Pratite nas

Komentar

Višnja Starešina: Pušu novi vjetrovi u Europi i Hrvatskoj

Objavljeno

na

No novonastale prilike tjeraju nas na promjene. Vidite da se nakon dva tjedna sve promijenilo – istanula je Starešina.

Novinarka Višnja Starešina, gostovala je u emisiji ‘Izdvojeno’ na Laudato televiziji te je objasnila kako trebamo promijeniti neke načine ponašanja, no nije bilo političke volje da bi se to učinili. Naglasila je kako je došlo vrijeme da se ne smijemo oslanjati na druge zemlje.

– Mi smo ušli u promjene jer smo ih morali učiniti. I ovaj put ćemo morati promijeniti neke načine ponašanja. Pušu novi vjetrovi u Europi i Hrvatskoj.

Samoodrživost država, jačanje identiteta, vraćanje državi njezine uloge ideje su političkog neokonzervatizma, a od medijskog i političkog mainstreama smatrane su kao populizam. No novonastale prilike tjeraju nas na promjene. Vidite da se nakon dva tjedna sve promijenilo. Države unutar Europske Unije čak su i počele zatvarati granice – kaže Starešina.

Nadalje, Višnja Starešina ističe kako mi kao mala zemlja možemo učiniti brojne promjene te kako moramo gledati da ne ostanemo  izvan tih promjena.

– Kada su se rušili partijski sustavi i mi smo bili na repu, ali gledali smo što se drugdje događa i prema tome reagirali i slijedili. Sada je važno da zadržimo poziciju konvoja, tamo gdje trebamo biti. Hrvatska politika je pokazala određene sumnje prema zemljama nove Europe, Višegradske skupine. Sada vidimo da nam oni postaju prirodni partneri. Imaju slične metode kontrole, prometna je povezanost tu. 

Sada vidimo da imamo više zajedničkog sa Varšavom i Bratislavom, nego sa Parizom ili Madridom. Neke stvari same po sebi se nameću. Sada se svi pozicioniraju na održivost u proizvodnji hrane, i strateških farmaceutskih sredstava. Onda se ne možemo osloniti na druge. U jednom djelu će ostati globalna, ali nam se nameće potreba kada su svi zatvoreni da napravimo samodostatan sustav – zaključila je Starešina.

Gotovo svi europski mainstream mediji danas govore kako je mađarski državnik Viktor Orban 2015. bio u pravu

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Komentar

Tko o čemu, Bernardić o Slavoniji! Možda cijeli SDP ima sinkopu ali mi nemamo!

Objavljeno

na

Objavio

Facebook/

Veći val iseljavanja iz Slavonije pokrenula je upravo Vlada SDP-a u mandatu 2011.-2015. godine, kada niti jedna investicija u Slavoniji nije pokrenuta, kada su zaključali bespovratna sredstva EU fondova, jer nisu imali niti znanja niti volje a niti sposobnosti pokrenuti javne pozive i natječaje za dodjelu 10,7 milijardi eura bespovratnih sredstava, piše Nataša Tramišak, na Facebooku.

Slavonske županije stavljene su u statističku NUTS2 regiju s gradom Zagrebom, čime su direktno EU potpore za regionalni razvoj umanjene za 25% i to sredstava koja su prema pravilima Kohezijske politike Europske unije namijenjena za poduzetnike koji implementiraju proizvodne i razvojne projekte. Umjesto 55-65% regionalne bespovratne potpore, ista je smanjena na 35-45%, preračunato u financijske iznose to je izgubljenih minimalno 500 milijuna kuna u ovom razdoblju privatnih investicija.

Izmjene statističkih regija i ispravljanje ove nepravde, pokrenula je Vlada HDZ te ćemo u novom programskom razdoblju 2021-2027 imati četiri NUTS2 regije s povećanim potporama za poduzetnike slavonskih županija.

Od 2016. godine, ne samo da su otključana sredstva iz fondova Europske unije, već je uspostavljen Projekt Slavonija, Baranja i Srijem koji nam je pomogao usmjeriti 18,7 milijardi kuna prema pet slavonskih županija.

U posljednje tri godine u provedbi je više od 3000 projekata samo na području Osječko-baranjske županije, vrijednih 5 milijardi kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda, Europskog socijalnog fonda i Europskog fonda za ruralni razvoj.

U svakom gradu i općini naše županije otvoreno je gradilište, javne i privatne investicije smanjile su nezaposlenost sa 32.467 osoba u 2015. godini na 17.000 osoba početkom 2020. godine.

Konačno se oporavlja i poljoprivredni sektor, u razvoj poljoprivrede, zadržavanje mladih na selima i OPG-ovima, ulaganja u lokalnu infrastrukturu dosegnula su više od 1,6 milijardi kuna bespovratnih potpora. A podsjetimo se i dosega u poljoprivrednim potporama SDP-ove Vlade:
https://www.24sata.hr/amp/news/ek-blokirala-poticaje-jakovina-u-aferi-teskoj-1-2-milijardi-kuna-475013

Gospodin Bernardić kao niti gospođa Glasovac nisu pomaknuli niti prst za razvoj Slavonije, Baranje i Srijema, iako su i do sada obnašali političke dužnosti, a sada napadima, uvredama i provokacijama te negativističkom politikom kako je u Slavoniji sve crno  pokušavaju dobiti glasove Slavonaca i Baranjaca!

Vrijedni i časni stanovnici slavonskih županija ovdje žive i rade, stvaraju dom i trebaju afirmativne politike koje će raditi na ubrzanju ulaganja, otvaranju proizvodnih investicija, jačanju proizvodnje hrane i rastu zaposlenosti.

Ukupna ulaganja u Osječko-baranjsku županiju SDP-ove Vlade RH su 0,00 kuna, ulaganja HDZ-ove Vlade RH su 5 milijardi kuna, komentirala je Nataša Tramišak.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Ostojić – Kako otišao, tako se i vratio!

Objavljeno

na

Objavio

HDZ je u utorak poručio kako potpredsjednik SDP-a i nositelj liste Restart koalicije za II. izbornu jedinicu Rajko Ostojić misli da za njega vrijede posebna pravila je nakon što je samoinicijativno otišao u samoizolaciju, nakon par dana je sam odlučio i iz nje izaći.

„Ostojić – kako otišao tako se i vratio. Rajko Ostojić očito misli da za njega vrijede posebna pravila. Prvo je sam sebi odredio samoizolaciju, mimo preporuka epidemiologa i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, da bi nakon svega nekoliko dana sam odlučio da iz nje ipak iziđe. Eto ga jutros na debati na Zabavnom Radiju, vratio se kampanji koju „prekida u znak odgovornosti“, navodi HDZ na svojoj facebook stranici.

„Zamislite da tako neozbiljni politikanti, koji ne znaju jesu li pošli ili došli, vode Hrvatsku u daljnjoj borbi protiv COVID-19, a za gospodarski oporavak Lijepe naše”, poručio je HDZ.

Rajko Ostojić prije par dana otišao je u samoizolaciju nakon što se družio s predsjednikom SDP-ove organizacije Donja Dubrava Adrianom Friganovićem. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari