Pratite nas

Religija i Vjera

Vjernici, radimo na vinogradu naše domovine – nema drugih koji će to napraviti umjesto mene i tebe!

Objavljeno

na

‘Ne može se prihvatiti vjerničko čistunstvo u kojem se zazire od politike. Takvi viču „evo me“, ali nikada nikamo ne odlaze. Ništa od takvih, i ništa od njihove vjere! Ne može se opravdati kršćane koji su politički pasivni. Ne vrijedi im stalno govoriti „Evo me Gospodaru“ – a „vinograd“ im obrastao kupinom i dračom’, piše pater Ike Mandurić u ovom tekstu kojeg prenosimo s njegove Facebook stranice. Tekst je akutalan i zbog incijative “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” koja traje ovih dana  i u kojoj se prikupljaju potpisi za reformu izbornog sustava.

Kad god dođu izbori, referendumi, inicijative, peticije i slične prigode za odgovorno ispunjenje građanske (kršćanske!) dužnosti, mi svećenici se nađemo u „neubranom grožđu“ usred vinograda Gospodnjega. I osjeti se nekakav kršćanski kiseliš u zraku. Vjernicima je, naime, dosta politike. A to je tako krivo! Sramotno je čuti da je jednom kršćaninu dosta brige oko općega dobra. To je jednako pogrešno kao kad bi, onaj kome je posao uređivati vinograd, rekao: „Neću u vinograd jer nije okopan, orezan, čist, ograđen, obran!“ Pa, čiji li je to posao, dragi moj vinogradaru?

Evo nas ovih dana pred još jednom inicijativom za referendum. Mi svećenici svakako nismo tu da kažemo kakav referendum bi trebalo pokrenuti ili za koju stranku glasovati. Ali, ovo moramo pitati: Tko će, kršćanine, promijeniti stanje u Tvojoj domovini? Kome si brigu o njoj prepustio? Tko uređuje tvoj vinograd?

Ne može se prihvatiti vjerničko čistunstvo u kojem se zazire od politike. Takvi viču „evo me“, ali nikada nikamo ne odlaze. Ništa od takvih, i ništa od njihove vjere! Ne može se opravdati kršćane koji su politički pasivni. Ne vrijedi im stalno govoriti „Evo me Gospodaru“ – a „vinograd“ im obrastao kupinom i dračom.

Ponekad kao da nije dovoljno reći, pa bi možda trebali i nacrtati? Dakle, posve je jasno: ako kršćanin misli da je, primjerice, ova inicijativa oko referenduma dobra – onda čak nije dovoljno samo potpisati je. Nego, ako je to njegov stav, kršćanin se mora izboriti da nađe i neki štand na kojem će se izložiti za stvar u koju vjeruje. U tom slučaju tamo je; na nekom štandu, i Tvoj vinograd, i Tvoja kapela, i tvoje radno mjesto ovih dana! Ili, ako misliš da ovo nije dobra ideja, Tvoje je boriti se protiv nje.

O, da si vruć ili hladan! O, da si gorljivo „za“, ili da si gorljivo „protiv!“ O, kad bi prestao samo moliti i pjevati; o kad bi krenuo dalje! Ali ako si mlak – i dalje će tvoj kršćanski kiseliš biti kriv za politički kiseliš. Kako god bilo, pred nama je zauvijek Božji poziv na angažman u svijetu u koji smo poslani. Ne možemo pobjeći od poziva na brigu za opće dobro; na politiku.

„Sinko, hajde danas na posao u vinograd!“ – bijaše čitanje Evanđelja prošle nedjelje. Zar može biti jasnije? Nema ništa hitnije od toga: Počupati kupine i drače, orezati i okopati i ograditi svoj vinograd! I nema drugih koje će to napraviti umjesto mene i Tebe.

U Ime Božje!

Pater Ike Mandurić / Bitno.net

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Kardinal Puljić: Crkva ispunjava svoje financijske obveze

Objavljeno

na

Objavio

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ustvrdio je u petak kao nema ničega spornog u odluci kojom se dio crkvene imovine u Dubrovniku predaje hrvatskoj vladi kao udio za vraćanje duga po kreditnim obvezama ocijenivši pri tom kako su drukčije tvrdnje dio već viđene”negativne kampanje” protiv Crkve.

Komentirajući novinarima u Sarajevu otvoreno pismo što ga je hrvatski Centar za mirovne studije (CMS) uputio vladi zbog odluke o preuzimanju dijela duga Vrhbosanske nadbiskupije prema Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR) kardinal Puljić je kazao kako u tome ne vidi nikakav problem jer Crkva vraća svoje dugove.

“Ne radi se ni o kakvom oprostu (duga) nego jednostavno o davanju naše imovine pod taj dug koji imamo, a sve ostalo – to je kampanja iz Hrvatske koja inače prema nama često puta negativno pristupa bez da cjelovitu istinu sazna”, kazao je kratko kardinal Puljić.

CMS u otvorenom pismu kritizira odluku hrvatske vlade o preuzimanju duga Vrhbosanske nadbiskupije prema HBOR-u uz tvrdnju kako je ionako riječ o kreditu kojega takva banka nije smjela odobriti.

Za kredit koji je bez kamata nešto veći od tri milijuna eura Vrhbosanska je nadbiskupija kao zalog dala nekretnine u Dubrovniku a u CMS-u tvrde kako su iste nekretnine dva puta založene odnosno kako je na isti način podignut još jedan kredit od 4,5 milijuna eura što smatraju krjanje problematičnim.

Prodajom nekretnina u Dubrovniku dug Vrhbosanske nadbiskupije HBOR-u bi trebao biti smanjen za oko milijun eura.

Iz CMS-a su od vlade i uprave HBOR-a zatražili pojašnjenje zbog čega je ta banka uopće dala kredit pravnoj osobi koja nije registrirana u Hrvatskoj ali i kako je moguće da zalog za vraćanje duga bude nekretnina koja je do 2007. godine bila vlasništvo Hrvatske a potom je prepisana Vrhbosanskoj nadbiskupiji te zašto HBOR tu nekretninu nije ovršio kada Vrhbosanska nadbiskupija više nije bila u stanju vraćati kredit.

Kardinal Puljić: Jednima se u Haagu sudi što su dijelili BiH, a drugi su nagrađeni jer su je podjelili

facebook komentari

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Pokrenuta kampanja za obilježavanje 1700 km Zavjetnog hodočašća kroz Marijanska svetišta

Objavljeno

na

Objavio

Marijanski zavjet za Domovinu projekt je istoimene Bratovštine, koja je treću godinu zaredom organizirala zavjetno hodočašće kroz Marijanska svetišta dugo više od 1700 km.

Kako bi ruta hodočašća postala dostupna svima koji tim putem žele proći na svoju nakanu i svrhu tijekom cijele godine, pokrenuta je velika svjetska crowdfunding kampanja s ciljem prikupljanja sredstava za označavanje rute.

Tako bi i Hrvatska dobila svoju dugoočekivanu verziju poznatog španjolskog ”Camina” kojim već godinama prolaze na deseci tisuća hodočasnika, a doprinos tome može dati svatko.

S ciljem da ovo hodočašće postane dostupno, poznato i javno kako hrvatskim hodočasnicima, tako i onima iz cijelog svijeta, jučer, 12.prosinca 2017. pokrenuta je javna kampanja prikupljanja sredstava za označavanje rute hodočašća i to na dva načina: putem crowdfunding platforme dostupne u cijelom svijetu na sljedećem linku: https://www.generosity.com/faith-religion-fundraising/help-us-mark-the-way-of-our-lady-marijanski-zavjet/x/17817488 ili uplate na račun Bratovštine kao donaciju ”Za označavanje Zavjetnog hodočašća”.

U današnjem svijetu, u kojem nas puno toga ometa i izaziva stres, hodočašće pješice predstavlja poseban način postizanja unutarnjeg mira, boljeg upoznavanja sebe i drugih te promišljanja o smislu života, odlukama i ciljevima.

Ovim putem vas pozivamo da medijski podržite ovu inicijativu objavom sadržaja i linka kampanje kako bi svi zainteresirani dobili informaciju i imali mogućnost dati svoj doprinos označavanju Zavjetnog puta!

Više o Marijanskom zavjetnom hodočašću možete vidjeti u dokumentarnom filmu:

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari