Connect with us

Iz Svijeta

Visoke napetosti u Jeruzalemu uoči tradicionalnog marša izraelske mladeži

Objavljeno

-

Foto: EPA

Tisuće izraelskih Židova održat će u nedjelju marš kroz muslimanska područja jeruzalemskog Starog grada unatoč palestinskim upozorenjima da bi to moglo izazvati nasilje, javlja BBC.

Ta godišnja povora dolazi u vrijeme posebice visokih napetosti nakon višemjesečnih smrtonosnih incidenata.

Marš se održava na Dan Jeruzalema kojim Izrael obilježava zauzimanje istočnog Jeruzalema u ratu 1967. godine.

Izrael cijeli Jeruzalem smatra svojim glavnim gradom, što većina zemalja i Palestinci odbijaju.

Status grada seže u srž izraelsko-palestinskog sukoba. Palestinci žele istočni Jeruzalem za svoj glavni grad, a Izrael kaže da grad nikada neće biti ponovno podijeljen.

Prošle godine na Dan Jeruzalema izbio je razorni 11-dnevni sukob između Izraela i palestinskih militanata u Gazi kad je Hamas, koji upravlja Gazom, ispalio rakete prema gradu nakon što su se izraelska policija i Palestinci sukobili na svetom mjestu u Starom gradu.

Izraelski ministar javne sigurnosti rekao je prošli tjedan da će demonstrantima biti dopušteno da uđu u Stari grad kroz Damaščanska vrata koja vode u muslimansku četvrt, a tu su odluku osudili Palestinci. Prošle godine sudionici marša nisu smjeli koristiti ovu rutu zbog nestabilne situacije.

U povorci se tradicionalno mogu vidjeti tisuće mladih Židova, od kojih mnogi mašu izraelskim zastavama, plešu i pjevaju domoljubne pjesme dok prolaze kroz ulice povijesnih četvrti. Palestinci događaj smatraju provokacijom.

Ovogodišnji marš održava se u već jako napetom ozračju između Izraela i Palestinaca.

Val smrtonosnih napada Palestinaca ili izraelskih Arapa na Izraelce i smrt desetaka Palestinaca, uključujući napadače, militante i civile, koje su ubile izraelske snage, izazvali su bijes na obje strane. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari