Pratite nas

Vijesti

Vjerske istine o Blaženoj Djevici Mariji

Objavljeno

na

Veliku Gospu slavimo 15. kolovoza. Tom Gospinom svetkovinom slavimo jednu od četiri istine koje Katolička crkva naučava o Gospi.

Crkva iskazuje osobito štovanje Mariji, Majci Boga i Gospodina našega Isusa Krista koja je i Majka Crkve. Sabor ističe: “Ona u Svetoj Crkvi zauzima poslije Krista najviše i nama najbliže mjesto“. (LG 54) Četiri su istine koje Crkva naučava o Gospi. Veliku Gospu slavimo 15. kolovoza. Tom Gospinom svetkovinom slavimo jednu od četiri istine koje Katolička crkva naučava o Gospi. Velikom Gospom slavimo istinu kako je Isusova majka Marija uznesena dušom i tijelom na nebesku slavu po Božjoj povlastici. Vjerujemo kako ona „zagovara za svoju djecu“ te je „uzor vjere i ljubavi te vrši nad njima spasonosan utjecaj koji izvire iz preobilja Kristovih zasluga. (Kompedij, 197) Crkva slavi jednu istinu o Gospi 8. prosinca, tj. svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Vjerenici su vjerovali i prihvaćali, Isusova je Majka otkupljena od svog začeća, izuzeta od istočnog grijeha. Svoje uvjerenje temelje na svjedočenju evanđeoskog teksta: „U šestome mjesecu posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom Nazaret k djevici zaručenoj s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova; a djevica se zvala Marija. Anđeo uđe k njoj i reče: ‘Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!’ “ (Lk 1, 26-28) Novu godinu, 1. siječnja, započinjemo slavljem istine o Majci Isusovoj da je ona Bogorodica, tj. njezin Sin Isus je pravi Bog i pravi čovjek. Zatim, vjerska istina o Mariji jest i da je Djevica, po Božjoj namisli, prije poroda, u porodu i poslije poroda. Drugi vatikanski sabor (1962.-1965.) između ostaloga kaže o Blaženoj Djevici Mariji: „Stoga se ona također pozdravlja kao najizvrsniji i posve jedinstveni ud Crkve te kao njezin pralik i najizvrsniji uzor u vjeri i ljubavi; Katolička je crkva, poučena Duhom Svetim, prati s osjećajem djetinje odanosti kao preljubaznu majku“. (LG 53)

Blažena Djevica Marija je nama vjernicima „znak sigurne nade i utjehe, sve dok ne dođe dan Gospodnji“. (LG 68) U Kompediju KKC br. 199. se kaže: „Gledajući Mariju, svu svetu te tijelom i dušom već proslavljenu, Crkva u njoj promatra ono na što je sama pozvana na zemlji i ono što će biti u nebeskoj domovini“.

fra Iko Skoko

Također odlukom Općinskog vijeća Široki Brijeg iz 1991. godine, 15. kolovoza slavi se kao Dan Općine Široki Brijeg.

široki brijeg naslovna

[quote]

Povodom Dana Općine, čestitku građanima uputili su načelnik Miro Kraljević i predsjednik OV Široki Brijeg, Vinko Topić:

Poštovane Širokobriježanke i Širokobriježani,

od srca Vama i Vašim najbližima čestitamo Dan Općine, uz želju da i ubuduće budemo ponosni čuvari našeg povijesno-kulturnog nasljeđa, te da zajedničkim radom i zalaganjem, učinimo naš Široki Brijeg još ljepšim i ugodnijim za život svih nas njegovih  stanovnika i da u zajedništvu s našom zaštitnicom Širokobriješkom Gospom proslavimo najdraži nam blagdan.

[/quote]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Vijesti

Plenković: Realno obećati ulazak Hrvatske u eurozonu do kraja mandata nove Vlade

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izjavio je u petak u Zagrebu da su slovenskim državljanima naše obalne županije kategorizirane po njihovim kriterijima, i nalaze se u zelenoj kategoriji.

Premijeri Hrvatske i Slovenije, Andrej Plenković i Janez Janša susreli su se ranije danas u Otočcu na Krki, gdje su dogovorili još intenzivniju razmjenu informacija u borbi protiv koronavirusa.

“Što se tiče Hrvatske i Slovenije, najvažnija poruka bila je o epidemiološkoj slici u onim hrvatskim županijama koje su trenutno najzanimljivije za slovenske državljane, a to su naše obalne županije, gdje smo, po njihovim kriterijima, u zelenome”, rekao je Plenković po povratku u Zagreb, na konferenciju za novinare u Banskim dvorima o ulasku Hrvatske u europski tečajni mehanizam ERM II.

Dakle, dodao je, Slovenija je u istoj kategoriji sama kao što je stavila i Hrvatsku.

Mi radimo na tome da se zdravstveni stožeri obje države konzultiraju na tjednoj bazi, rekao je hrvatski premijer. “Da imamo što manje zapreka za prelazak granica. To je intencija i mislim da smo na dobrom putu da to i realiziramo”, naglasio je Plenković

Predsjednici Vlada Slovenije i Hrvatske, Janša i Plenković ranije danas sastanak u Otočcu na Krki ocijenili su uspješnim, na kojem je jedina tema bila epidemiološka situacija u obje države i mjere koje su za suzbijanje zaraze koronavirusom donijele obje vlade.

Slovenski premijer je rekao da ga raduju mjere koje Hrvatska poduzima na kontroli pandemije i koje je poduzela na vanjskim granicama EU-a kao i činjenica da priprema aplikaciju za praćenje zaraze, za koju Plenković kaže da će biti gotova za desetak dana.

Epidemiolozi i nadležne institucije dviju država razmjenjuju informacije i iskustva, a sada smo dogovorili još intenzivniju svakodnevnu suradnju, kazao je Janša.

Hrvatski premijer Plenković istaknuo je da je sedam obalnih županija u Hrvatskoj u zelenoj zoni, što je “poruka pouzdanja i sigurnosti svim slovenskim turistima”.

U Hrvatskoj je u petak prema podacima eVisitora boravilo 92.000 Slovenaca.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Nebuloze

Film ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ od jeseni u školskom kurikulumu

Objavljeno

na

Objavio

Film “Dnevnik Diane Budisavljević” Dane Budisavljević dobio je suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za uključivanje u nastavni kurikulum za učenike osnovnih i srednjih škola.

Ministarstvo je odobrilo i predloženu stručno izrađenu metodičku pripremu nastavne jedinice “Dnevnik Diane Budisavljević i period Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj”, ocijenivši je promišljenom i s jasno određenim odgojno-obrazovnim ishodima.

Kako se ističe u obrazloženju, film je podržan jer se nastoji skrenuti pozornost mladih i senzibilizirati ih na različite oblike netolerancije i diskriminacije, a prikazivao bi se učenicima od 13 do 18 godina u okviru projektnog dana ili kao školski projekt koji će ih potaknuti na promišljanje i pozitivno djelovanje.

Edukativni materijali vezani uz film “Dnevnik Diane Budisavljević” dijelom su projekta “Dnevnik Diane Budisavljević – od filma do virtualnog muzeja” čiji je razvoj podržalo Ministarstvo kulture.

Na stranici www.dnevnikdianebudisavljevic.com dostupni su, među ostalim, materijali namijenjeni nastavnicima i učenicima.

Osim informacija o filmu, na toj stranici dostupni su edukativni sadržaji, a u planu je izrada dodatnih materijala na temelju mnoštva materijala nastalih tijekom višegodišnjeg istraživanja za film. (Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari