Connect with us

Vijesti

Vjerske istine o Blaženoj Djevici Mariji

Objavljeno

-

Veliku Gospu slavimo 15. kolovoza. Tom Gospinom svetkovinom slavimo jednu od četiri istine koje Katolička crkva naučava o Gospi.

Crkva iskazuje osobito štovanje Mariji, Majci Boga i Gospodina našega Isusa Krista koja je i Majka Crkve. Sabor ističe: “Ona u Svetoj Crkvi zauzima poslije Krista najviše i nama najbliže mjesto“. (LG 54) Četiri su istine koje Crkva naučava o Gospi. Veliku Gospu slavimo 15. kolovoza. Tom Gospinom svetkovinom slavimo jednu od četiri istine koje Katolička crkva naučava o Gospi. Velikom Gospom slavimo istinu kako je Isusova majka Marija uznesena dušom i tijelom na nebesku slavu po Božjoj povlastici. Vjerujemo kako ona „zagovara za svoju djecu“ te je „uzor vjere i ljubavi te vrši nad njima spasonosan utjecaj koji izvire iz preobilja Kristovih zasluga. (Kompedij, 197) Crkva slavi jednu istinu o Gospi 8. prosinca, tj. svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Vjerenici su vjerovali i prihvaćali, Isusova je Majka otkupljena od svog začeća, izuzeta od istočnog grijeha. Svoje uvjerenje temelje na svjedočenju evanđeoskog teksta: „U šestome mjesecu posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom Nazaret k djevici zaručenoj s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova; a djevica se zvala Marija. Anđeo uđe k njoj i reče: ‘Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!’ “ (Lk 1, 26-28) Novu godinu, 1. siječnja, započinjemo slavljem istine o Majci Isusovoj da je ona Bogorodica, tj. njezin Sin Isus je pravi Bog i pravi čovjek. Zatim, vjerska istina o Mariji jest i da je Djevica, po Božjoj namisli, prije poroda, u porodu i poslije poroda. Drugi vatikanski sabor (1962.-1965.) između ostaloga kaže o Blaženoj Djevici Mariji: „Stoga se ona također pozdravlja kao najizvrsniji i posve jedinstveni ud Crkve te kao njezin pralik i najizvrsniji uzor u vjeri i ljubavi; Katolička je crkva, poučena Duhom Svetim, prati s osjećajem djetinje odanosti kao preljubaznu majku“. (LG 53)

Blažena Djevica Marija je nama vjernicima „znak sigurne nade i utjehe, sve dok ne dođe dan Gospodnji“. (LG 68) U Kompediju KKC br. 199. se kaže: „Gledajući Mariju, svu svetu te tijelom i dušom već proslavljenu, Crkva u njoj promatra ono na što je sama pozvana na zemlji i ono što će biti u nebeskoj domovini“.

fra Iko Skoko

Također odlukom Općinskog vijeća Široki Brijeg iz 1991. godine, 15. kolovoza slavi se kao Dan Općine Široki Brijeg.

široki brijeg naslovna

[quote]

Povodom Dana Općine, čestitku građanima uputili su načelnik Miro Kraljević i predsjednik OV Široki Brijeg, Vinko Topić:

Poštovane Širokobriježanke i Širokobriježani,

od srca Vama i Vašim najbližima čestitamo Dan Općine, uz želju da i ubuduće budemo ponosni čuvari našeg povijesno-kulturnog nasljeđa, te da zajedničkim radom i zalaganjem, učinimo naš Široki Brijeg još ljepšim i ugodnijim za život svih nas njegovih  stanovnika i da u zajedništvu s našom zaštitnicom Širokobriješkom Gospom proslavimo najdraži nam blagdan.

[/quote]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari