Connect with us

Kolumne

Višnja Starešina – Milanović je bijesan jer DORH nije ubio istragu

Objavljeno

-

Pregledala sam sve papirnate vrećice po stanu, u prtljažniku, čak i na tavanu… Da i meni slučajno ili pogreškom u dostavi nije uletio neki milijunčić u gotovini, u vrećicu. Nije uletio. Zato mogu bez nervoze razmišljati što to u korupcijskoj aferi Petek – Kovačević i ostali čini toliko nervoznim dobar dio hrvatske političke i poslovne elite, a predsjednika Zorana Milanovića čak i bijesnim?

Toliko bijesnim da javno pokazuje koliko je nekoć kao premijer protuzakonito nadzirao kaznene istrage, da s pozicije predsjednika države javno docira DORH-u i USKOK-u kada i koga su trebali “hapsiti”. Što se to dogodilo da još izravnije optužbe DORH-u stižu iz tjednika “Nacional”, koji je gotovo tradicionalno bio glavni glasnik njegovih istraga, poznatih po tome što su rezultirale političkim smaknućima, najčešće HDZ-ovaca, ali ne isključivo?

Je li puko neznanje razlog što u prvim danima nakon uhićenja osumnjičenika, nakon što se pokazalo da je poduzetnik Krešo Petek s vrećicom od 1,96 milijuna kuna ušao u “klub” Dragana Kovačevića, direktora JANAF-a, a bez vrećice izišao iz kluba, nitko nije postavio pitanje najrelevantnije za ocjenjivanje rada DORH-a na tom predmetu?

A to pitanje glasi: je li nakon toga DORH, odnosno USKOK zatražio mjere praćenja za Dragana Kovačevića? Da to nisu učinili, moglo bi se prozivati DORH, odnosno USKOK da su “ubili” vrlo moćan slučaj za procesuiranje i dokazivanje klijentelizma kao kronične bolesti hrvatskog političko-gospodarskog sustava. Jer, imali su pod mjerama klasičnog “državnog” električara i poduzetnika Krešu Peteka, koji za posao dobiven od državnog poduzeća JANAF nosi vrećicu s dva milijuna kuna njegovu šefu uprave Draganu Kovačeviću. Do tog trenutka to može biti obična korupcija, nešto između Peteka i Kovačevića. Državni klijentelizam se može ukazati i dokazati tek kada se vidi što će Kovačević učiniti s novcem iz vrećice.
Stranačke potrebe

Prema modelu državnog klijentelizma veći dio tog novca bi trebao ići prema politici, koja je postavila i držala Kovačevića na čelu JANAF-a, da bi preko državnog poduzeća za nju isisavao novac, za stranačke potrebe, ali i za zaslužne članove. Dio dakako ostane i direktoru. No umjesto pitanja što je Kovačević dalje činio s novcem, prvaci lijevog političkog spektra iz SDP-a i svih inačica HNS-a zasuli su DORH kanonadom nepriličnih prozivki papagajski ponavljajući pitanje: zašto nisu uhitili ili uhapsili Peteka i Kovačevića pri primopredaji novca?

Ili u prijevodu: zašto nisu “ubili” istragu na samom početku klijentelističkog lanca, koji po svojoj logici vodi do stranačkih vrhova. Iza njihovih optužbi na račun DORH-a i USKOK-a zapravo stoje nevjerica i grozničavo pitanje: zar i nas, zar i nas?

I odmah nude druge mete u vidu sugestije da je Jakov Kitarović preuzeo vrećicu, jer je bio u “klubu” na proslavi Martinja istog dana kad je ondje ušla i vrećica. Ili banaliziraju slučaj tezama da je sumnjiv svatko tko je ikada bio u “klubu”, kroz kojeg je prošlo more političara i poslovnih ljudi, javnih osoba. Samo da se ne ide prema vrhovima stranaka. S obzirom na stranačke puteve Dragana Kovačevića, za očekivati je da je izvučenim novcem namirivao svoje nekadašnje matične stranke. Ali da bi opstao tako dugo morao je biti široke ruke i prema drugima, a HDZ-ove potrebe nikako nije mogao zanemariti. No kako premijer Plenković (zasad) čvrsto podupire istragu, tako su i svi HDZ-ovci za to da se stvar istraži do kraja, makar ih i osobno odvela u Remetinec.

Vijest da je u pretresu jedne garaže u Samoboru u nekoj čudnoj vili čudnog vlasnika bliskog Draganu Kovačeviću, u Kovačevićevu automobilu policija pronašla više od milijun eura gotovine, u različitim valutama, zapravo je potvrda da je USKOK vodio istragu kako treba: da je stavio Kovačevića pod mjere i pratio put novca iz vrećice. Kako samo iznos pronađen u jednom automobilu višestruko premašuje sadržaj Petekove vrećice, izvjesno je da je od tog lanjskog Martinja do uhićenja Kovačević primio još mnogo vrećica i da je USKOK pratio raspodjelu njihova sadržaja. I da – ovo bi mogao biti predmet koji ulazi u samu srž hrvatskog državnog klijentelizma.

Upravo zato politički establishment će ga nastojati ubiti. Svim sredstvima. Da se to dogodilo još lani rekla bih da DORH i USKOK u toj bitci protiv samog vrha političkog klijentelizma nemaju šanse. Danas mislim da su im šanse fifty-fifty. Što se promijenilo u međuvremenu? Uskoro počinje djelovati ured glavne tužiteljice EU-a na čijem je čelu Laura Kovesi, koja je prije toga vodila antikorupcijske procese u Rumunjskoj i strpala u zatvor na desetke najviših državnih dužnosnika. Otkrivanje i kazneni progon klijentelizma kroz javne nabave bit će jedan od prioriteta tog ureda.

Zbog velikog novca koji će EU investirati u države članice kroz projekte za saniranje posljedica epidemije korone, Europska komisija će inzistirati na strožem nadzoru. Žestinom i bjesnoćom napada na DORH i USKOK Zoran Milanović je toliko skrenuo pozornost na slučaj JANAF da neće biti jednostavno gurnuti ga pod tepih. Andrej Plenković koji ima visoke EU ambicije neće se miješati u rad DORH-a preko razine koja bi njemu mogla politički naškoditi. Zapravo, nastavak sad zaista ovisi o DORH-u i USKOK-u. Ruke su im sada prilično odvezane.

Višnja Starešina/SlobodnaDalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari