Connect with us

Gonjanje

Vjenčanje u narodnim nošnjama

Objavljeno

-

vjencanje sujica nosnjaKao i mnogi drugi mladenci mogli su birati i na bogatome tržištu pronaći lijepo, standardno, moderno i suvremeno svadbeno mladenačko ruho.

I ne bi ništa pogriješili. Ali, oni ne posegnuše za „čipkom i svilom”, već se odlučiše za lanenu košulju i sukno, šudar, opanke… Ukratko: pred oltar stadoše u narodnoj nošnji – šujičkoj i jajačkoj i podsjetiše nas na nekadašnje svadbeno ruho u našem kraju. Naravno, to je njihov izbor, a mi im od srca čestitamo!

Lijepome događaju svjedočili smo jučer u duvanjskom kraju, u župi sv. Ante u Šujici – vjenčanju u narodnoj nošnji!

Vjenčali su se Vlatko Brzović i Ilona Spajić koji su, umjesto bijele vjenčanice i svečanoga odijela, odlučili sudbonosno „Da!”, izreći pred Bogom, roditeljima i uzvanicima u tradicionalnoj narodnoj nošnji svoga rodnoga kraja, odnosno u rodnome zavičaju njihovih roditelja.

Ilona je još kao dijete izbjegla u Zagreb iz ratom zahvaćenoga Jajca, gdje je upoznala svoga budućeg supruga, čiji korijeni potječu iz Šujice. Dvoje mladih svoje bračne zavjete izreklo je u Crkvi sv. Ante u Šujici i to u tradicionalnoj narodnoj nošnji. Kako doznajemo, do te odluke došlo je spontano, jer već dugi niz godina mladenkina obitelj šiva narodne nošnje svoga zavičaja – Jajca. U jednoj takvoj nošnji, mlada Ilona blistala je pored svoga odabranika. Mladoženja i kum s ponosom su nosili nošnju svoga šujičkoga kraja.

Ovaj svečani događaj blagoslovio je i brakom okrunio, na daleko poznati, bivši šujički župnik fra Ljudevit Lasta, a uzveličao mali župni zbor.

vjencanjesujicanosnja1

Mladi bračni par odlučio je i ulagati u svoj kraj. Živjet će na relaciji Zagreb – Šujica i nastaviti obiteljski posao, koji je započeo Vlatkov otac otvorivši proizvodni pogon kozmetičkih proizvoda i distributivni centar. Još jednom dokazaše kako svoje vole i ne zaboravljaju!

Želimo da bude što više takvih poduzetnih mladih bračnih parova, a mladencima želimo dug i sretan život, pun Božjega blagoslova!

tomislavcity.com

Foto: Frama Šujica

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari