Pratite nas

Gonjanje

Vjenčanje u narodnim nošnjama

Objavljeno

na

vjencanje sujica nosnjaKao i mnogi drugi mladenci mogli su birati i na bogatome tržištu pronaći lijepo, standardno, moderno i suvremeno svadbeno mladenačko ruho.

I ne bi ništa pogriješili. Ali, oni ne posegnuše za „čipkom i svilom”, već se odlučiše za lanenu košulju i sukno, šudar, opanke… Ukratko: pred oltar stadoše u narodnoj nošnji – šujičkoj i jajačkoj i podsjetiše nas na nekadašnje svadbeno ruho u našem kraju. Naravno, to je njihov izbor, a mi im od srca čestitamo!

Lijepome događaju svjedočili smo jučer u duvanjskom kraju, u župi sv. Ante u Šujici – vjenčanju u narodnoj nošnji!

Vjenčali su se Vlatko Brzović i Ilona Spajić koji su, umjesto bijele vjenčanice i svečanoga odijela, odlučili sudbonosno „Da!”, izreći pred Bogom, roditeljima i uzvanicima u tradicionalnoj narodnoj nošnji svoga rodnoga kraja, odnosno u rodnome zavičaju njihovih roditelja.

Ilona je još kao dijete izbjegla u Zagreb iz ratom zahvaćenoga Jajca, gdje je upoznala svoga budućeg supruga, čiji korijeni potječu iz Šujice. Dvoje mladih svoje bračne zavjete izreklo je u Crkvi sv. Ante u Šujici i to u tradicionalnoj narodnoj nošnji. Kako doznajemo, do te odluke došlo je spontano, jer već dugi niz godina mladenkina obitelj šiva narodne nošnje svoga zavičaja – Jajca. U jednoj takvoj nošnji, mlada Ilona blistala je pored svoga odabranika. Mladoženja i kum s ponosom su nosili nošnju svoga šujičkoga kraja.

Ovaj svečani događaj blagoslovio je i brakom okrunio, na daleko poznati, bivši šujički župnik fra Ljudevit Lasta, a uzveličao mali župni zbor.

vjencanjesujicanosnja1

Mladi bračni par odlučio je i ulagati u svoj kraj. Živjet će na relaciji Zagreb – Šujica i nastaviti obiteljski posao, koji je započeo Vlatkov otac otvorivši proizvodni pogon kozmetičkih proizvoda i distributivni centar. Još jednom dokazaše kako svoje vole i ne zaboravljaju!

Želimo da bude što više takvih poduzetnih mladih bračnih parova, a mladencima želimo dug i sretan život, pun Božjega blagoslova!

tomislavcity.com

Foto: Frama Šujica

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gonjanje

Ornela Vištica uvjerljivo je najljepša Hrvatica!

Objavljeno

na

Objavio

Ornela Vištica uvjerljiva je pobjednica Večernjakova izbora za najljepšu Hrvaticu. Mostarska glumica dobila je čak 4564 vaša glasa ili 33,64 posto u anketi koja je trajala tjedan dana.

Na drugom je mjestu voditeljica Tatjana Jurić, koja je prikupila gotovo upola manje glasova od Ornele – 2348 ili 17,22 posto, a treća glumica Nataša Janjić s 1738 glasova ili 12,73 posto.

Četvrto mjesto zauzela je pjevačica Lana Jurčević, koja ima 1344 ili 9,86 posto, a peta je njena kolegica Nives Celzijus, za koju je glasao 1071 čitatelj, odnosno 7,86 posto.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gonjanje

DODATNA OPREMA

Objavljeno

na

Objavio

Potaknut upisom koji je promišljeno i mudro postavila Nina Vujicic, a koji se tiče prigovora na ekstremnu dodatnu opremu neke familije na plaži, i kolikoćom i kakvoćom, jer mislim da se radilo i o suncobranu koji je zaklanjao pogled, dao bih dvije-tri napomene, piše prof.dr. Kristijan Krkač

(1) Možda je to samo ekstreman slučaj iste pojave. Između toga i postavljanja dva prazna ručnika u pol 7 ujutro, a na kojima netko leži samo od 11 do 12, a oni na plaži prazni ostaju celi dan, samo je razlika u stupnju, ali ne i u vrsti. Možda je i razlika u vrsti ako se zaklanja pogled što je vrsta onečišćenja vizualnog prostora ili vizure, ali čak i to je samo ekstreman slučaj poput onog kad se među mirise mora, krema za sunčanje i znoja umiješa miris posebne kobase ili kulena serviranog na plaži točno u podne na +35°C. To je samo ekstremni slučaj iste pojave.

(2) Problem “dodatne opreme” za plažu je tema za knjigu i vrti se između na prvi pogled dviju krajnosti. Jedna je kupaći kostim, japanke i možda ručnik, a druga je super-svemirska-najnovija-oprema-za-sve. Teško je ovdje pronaći pravu mjeru. Super-dodatnu opremu bi se moglo ograničiti ako se njome drugima uskraćuju jednaka prava, npr. pogled prevelikim suncobranom, kao što je ograničena i minimalna oprema, primjerice barem kupaćim kostimom, recimo da je toples dopušten, dok nudisti imaju svoju plažu.

(3) Postoji praznovjerje o “minimalnoj opremi”. Mislimo da vidimo opuštene ljude na plaži samo u kupaćem kostimu, japankama i s malim ručnikom, ali zaista vidimo zastrašujuću “dodatnu opremu”, ali je nismo svjesni. Te su žene i muškarci odlazili prije godišnjeg na zdravstveno štetne kure mršavljenja, u teretane u kojima su se iscrpljivali i žderali sva moguća štetna sredstva, zatim otišli na jedno umjereno kvarcanje, tek toliko da ne dođu „beli ko sir“ na plažu, a i da ostave dojam osobe koja je već bila na moru. Tu su zatim i zaštitne kreme, sunčane naočale, badekostimi, japanke, itd. sve brendirano po najnovijem savjetu „plažnogfešngurua“.

Da, to na prvi pogled ne izgleda kao “dodatna oprema”, ali već samo jedno buđenje pokraj takve osobe par mjeseci kasnije, recimo između Badnjaka i Novog leta, otkriva zastrašujuću istinu i odjednom dobijemo na dar od Bogova estetike viziju Morpheusa koji nam izgovara kanonsku rečenicu „Dobro došao u pustinju stvarnosti“.

Na prvi pogled „dodatna oprema“ je loša. A posebno je loša ona na prvi pogled nevidljiva „dodatna oprema“. No možda se varamo. Možda nema ničega ispod „dodatne opreme“. Ona je sve. Ona je stvarnost, a praznina ispod je privid. Živjela dodatna oprema! Pa makar samo tih 2 tjedna na plaži.

izv.prof.dr. Kristijan Krkač

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari