Pratite nas

Vječni Bajić…

Objavljeno

na

Bajić. Mladen Bajić. Još malo pa će biti baš kao James Bond – 007. Sad mu u travnju ne gine četvrti mandat na čelu DORH-a, ustanove koju je “zauzeo” još u vrijeme one lijeve, Račanovekoalicije. “Preživio” je na mjestu državnog odvjetnika i dok je zemljom vladao HDZ, najprije Ivo Sanader pa potom Jadranka Kosor.

[dropcap]N[/dropcap]i Zoran Milanović očigledno ne može odoljeti njegovoj umješnosti opstanka na tužiteljskom tronu. Taj je čovjek jednostavno za sva vremena. Potpomognut široko ispretenim rotarijanskim vezama, nekadašnji zamjenik vojnog tužitelja, pa potom županijski državni odvjetnik u Splitu, uzletio je u Zagreb, u Gajevu ulicu, odakle se u svoj rodni grad spušta redovito za vikend, gdje ga se često može vidjeti s domaćom ekipom na kavi u Bobisa. Onog na Gripama, jasno.

Od onih koji duže opstaju na javnoj sceni s njim se može mjeriti samo Anton Kovačev, dapače, još je i jači, jer već punih dvadeset (20) godina vodi Hrvatsku banku za obnovu i razvoj. I dalje će, naravno, uz nemalu pomoć svojih lions prijatelja, samo ako ga kojim slučajem Bajić ne uzme u obradu, nakon što se dugogodišnji kaštelanski HDZ-ovac našao pod lupom javnosti zbog nenamjenskog milijunskog kredita donedavnom Linićevu pomoćniku Šegonu.

Bio bi na toj listi nedodirljivih i vječnih i nekadašnji HDZ-ov župan i ministar, Mesićevpredsjednički kandidat te neprikosnoveni vladar Hrvatske gospodarske komore, Nadan Vidošević. Još jedan noštromo (nostro uomo), naš čovik iz Splita, slab na lovu i lovačke trofeje. Glave mu je došao baš Bajić.

Nadan je svoje elitne kvadrate zamijenio za sobicu u Remetincu gdje društvo čini nekadašnjem HDZ-ovu premijeru Ivi Sanaderu, koji kad je umakao iz Banskih dvora, s malo vitra dolepršao je, kome drugome, nego svome sugrađaninu Mladenu na ispovid.

Još mi je pred očima ona scena od prije tri godine, otprilike u isto vrijeme, kad glavni državni odvjetnik ima obvezu pred saborskim zastupnicima podnijeti izvješće o radu državnih odvjetništava. U saborskom kafiću, kao nekada u školi podno Marjana, tek par mjesta jedan od drugoga sjede Bajić i Sanader. Ovaj potonji pogledom traži staroga prijatelja, a dotični kao da ga ne vidi. On je odluku o bivšem premijeru već donio nekoliko mjeseci ranije, kad se pod okriljem noći našao na drugoj strani Markova trga, nakon što je počasni predsjednik HDZ-a 4. siječnja 2010. isključen iz stranke.

Brojke u izvješću DORH-a nisu impresionirale laburista Branka Vukšića, koji je glavnog državnog odvjetnika prozvao da “proganja jedino političke mrtvace i one koji više nemaju političko zaleđe”. S Vukšićevim ocjenama suglasna je Mirela Holy (ORaH). “I moj je dojam da je Bajić više političar nego državni odvjetnik. Dobar je svim vladama, odrađuje dobre političke poslove za njih, kad treba, pokreću se afere od interesa za vladajuću garnituru”, rekla je Holy.

Iznenađuje li vas možda to što su klubovi vladajućih stranaka u Hrvatskom saboru podržali Bajićevo izvješće?! Mene uopće ne, kao što me nije iznenadila ni činjenica da svih ovih godina protiv niti jednog SDP-ovca nije pokrenuo nikakvu ozbiljniju istragu. Da ne govorimo o masakru nad hrvatskim domoljubima, Bleiburgu i križnom putu. A imao je za to prilike, u tri mandata, dvanaest (12) godina.

 

Ivan Ugrin / Slobodna Dalmacija

facebook komentari

Hrvatska

Ministarstvo obrane završilo je preporuku za izbor najbolje ponude za nabavu borbenih aviona

Objavljeno

na

Objavio

Ministar obrane Damir Krstičević potvrdio je da je stručno Povjerenstvo Ministarstva obrane odabralo najbolju ponudu prilikom nabave višenamjenskih borbenih aviona.

Prije konačne odluke Vlade, mišljenje povjerenstva moraju potvrditi Saborski odbor za obranu i Vijeće za obranu.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Tomo Medved: Vlada je jasno rekla, nema osnove za tužbu logoraša

Objavljeno

na

Objavio

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved danas je u Ministarstvu hrvatskih branitelja održao konferenciju za novinare.

Komentirao je tužbu, čije su podizanje protiv Republike Hrvatske najavili bivši logoraši iz BiH. “Vrlo jasno je Vlada Republike Hrvatske u nekoliko navrata, i predsjednik Vlade, i Ministarstvo pravosuđa tumačilo presudu u Haagu. Kroz nju nije izrečena presuda Republici Hrvatskoj, već je unazad nekoliko dana bilo sličnih izjava. Za to postupanje nema osnove, stoga u demokratskom društvu sve je dozvoljeno, ali ovdje vrlo jasno i odgovorno moramo proučiti presudu i vidjeti da nema nikakve osnove za podizanje tužbe”, rekao je Medved.

Ministar se dotaknuo i kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora. “Podržavam sve radnje koje je provelo Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo. Često naglašavamo da takva djela nikad ne zastarijevaju i da nikad nije kasno pokrenuti određene procese u cilju utvrđivanja odgovornosti”, rekao je Medved.

“Napominjem da se tu radilo o činu koji je bio usmjeren rušenju ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske, raketiranju Banskih dvora u kojima se nalazio predsjednik Republike Hrvatske. Podržavam sve mjere koje su učinjene i nadam se da će počinitelji biti privedeni pravdi i odgovarati za to”, rekao je ministar.

“Vratimo se u to vrijeme i pokušajmo si dočarati što bi se desilo da su uspjeli u toj namjeri. Čin je to koji je značio početak Domovinskog rata, jako je važno da se ti počinitelji privedu pravdi i odgovaraju za taj zločin. Žao mi je što institucije koje su trebale odraditi taj proces ranije nisu, ali pohvaljujem sve što je dosad napravljeno od strane svih tijela koja su sudjelovala u procesu.

Jednako postupanje očekujem prema drugim zločinima koje su počinjeni prema žrtvama i hrvatskim braniteljima. Na tjednoj bazi otkrivamo masovne grobnice za koje su odgovorni konkretni počinitelji i očekujem da će DORH na sličan način postupiti i podići optužnice prema počiniteljima tih teških kaznenih djela”, rekao je Medved.

 

Željko Glasnović: Dajte meni ovlasti napraviti ću vam državu u tri mjeseca (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari