Pratite nas

BiH

Vjerujmo 
u čuda 
iz Omiša 
i Osijeka

Objavljeno

na

Moralni bankar, socijalno osjetljivi menadžer i pošteni, odgovorni političar vrsta su koja izumire u Hrvatskoj

Što povezuje Andersa Bouvina, Damira Skendera i Ivana Kovačića? Švedski bankar, osječki direktor i gradonačelnik Omiša i ne poznaju se, a moguće je da nisu ni čuli jedan za drugog. Veže ih to što su proteklih dana nakratko bili protagonisti nepovezanih kratkih vijesti iz kojih smo doznali da se i danas obnašajući visoke odgovorne funkcije istovremeno može biti i moralan, pošten, socijalno osjetljiv i uspješan. Bili su junaci za jedan dan i vratili se u svoju anonimnost. Oni pripadaju onoj vrsti koja radi u tišini i ne razmeću se uspjesima.

Švedski bankar ne uzima bonuse, a dobar dio dobiti, ako je ima, dijeli radnicima. Poslovna filozofija i rast banke zasnovani su na prirodnom rastu, a ne špekulacijama. Jedan je od postulata i blizak odnos s klijentima i vjernost prema njima kao temelj dobrog poslovanja. Bouvin je atipičan bankar ne samo za Hrvatsku, a njegova filozofija bez gramzivosti sa zadovoljnim zaposlenicima i klijentima uz sasvim pristojan profit banke za Lijepu našu znanstvena je fantastika. Iako radi potpuno suprotno današnjoj praksi, banka mu je jedna od stabilnijih u Europi, nije bila pogođena krizom, a prvih devet mjeseci prošle godine bila je u plusu milijardu funti. Kada su ga otkrili, šokirani mediji predstavljali su ga uz naslove: “Postoji i ovakav bankar!”

Je li taj direktor sišao s uma?

Damir Skender, dugogodišnji menadžer osječke Saponije, dogovorio je s tamošnjim sindikatom novi kolektivni ugovor za sljedeće tri godine. Potpisao je da radnici zadrže sva stečena prava te da će isplaćivati materijalna prava kao što su darovi djeci, božićnice, potpore, troškove prijevoza, a čak su i povećana materijalna prava radnika u odnosu na otpremnine pri odlasku u mirovinu i u slučaju smrti radnika. I osnovica plaća će rasti 3,3 posto. Vjerojatno se u Hrvatskoj mnogi križaju pitajući se je li taj direktor sišao s uma. U općem trendu smanjivanja radničkih prava ovakva vijest zvuči više kao prvoaprilska šala. Ali vijest je istinita, taj uspješni menadžer napravio je nešto u suprotnosti s trendovima, a usput mu tvrtka posluje pozitivno i uspješan je izvoznik. Radnici su zadovoljni, a Skender je valjda jedan od rijetkih koji vjeruje da je i to jedan od uvjeta za uspjeh.

Ivan Kovačić uspio je pak za sedam mjeseci gradski dug od 31 milijun kuna smanjiti za čak 9,5 milijuna. Kovačića nije trebalo nagovarati da se riješi nepotrebnih troškova. U Omišu su čak i vatrogasci imali službeni audi. Gradonačelnik ga je prodao, a riješit će se i svoje službene škode kako bi se završio gradnju vrtića. Plaće čak nije smanjivao, samo krešući sulude troškove uštedio je gradske milijune na veselje omiških poreznih obveznika. Nešto slično poput metkovskog mu kolege Bože Petrova. Prezaduženost je u Hrvatskoj obično rezultat bahate rastrošnosti političkih moćnika, a ljudi poput Kovačića i Petrova kao da su stigli iz neke druge galaksije. Neki su stoga još sumnjičavi prema njima i ne vjeruju da je istina sve to što pričaju.

Moralni bankar, socijalno osjetljivi menadžer i pošteni, odgovorni političar vrsta su koja izumire te svako otkrivanje takvoga u Hrvatskoj izaziva potpunu nevjericu. Stoga su njihova djela opisana uz naslove “Čudo u Omišu”, “Vjerovali ili ne” ili “Je li to moguće”. Oni su kao neki kuriozitet i incident, nešto u što malo tko vjeruje da je moguće. No čuda su moguća ponekad i u Hrvatskoj. Samo je pitanje hoće li ikada u Hrvatskoj Kovačić, Petrov ili Skender biti obična, svakodnevna vijest, a ne čudo za jedan dan.

Vladimir Barišić, Večernji.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari