Pratite nas

Pregled

Višnja Starešina: Problem je što od 90-ih Hrvatska više ne vodi svoju politiku

Objavljeno

na

Zašto su europske tajne službe nemoćne pred terorom islamskih terorista, hoće li se pakt Rusije i Turske odraziti na EU, što znači izlazak Britanije iz Unije, treba li Hrvatska bespogovorno slijediti Bruxelles ili se čvrsto usidriti u projekt Jadran-Baltik te o nizu ostalih aktualnih političkih tema večeras je u emisiji “Iza zavjese” govorila novinarka i publicistica Višnja Starešina.

Na početku emisije s voditeljem Tihomirom Dujmovićem prokomentirala je odnose Europske Unije i SAD u svjetlu najnovijih izjava Donada Trumpa i Angele Merkel, a posebice izjave njemačke kancelarke “da se na Ameriku ne može više računati”.  “U vremenima kad se mijenja jedan model globalnog poretka, kad su sve karte ponovo na stolu, ovakva konverzacija čelnika država nije neuobičajena”, rekla je Starešina.

Istaknula je pritom kako poruka kancelarke Merkel služi za ohrabrivanje jedne opcije. “Što je ostalo od Europske unije u ovom novom miješanju karata? Velika Britanija je izišla iz EU, odnosno u izlasku je iz EU.

Velika Britanija je vodila politiku Europske unije jer ona je jedina država u EU, a i najjača na svijetu u političkom ‘know how’ na međunarodnoj razini, u svojoj umreženosti u međunarodne organizacije i forme.

Od članstva u Vijeću sigurnosti do privilegiranog partnera SAD u NATO-u. Bez Velike Britanije nema tko voditi politiku Europske unije u smislu one kreativne politike osmišljavanja. Druga značajna pretpostavka okupljanja je sigurnost. Sigurnost EU i obranu pruža NATO-savez”.

Kazala je kako je SAD 90-ih inaugurirao model globalizacije koji počiva na Americi kao jedinoj svjetskoj sili, na slobodi trgovine i na kompleksu ljudskih prava. “To se je vratilo Americi kao bumerang. Dakle, Amerika je izgubila status supersile kroz taj model trgovačkog upravljanja svijetom. Izniknule su neke druge države poput Kine, poput Indije i osobito poput Njemačke koje su ga znale koristiti bolje nego SAD. Sjedinjene Države su i dalje financirale NATO i financiraju njemačku trgovinsku ekspanziju. S druge strane Njemačka iza leđa ima otvorene kanale prema Rusiji u energetskom smislu.”

Naglasila je kako je “Trump odlučio državi vratiti njezin sadržaj, jer ovakav koncept se pokazao neprimjerenim za nove izazove”. “On funkcionira kad vi imate uređen svijet koji poštuje pravila, ali u međuvremenu ste dobili jednu Rusiju koja ima velike ambicije vratiti utjecaj iz Hladnog rata.

Imate islamističke pokrete koji se također koriste tim modelom za ulazak na Zapad. Taj model apsolutno nije sposoban suprotstaviti se nekomu tko ne prihvaća njihove vrijednosti. Tu vidimo kako se Zapad ne zna nositi s opasnošću radikalnog islama, kako zakašnjelo reagira na Rusiju i kako je Amerika osjetila negativne posljedice slobodnog tržišta, rekla je Starešina.

Jedna od tema bila je i budućnost NATO-a te njegov opstanak u sadašnjem obliku. “Moram priznati da ja uopće ne sumnjam u opstanak NATO-a”, naglasila je. Dodala je i da će NATO čak i više prerastati u politički savez nego što je to bio do sada.

Na pitanje kako će se sadašnja situacija u NATO-u odraziti na Hrvatsku odgovorila je kako je problem što od 90-ih godina Hrvatska više ne vodi svoju politiku. “Hrvatska više nema proaktivnu politiku, nego se očekuje možemo li se mi na nekoga osloniti”, kazala je.

Jedna od tema bile su i različite medijske izjave u promjeni granica u regiji. “Da biste ih promijenili, vi morate imati iza sebe jako snažnu silu koja će tu promjenu održati. Ja ne vidim u ovom trenutku tu silu.”

Govorila je i o problemu terorizma u Europi te komentirala da ga je danas u smislu u kojem se provodi teško zaustaviti. Dodala je kako je Europa propustila vidjeti korijene te radikalizacije koja se danas zbiva.

Bilo je riječi i o značenju Brexita, političkim promjenama u Turskoj te o izbjegličkoj krizi. Na pitanje tko se je ispravnije postavio u krizi s izbjeglicama- Orban ili Merkel, odgovorila je kako je “ključni pravni okvir Europske unije Schengen, kontrola zajedničkih granica i prostora” te da ih je dosljednije poštovao Orban

 

Višnja Starešina: Ideologija zla povezuje djevojčice iz Manchestera i Mirka iz Konjica

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Ante Nazor: Da nije bilo Hrvatske i Hrvata, ne bi bilo ni današnje BiH (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Haški sud prvostupanjskom je presudom osudio ratnog zločinca Ratka Mladića na doživotni zatvor.

Optužen je za genocid u Srebrenici, ubojstva, silovanja i druge zločine protiv čovječnosti te kršenje zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini od svibnja 92. do potkraj 95. Je li pravda zadovoljena?

Bila je to tema emisije Otvoreno urednika Damira Smrtića. Gosotovali su odvjetnik Goran Mikuličić, bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, povjesničari Ante Nazor i Tvrtko Jakovina i predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

Antu Nazora muči je li je iz presude vidljivo za koga je Mladić radio, tj. je li upozoreno na vezu Srbije i što je Mladić činio u Hrvatskoj. Spomenuo je kako je Mladić bio načelnik štaba 9. korpus JNA, tj. kninskog korpusa. Cilj je bio istrebljenje nesrpskog stanovništva na području Hrvatske. Problem je što ostaje Mladićev projekt, a to je Republika Srpska. Da nije bilo Hrvatske i Hrvata, ne bi bilo ni današnje BiH, smatra Nazor. Pročitao je i transkripte Mladića sa zapovjednicima koji su rušili BiH i Hrvatsku.

Goran Mikuličić kaže da je ovakva presuda Mladiću očekivana, s obzirom da je Srebrenica bila eklatantan primjer genocida. Slijedi najava žalbe pa njena izrada, a pravomoćnu presudu Mikuličić misli da možemo očekivati tek za četiri ili pet godina. Haaški sud uskoro se zatvara, a Mikuličić njegovo djelovanje ocjenjuje pozitivnim. Kao najveći razlog njegove sporosti istaknuo je prevodilački odjel koji mora prevoditi svaki dokument.

Vesna Škare Ožbolt smatra da je presuda stigla prekasno u odnosu na cijelu situaciju u BiH. Osim što Mladić nije pokazao kajanje, nije ni Republika Srpska. Za očekivati je da će ova presuda još više radikalizirati i produbiti tenzije koje mogu otići u krajnje opasnim smjerovima, istaknula je Škare Ožbolt.  Jedini preostali postupak koji bi mogao Srbiju dovesti u izravnu povezanost sa zločinima su Stanišić i Simatović, generatori zla i Miloševićevi nalogodavci, rekla je Škare Ožbolt. Rad suda završava, ali priča nije gotova – slijede novi postupci, smatra Škare Ožbolt.

Ivan Zvonimir Čičak kaže da je čudna slučajnost da se presuda hercegovačkoj šestorki očekuje 29.studenog, na nekadašnji Dan Republike. Najviše ga muči što iz presude Mladiću i ostalima ispada da je Hrvatska bila jedini agresor u ovome ratu. Za to krivi nedovoljnu pristutnost i zalaganje Hrvatske u Haagu da se nešto progura.

Tvrtko Jakovina kaže da je presuda donekle satisfakcija onima iz Srebrenice koji su najviše izgubili, ali politički nismo dobili ništa jer ona nije uspjela uzdrmati Dodiga u Banja Luci. Ova presuda je izuzela Srbiju od prave odgovornosti i to je najveći propust, smatra Jakovina. Iako je srpska premijerka nakon presude rekla da gledaju u budućnost, Jakovina smatra da prvo moraju pogledati što je bilo prije.

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Marko Miljenić: “Ratko Mladić je kukavica, pogledajte samo kako se pred sudom držao taj miš i balkanski ‘đeneral’

Objavljeno

na

Objavio

VIDEO – SVILEN GAJTAN ZA RATKA MLADIĆA! Ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljenić u Bujici: “Ratko Mladić je kukavica, pogledajte samo kako se pred sudom držao taj miš i balkanski ‘đeneral’, a kako su se držali naši heroji Gotovina i Markač kada su osuđeni u 1. stupnju!”

Jadranka Cigelj, predsjednica Udruge Žene Domovinskog rata i zatočenica logora Omarska: “Doživotna zatvorska kazna za tu zvijer nije dovoljna, jer će i onako uskoro krepati!”

Miljenić je u Bujici nabrojao imena i prezimena svih Mladiću podređenih oficira ‘JNA’ koji su sudjelovali u ratnom zločinu u Škabrnji: “Evo imena i podataka o tome gdje žive – jedan je u Podgorici, drugi u Valjevu, a treći u Vojvodini… Pozivam Cvitana da ih procesuira, jer ratni zločin nikada ne zastarjeva!”

Zapovjednik obrane Škabrnje u Bujici Z1 televizije teško je optužio sud u Zadru da štiti Srbe, a slučaj Zorane Banić nazvao je “bacanjem pijeska u oči”… Velikim propustom hrvatskog pravosuđa smatra i činjenicu da Ratko Mladić nikada nije osuđen za Škabrnju.

Pozvao je i na neplaćanje RTV pristojbe zbog Stankovića: “Svi oficiri koji su napadali Škabrnju su iz Srbije i Crne Gore, a nama voditelj na HTV-u govori da je to bio građanski rat!”

Miljenić je u Haagu svjedočio 8 puta, za razliku od Mesića, na suđenju Miloševiću nije htio da njegovo svjedočenje bude tajno. Tražio je i prevoditelja na hrvatski, jer srpski ne razumije, a čudi ga da naša nacionalna televizija nije prenosila njegova svjedočenja, za razliku od TV kuća nekih drugih država…

Jadranka Cigelj smatra da nakon presuda za genocid Mladiću i ranije Karadžiću, treba redefinirati Daytonski sporazum i ukinuti tzv. Republiku Srpsku: “To je genocidna tvorevina, a osim Srebrenice, genocid je počinjen i u Prijedoru gdje danas živi točno 5 Hrvata!”

I većina Zagrepčana u anketi koju je objavila Bujica smatra da treba ukinuti “Republiku Srpsku”, dok su neki javno rekli da je Mladić zaslužio smrtnu kaznu. Voditelj Bujice je odmah na početku emisije poručio: – Mladiću je zbog Škabrnje i svega što se dogodilo u BiH u Haag trebalo poslati svilen gajtan!

Gosti Bujice komentirali su i Mladićevu kravatu sa srpom i čekićem, istim simbolima kakve smo nedavno imali prilike vidjeti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu… “Svi zločinci koji su zapovjedali napadom na Škabrnju imali su crvene zvijezde petokrake, a četnici su bili njihovi pomagači,” prisjetio se Miljenić.

(Opširnije uskoro…)

Predsjednica: Nadam se da je presuda Mladiću barem djelomična satisfakcija obiteljima žrtava

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari