Connect with us

Kolumne

Višnja Starešina: Svjetsko prvenstvo licemjera

Objavljeno

-

Svjetsko prvenstvo licemjera: Ne znate tko je licemjerniji, tzv. prosvjednici ili oni protiv kojih ovi prvi prosvjeduju. A onda eto i motivacijskih poruka izbornika Kanade…

Što je pokazao izbornik kanadske nogometne reprezentacije John Herdman poručivši javno da će je..ti Hrvate?

A potom je i dodatno pojasnio da nije time mislio omalovažiti Hrvatsku, nego je to “način razmišljanja” njegova tima i “dio nove Kanade”, koja time pokazuje pripadnost svjetskoj nogometnoj klasi.

Kada bi “je..ti Hrvate” prema zapadnim ljudsko-pravaškim kriterijima bilo prepoznato kao poruka diskriminacije ukorijenjena u predrasudama ili diskriminatornim povijesnim iskustvima, John Herdman bio bi u ozbiljnom problemu. Primjerice, da je pozvao svoje momke da pripadnost svjetskoj nogometnoj klasi pokažu tako što će je..ti Senegalce, teško bi se u progresivnim zapadnim medijima obranio od optužbi za rasizam.

A vjerojatno čak niti Herdmanu ne bi na pamet palo u motivacijskom zanosu javno poručiti da će je..ti domaćine to jest Katarce. Da ne izaziva poredak i osjećaje domaćina.

IZMIŠLJENA BITKA U LICI

No kako su Hrvati na koje se Herdmanova motivacijska pozivnica odnosi mahom bijeli muškarci, njegov proaktivni poziv nije postao globalno problematičan. Diskriminacijska povijesna iskustva koja Hrvati imaju s Kanađanima također nisu prepoznata na globalnoj razini.

Primjerice, nije zabilježeno da su visoki zapovjednici kanadske vojske (tada pukovnik Jim Calvin & Co) doslovce izmislili svoju veliku bitku protiv Hrvatske vojske u Medačkom džepu u Lici u rujnu 1993. Potom su tu izmišljotinu proglasili najvećom bitkom kanadske vojske nakon Korejskog rata.

Taktika te “najveće bitke”, u kojoj su Hrvati portretirani kao modelski zločinci, proučavana je potom na kanadskim vojnim učilištima, a izmišljotine nekolicine kanadskih časnika postale su tužiteljstvu Haaškog suda temelj za pisanje optužnica protiv hrvatskog vojnog i političkog vrha.

Pozivajući se na taj povijesni kontekst, netko bi uistinu mogao doživjeti poruku kanadskog izbornika i kao prijetnju. No čini mi se da je najbolji odgovor na Herdmanovu poruku dao hrvatski izbornik Zlatko Dalić: “Nisam siguran koliko je lijepo reći tako nešto. Ali, to je njegovo pravo. Svatko ima svoj način komunikacije.”

Dakle, i kanadski izbornik Herdman ima pravo pokazati da je samo komunikacijski nedorastao, narodski rečeno budala, koja ne razlikuje motivacijski jezik svlačionice od javnog govora, čak ni na popravnom ispitu. I ta njegova iskonska nedoraslost običajima javne komunikacije, iz kojih niti velika sportska natjecanja nisu izuzeta, gotovo ga čini simpatičnim u svjetskom prvenstvu licemjerja, koje se igra u sklopu Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru.

Meni je, primjerice, simpatičniji taj izravni i neobrađeni govor kanadskog izbornika nego teatralni dlanovi preko usta koje je upriličila njemačka nogometna vrsta prilikom sviranja himni.

To oni kao prosvjeduju jer su im domaćini u suradnji s FIFA-om onemogućili nositi kapetansku traku u duginim bojama, kojom su oni kao htjeli prosvjedovati protiv drakonski diskriminatornog katarskog postupanja prema gay populaciji? A koliko je zapravo “koštala” ta traka?

Jedan žuti karton za kapetana. Dakle, za svoja uvjerenja Elfsi nisu bili spremni riskirati niti – jedan žuti karton. Toliko im je do LGBTQ+ agende stalo.

Je li bila njihova ideja da nakon toga, kao zamjenski potez, pokrivaju usta rukom za vrijeme sviranja državnih himni kao navodni prosvjed protiv cenzure? Ili su bili samo terenski manekeni njemačke “semafor” koalicijske vlade za slanje političkih poruka Kataru u svojevrsnom plinskom ratu između Njemačke i Katara, koji se preselio na teren ljudskih prava i nogometa? A počeo je nakon što se zbog ruske invazije na Ukrajinu Njemačka morala okrenuti katarskim izvorima plina, a Katar joj je počeo postavljati svoje uvjete…

NOGOMETAŠI KAO MANEKENI

Zašto Elfsi nisu nosili trake duginih boja i prekrivali usta rukom za vrijeme sviranja himni prije četiri godine, na Svjetskom prvenstvu u Rusiji? Nije li bilo dovoljno razloga: Krim anektiran, Donbas djelomično okupiran, ljudska prava na najnižoj razini, uključujući i prava gay populacije… Ali Rusija je bila njemački strateški partner i monopolski opskrbljivač plinom.

Liberalni Zapad generalno nije spreman odreći se novca nedemokratskih režima niti kada su u pitanju velika sportska natjecanja, a osobito dužnosnici njegovih institucija (uključujući i FIFA-u) nisu spremni odreći se svojih (koruptivnih) udjela koje takvi aranžmani podrazumijevaju. S druge strane, autoritarni režimi koriste te događaje za svoju promociju, dok im izravni financijski profit pritom nije važan.

Zato je Katar dobio organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva, prije toga Rusija, zato je u posljednjih deset godina Kina dobila dvoje Olimpijske igre (ljetne 2008. i zimske 2022.).

Riječ je o istinskoj simbiozi dvaju korumpiranih sustava. Nakon što pristanete biti kupljeni katarskim novcem, vrlo je licemjerno mahati im zastavicama u duginim bojama i prosvjedovati što ne možete s bocom viskija polugoli šetati po Dohi.

A vrhunac je licemjerja koristiti nogometaše kao manekene plinskog rata dviju država. U takvom kontekstu kanadski izbornik Herdman djeluje kao neobrađeno oličenje iskrenosti. Ali da, u nedjelju ćemo, kako se ono kaže… nadigrati Kanađane.

Višnja Starešina / Slobodna Dalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari