Connect with us

Vječni Bajić…

Published

on

Bajić. Mladen Bajić. Još malo pa će biti baš kao James Bond – 007. Sad mu u travnju ne gine četvrti mandat na čelu DORH-a, ustanove koju je “zauzeo” još u vrijeme one lijeve, Račanovekoalicije. “Preživio” je na mjestu državnog odvjetnika i dok je zemljom vladao HDZ, najprije Ivo Sanader pa potom Jadranka Kosor.

[dropcap]N[/dropcap]i Zoran Milanović očigledno ne može odoljeti njegovoj umješnosti opstanka na tužiteljskom tronu. Taj je čovjek jednostavno za sva vremena. Potpomognut široko ispretenim rotarijanskim vezama, nekadašnji zamjenik vojnog tužitelja, pa potom županijski državni odvjetnik u Splitu, uzletio je u Zagreb, u Gajevu ulicu, odakle se u svoj rodni grad spušta redovito za vikend, gdje ga se često može vidjeti s domaćom ekipom na kavi u Bobisa. Onog na Gripama, jasno.

Od onih koji duže opstaju na javnoj sceni s njim se može mjeriti samo Anton Kovačev, dapače, još je i jači, jer već punih dvadeset (20) godina vodi Hrvatsku banku za obnovu i razvoj. I dalje će, naravno, uz nemalu pomoć svojih lions prijatelja, samo ako ga kojim slučajem Bajić ne uzme u obradu, nakon što se dugogodišnji kaštelanski HDZ-ovac našao pod lupom javnosti zbog nenamjenskog milijunskog kredita donedavnom Linićevu pomoćniku Šegonu.

Bio bi na toj listi nedodirljivih i vječnih i nekadašnji HDZ-ov župan i ministar, Mesićevpredsjednički kandidat te neprikosnoveni vladar Hrvatske gospodarske komore, Nadan Vidošević. Još jedan noštromo (nostro uomo), naš čovik iz Splita, slab na lovu i lovačke trofeje. Glave mu je došao baš Bajić.

Nadan je svoje elitne kvadrate zamijenio za sobicu u Remetincu gdje društvo čini nekadašnjem HDZ-ovu premijeru Ivi Sanaderu, koji kad je umakao iz Banskih dvora, s malo vitra dolepršao je, kome drugome, nego svome sugrađaninu Mladenu na ispovid.

Još mi je pred očima ona scena od prije tri godine, otprilike u isto vrijeme, kad glavni državni odvjetnik ima obvezu pred saborskim zastupnicima podnijeti izvješće o radu državnih odvjetništava. U saborskom kafiću, kao nekada u školi podno Marjana, tek par mjesta jedan od drugoga sjede Bajić i Sanader. Ovaj potonji pogledom traži staroga prijatelja, a dotični kao da ga ne vidi. On je odluku o bivšem premijeru već donio nekoliko mjeseci ranije, kad se pod okriljem noći našao na drugoj strani Markova trga, nakon što je počasni predsjednik HDZ-a 4. siječnja 2010. isključen iz stranke.

Brojke u izvješću DORH-a nisu impresionirale laburista Branka Vukšića, koji je glavnog državnog odvjetnika prozvao da “proganja jedino političke mrtvace i one koji više nemaju političko zaleđe”. S Vukšićevim ocjenama suglasna je Mirela Holy (ORaH). “I moj je dojam da je Bajić više političar nego državni odvjetnik. Dobar je svim vladama, odrađuje dobre političke poslove za njih, kad treba, pokreću se afere od interesa za vladajuću garnituru”, rekla je Holy.

Iznenađuje li vas možda to što su klubovi vladajućih stranaka u Hrvatskom saboru podržali Bajićevo izvješće?! Mene uopće ne, kao što me nije iznenadila ni činjenica da svih ovih godina protiv niti jednog SDP-ovca nije pokrenuo nikakvu ozbiljniju istragu. Da ne govorimo o masakru nad hrvatskim domoljubima, Bleiburgu i križnom putu. A imao je za to prilike, u tri mandata, dvanaest (12) godina.

 

Ivan Ugrin / Slobodna Dalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari