Connect with us

Kolumne

Višnja Starešina: VRUĆA POŠTA LADY DALIĆ

Published

on

Bio je lijep i sunčan dan, Dan Europe, koji je i naš premijer, zakleti i integralno proeuropski Andrej Plenković kanio iskoristiti za peglanje svoga narušenog političkog imidža. Ujutro podsjećanje na velike uspjehe Njegove vlade.

Poslijepodne svečano uručenje nagrade lokalne udruge za europski govor godine (na pet-šest jezika u Europskom parlamentu). Navečer ekskluzivni intervju o uspjesima Njegove vlade s odabranim novinarima četiriju nacionalnih medija.

Dakle, On uživo i izravno u mainstream medijima, na mainstream kanalima, priopćava nam kamo će nas i kako će nas voditi sve dok ne naučimo koga treba slušati. U međuvremenu, bude li vremena, razdragani pioniri Mu predaju cvijeće i plešu kolo…

Ledeni tuš

A onda je već u osvit tako pomno isplaniranog dana uslijedio ledeni tuš, dosad najjači i najozbiljniji udarac vladavini premijera Plenkovića. Na portalu Index počeli su curiti hotmailovi potpredsjednice vlade Martine Dalić iz kojih se vidi kako je dogovarana izvanredna uprava u posrnulom Agrokoru.

Vruća pošta (hotmail) koja je kolala između potpredsjednice Vlade i njezinih suradnika iz privatnog biznisa pokazuje da su zajednički, služeći se privatnim kanalima komunikacije, pripremali “lex Agrokor”, u koji su “zaboravili” ugraditi odredbe o sprječavanju sukoba interesa, da su temeljem tog zakona oni birali savjetničku kompaniju za restrukturiranje, (Alix Partners) koja je odmah po obavljenom izboru angažirala njih kao savjetnike – podizvođače i s kojom su u konačnici podijelili savjetničke honorare od oko pola milijarde kuna.

Iz vruće pošte koja je razmjenjivana unutar privatne grupacije potpredsjednice Dalić, alias Željezne Lady, razvidno je da je ona zapravo vođa grupe i da je premijer Plenković upućen u proces. Čak i da su u međuvremenu pretvorili Agrokor u zlato, ovo je školski primjer državne korupcije.

No kako je hrvatska vladajuća kasta stvorila sustav koji počiva na državnoj korupciji, na uortačenim vladarima i poduzetnicima, čak ni tako krupni i tako očiti primjer državne korupcije ne mora nužno srušiti vladu, a sudionike afere poslati u prvu postaju Remetinac, a potom svakako u političku prošlost. Naprotiv, može se prikazivati bitka za spas domovine.

Onako kako je to premijer Plenković činio pokušavši otkloniti pozornost s vruće pošte potpredsjednice Dalić, podsjećajući kako su je gospodarski novinari nagradili za doprinos u restrukturiranju Agrokora, sugerirajući kako su “lexom Agrokor” spasili državu, gotovo krvareći… Kao da jedno isključuje drugo. Aktualne političke okolnosti pogoduju još jednom takvom prikrivanju afere i njezinu pokrivanju višim, državnim interesima.

Prije svega zato što nitko od hrvatskih političkih klasika nije spreman za nove izbore, što se stare političke stranke urušavaju iznutra jedna za drugom i što su već uznapredovale pripreme za veliku koaliciju kao posljednje utočište ortačkog upravljanja državom. Plenković je u političkom padu koji više nikakvi piarovski trikovi ne mogu zaustaviti.

Pad je započeo sam, samoinicijativno, svojim postupanjem oko Istanbulske konvencije, kako unutar stranke, tako i prema biračima, njihovim bahatim podcjenjivanjem. Nastavio ga je sustavnim naporima da onemogući referendum za promjenu izbornog sustava (uortačeno s drugim starim strankama) ne birajući sredstva. Jer to je rušenje Njega, Vlade, Države, Stabilnosti…

Todorićeva prijava

Afera vruće pošte potpredsjednice Dalić snašla je Plenkovića u trenutku kada je politički najslabiji dosad, iako se formalno ništa u njegovoj poziciji još nije promijenilo. U prikrivanju afere zbog čuvanja “stabilnosti”, mogao bi računati i na SDP, koji se raspada.

Ako zatreba za stabilnost i spas domovine, u vladajuću koaliciju bi mu vjerojatno priskočili i Anka Mrak-Taritaš, Goran Beus pa i Vesna Pusić, više SDP-ovaca… No postoje dvije točke razdjelnice, dva uvjeta na kojima Plenković može zadržati sadašnje i potencijalne koalicijske partnere i još neko vrijeme održavati neku ortačku vladu, bez biračke potpore i istinskog izbornog legitimiteta. Prvi je uvjet odlazak potpredsjednice Dalić, a drugi je da nema kaznenog progona.

Možda premijer i može nagovoriti Lady Dalić na odlazak. Možda ona odluči ne povući i njega za sobom. Možda se i novi državni odvjetnik, zbog zauzetosti informatizacijom i kompjutorizacijom DORH-a, ne stigne previše baviti vrućom poštom potpredsjednice Dalić. Ali u ovoj aferi postoji točka koju ni premijer Plenković, ni svi ortaci hrvatske duboke države, ne mogu iskontrolirati. A to je nadležnost američkog ministarstva pravosuđa i FBI-a nad slučajem Agrokor u sklopu provedbe Uredbe o stranim koruptivnim postupanjima (FCPA).

Jer u postupku sudjeluje više američkih tvrtki.Podnošenje prijave već je najavio Ivica Todorić. U slučaju da predmet bude prihvaćen, to bi značilo internacionalizaciju slučaja “vruća pošta Lady D.”, za Plenkovića izvjestan i vrlo neugodan kraj Vlade, puno posla za PNUSKOK, za DORH nametnutu i izvana kontroliranu obvezu da se, umjesto informatizaciji, ozbiljno posveti raščišćavanju državne korupcije…

Todoriću bi to bio novi argument protiv izručenja. A za Hrvatsku barem obećavajuće sunčano jutro i mogući početak ozbiljnog raščišćavanja s ortačkom državom…

Višnja Starešina / Slobodna Dalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari