Connect with us

Herceg Bosna

Vitez: Obilježena 28. obljetnica i Dan sjećanja na osmero ubijene djece

Objavljeno

-

predsjednikfbih.gov.ba

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i misom zadušnicom na spomen obilježju “Osmica” u Vitezu obilježena je 28. obljetnica i Dan sjećanja na osmero ubijene djece u Vitezu.

Na obljetnicu jednog od najtužnijih dana u povijesti Viteza, članovi obitelji poginule djece, prijatelji, sumještani, dužnosnici sa svih razina vlasti, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili su vijence, upalili svijeće i time odali počast ubijenoj viteškoj djeci.

„Nakon toliko tuge i toliko godina, još nitko nije odgovarao za ovaj zločin. Djeca su ubijena zločinačkom granatom Armije BiH i, nažalost, ova zemaljska pravda nema pravde kad ovakvi zločini dosad nisu sankcionirani, barem na ovozemaljskim sudovima. Dolazimo ovdje da prijateljima i rodbini olakšamo ovaj trenutak, jer mogu misliti kako im je proživljavati svaki trenutak života u tuzi za izgubljenom djecom koja nisu mogla nikome ništa loše nanijeti i nije bilo nijednog razloga da im se dogodi ovo što im se dogodilo. Ovdje smo da podsjetimo sve koji trebaju raditi i kazniti ovaj strašni zločin, da odgovorno rade svoj posao, a isto tako, i da podijelimo tugu sa svima onima koji toliko pate za ovom ubijenom djecom“, kazao je Predsjednik Federacije BiH u izjavi za medije.

Uz predsjednika Federacije BiH Marinka Čavaru, počast ubijenoj viteškoj djeci odali su i: veleposlanik RH u BiH Ivan Sabolić, zastupnik u Hrvatskom saboru Radoje Vidović, ministri u Vladi ŽSB: Bojan Domić i Anto Matić, izaslanica u Domu naroda PS BiH Marina Pendeš, načelnici općina Vitez i Novi Travnik: Boris Marjanović i Stjepan Dujo, izaslanik u Domu naroda PFBiH Ilija Nakić, te zastupnice u Saboru ŽSB: Suzana Krišto i Dajana Maros.

Obilježavanju obljetnice nazočio je i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan BiH Zvonko Milas.

Misu zadušnicu predvodio je viteški župnik fra Velimir Bavrka.

„Draga braćo i sestre, u ovo kišno predvečerje, ovdje smo oko Kristovog oltara, kod našeg koša, kod Osmice, kako bi se pomolili za našu nevino ubijenu djecu. Dragi naši anđeli, nismo vas zaboravili. Došli smo ovdje da slavimo euharistiju, da zahvalimo Gospodinu što nas je pozvao da stojimo pred Njim i Njemu služimo, kao što su Mu služila i naša nevino ubijena djeca. Ova naša djeca su naše svete uspomene, naše moći koje nas osposobljavaju da, uz Božju pomoć, gradimo ovaj svijet. Osmero djece dalo je svoje živote, a Bog ih je pretvorio u svoje bisere“, poručio je fra Bavrka u prigodnoj propovijedi.

10. lipnja 1993. godine pripadnici Armije Bosne i Hercegovine ispalili su granatu na dječje igralište u Vitezu, pri čemu je poginulo osmero djece u dobi od 9 do 15 godina. Oko 20 sati i 45 minuta, doletjela je granata s položaja Armije BiH i pala dva metra od četrnaestero djece u igri na dječjem igralištu.

Na licu mjesta je poginulo petero, a u bolnici od posljedica ranjavanja troje djece u dobi od 9 do 15 godina. Ostalih šestero djece je bilo ranjeno.

Tog dana u viteškom naselju Podgradina poginuli su: Sanja Garić, (1975.), njen brat Milan Garić (1981.), Dragan Ramljak (1978.), Dražen Čečura (1978.), Boris Antičević (1983.), Sanja Križanović (1978.), Augustina Grebenar (1984.) i njen brat Velimir Grebenar (1981.).

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari