“ potencijalnih ubojica generala HVO-a Vlade Šantića (Hamdija Abdić zvani Tigar, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović i Enver Keranović – svi bivši pripadnici „Armije BiH“ koji su – kako javljaju mediji – već pušteni na slobodu nepunih 24 sata nakon privođenja!), trebali bi valjda amortizirati opravdano ogorčenje Hrvata u B i H sramotnom haškom presudom, pri čemu su muslimanski zločinci i islamske glavosječe ostali netaknuti, neoptuženi i neosuđeni. Naravno i svijetu treba pokazati kako sarajevska vlast njeguje „pravnu državu“, iako je očito na svakom koraku da od nje ni zametka nema.

Prozirna medijska kampanja koja sve to prati po diktatu Sarajeva, još otužnije djeluje promatra li se u kontekstu pojave brojnih dokumenata koji svjedoče o planskom etničkom čišćenju područja Žepča, Jablanice, Konjica i drugih, što ih je vrh „Armije B i H“ planirao i dogovarao međusobno, što potvrđuju njihovi telefonski razgovori i prepiska. Dakle, tamo gdje je očito kako su poznati nalogodavci (Sefer Halilović, Zulfikar Ališpaga Zuka i drugi) ne reagira se, nego se uhićuje one koji su bili obični vojnici i eventualno izvršitelji ponekog zločina.

Bosna i Hercegovina je samostalna i neovisna država (ili bi barem tako trebalo biti) već više od 25 godina, ali u njoj ni „p“ od pravne države. Sudovi pod patronatom Sarajeva (i bošnjačko-muslimanske klike na čelu s Bakirom Izetbegovićem), svojim bošnjacima-muslimanima za ratne zločine sude po Krivičnom zakonu bivše SFRJ (koji je blaži), a Hrvatima po novom, oštrijem (KZ Federacije iz 2003.).

I gdje su tu pravda i pravna država? Kako se u istoj zemlji metodom segregacije mogu usporedo primjenjivati dva zakonodavna instituta od koji jedan pripada nepostojećoj zemlji?

Toga nema nigdje u svijetu!

Sarajevska vladajuća klika predvođena Bakirom Izetbegovićem od B i H nastoji napraviti prvi europski kalifat i sad je dobila vjetar u leđa upravo zahvaljujući mešetarima iz haškog sudišta.

Sva ona lupetanja Alijinog nasljednika o „nepostojećim narodima – Srbima i Hrvatima“, o „fašizmu u Hrvata“, ratne prijetnje koje upućuje susjedima, ali i islamizacija što se u B i H puzajući provodi, sad dobivaju neku vrstu „legitimiteta“ ili se barem tako presuda haškog sudišta herceg-bosanskoj „šestorci“ tumači u Sarajevu.

Ima, doduše i bošnjaka-muslimana koji smatraju da je ta puzajuća islamizacija koja ima za cilj promijeniti mentalitet muslimanskog naroda na području B i H i vratiti ga šerijatskom pravu i džihadu dugoročno opasnija čak i od terorizma i bombaških napada. Jedan od njih poznati je diplomat, novinar (bio dopisnik iz Kaira, Beiruta, Alžira, Sirije, Libije, Jordana, Izraela), publicist, veleposlanik B i H u više islamskih zemalja (Jordan, Irak, Sirija, Libanon) i dobar poznavatelj ove materije Zlatko Dizdarević. On u uvodu jednoga od svojih tekstova s temom islamizacije B i H piše:

 „Novostvoreni ‘duhovni ekstremizam’ na temeljima ciljano krivih tumačenja ima širom otvorena vrata za ulazak i ljudi i ideja čiji su rezultati djelovanja već sada, da ne govorimo dugoročno, razorniji od prijetnji terorista pojedinaca“. (Vidi: https://ba.boell.org/bs/2017/01/26/islamizacija-bosne-na-kojoj-adresi-je-opasnost; istaknuo: Z.P.; stranica posjećena 14.12.2017.)

Kako god bilo, propusti međunarodnih tijela, posebice UN-a – poput ovih vezano za posljednju hašku presudu, objektivno su potpora provođenju agresivne islamizacije ove zemlje, sa svim onim negativnim i štetnim procesima što ih ona sobom donosi.

Od tih silnih „hapšenja“ muslimanskih osumnjičenika za ratne zločine i njihovog „kažnjavanja“, naravno, neće biti ništa, a što se islamskih glavosječa – mudžahedina (koji su, da ne zaboravimo, bili ustrojbenim dijelom „Armije B i H“; primjerice, odred „El Mudžahid“ pripadao je 7. brigadi, 3. korpusu), oni za sarajevskog bega i njegovu kamarilu ne postoje. U svojim krvavim pohodima ubili su stotine Hrvata, a njih 400 tako što su im u svojim opskurnim i barbarskim ritualnim obredima nakon mučenja odsjekli glave.

I to su za vlast u Sarajevu bili „pojedinačni“ zločini i oni „nemaju nikakve veze s regularnim snagama „Armije B i H“ – iako je odred „El Mudžahid“ po nalogu Alije Izetbegovića formirao sam Atif Dudaković i jako se dobro zna kako je ova najzloglasnija zločinačka postrojba sastavljena od „Allahovih mučenika“ bila dijelom te vojske, pa samim time i pod zapovjedništvom spomenutog Dudakovića.

Sramotna kazna od 3 godine zatvora za njega kao ratnog načelnika Glavnog štaba „Armije B i H“, pri čemu mu se niti jedan jedini dokazani zločin prema zapovjednoj odgovornosti nije stavio na teret, najbolji je pokazatelj „pravde“ koja je provođena, kako na haškom, tako i na bosansko-hercegovačkim sudovima.

Slučaj s Konjicem, kao i ovaj s tobožnjim uhićenjem Hamdije Abdića i družine osumnjičenih za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića, zasigurno nisu jedini. Bit će toga još – ovakvih fingiranih predstava koje su bacanje prašine u oči i alibi za one predstojeće akcije hapšenja Hrvata – „zločinaca“ koji su prava meta.

Da je u Sarajevu bilo imalo dobre volje, pitanje presuda za ratne zločine odavno bi već bilo riješeno, a ne bi se čekalo do danas. Ako se zauzme stav da su samo druge strane krive, a vlastiti narod bezgrešan, pomaka nema niti ga može biti.

Atmosfera u bošnjačko-muslimanskom političkom vrhu, njihovoj vodećoj stranci SDA i medijima koji su pod kontrolom Sarajeva sve je više nalik na euforiju uoči linča ili lova na vještice.

Bakir nikako da se okane bizantskih smicalica i šićardžijskog, šarlatanskog vođenja politike. To mu je babo Alija ostavio u amanet jer se i sam slično ponašao poučen taktikom svojih idola Slobodana Miloševića i Dobrice Ćosića s kojima je potajno dijelio Bosnu i nastojao stvoriti etnički čistu muslimansku državu na tlu B i H, dok se službeno cinično „zalagao“ za njezinu cjelovitost.

Zar sarajevski beg doista misli da će ove njegove sapunice (režirane lošije nego one turske u kojima se na groteskan način slavi i glorificira lik i djelo njegovog rahmetli babe Alije) bilo tko od Hrvata progutati?

A Europa?

Ona se bori protiv islamskog terorizma u svijetu, a u vlastitoj kući mu širom otvara vrata, hrabri ga i pothranjuje!? Bosna i Hercegovina je na najboljem putu da postane prva europska baza islamskog radikalizma i to upravo uz pomoć Europe!?

Kakvog li paradoksa!

Kako je moguće voditi tako nepromišljenu i u suštini autodestruktivnu politiku?

Moguće je, jer Europsku uniju vodi skupina diletanata koja donosi ad hoc rješenja od danas do sutra po diktatu vodećih zapadno-europskih država i SAD-a i njima je najvažnija supremacija nad ostalim članicama u skladu s trenutačnim interesima, bez ikakve vizije i predstave o budućnosti. Oni su na koncu tu Uniju i stvorili sebe radi i iz razloga osiguravanja svojih strateških i ekonomskih interesa, a nikako vođeni nekim višim ciljevima „pravde“, „demokracije“, „slobode“ i „napretka“, kako se s vremena na vrijeme znaju prigodničarski i razmetljivo hvaliti. Iza svega kriju se sebični interesi „velikih“. Sve drugo su floskule i tlapnje. Igrokaz.

Europa ima kratku pamet i nije joj prvi put da radi protiv vlastitih interesa. Dugoročno, od ovakvih poteza imat će goleme štete, ali to će kao i obično shvatiti tek kad bude kasno.

Kad im glavosječe i bombaši u još većem broju stignu u Berlin, London, Pariz, Amsterdam, Bruxelles…kad zaredaju novi teriristički napadi i kad njihovi građani više ne budu smjeli nosa promoliti iz svojih stanova i kuća ni u sred dana, tek onda će europskoj gospodi (možda) ponešto od svega biti jasnije.

Kao što je i Angeli Merkel možda poslije svega sinulo u glavu (mada to neće priznati) kako će Njemačku skupo koštati to što je ona osobno i velikodušno pozvala islamske migrante u svoju zemlju po sistemu navali narode.

Svaka škola se plaća.

Zlatko Pinter/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari