Pratite nas

BiH

Vjesnici Unije

Objavljeno

na

Jedna lasta ne čini proljeće. Ali čovjeku je drago kad je vidi jer zna da će za njom uskoro stići i druge. Tako se i ja ovih dana veselim prvim vjesnicima Unije. Prvo sam izgubio okladu. Kladio sam se s prijateljem prija dosta vremena da nećemo ući u Uniju 1. srpnja. Ne zato što bih ja imao nešto protiv Unije, ne daj Bože, nego stoga što sam čvrsto vjerovao tradicionalno slovensko neprijateljstvo. Izdaše! Nadao se da će prijatelj zaboraviti, ali nije! Što se može, platio sam. Tako sam u probranom društvu i uz dobro vino proslavio ulazak Hrvatske u Uniju. Iliti ožalio gubitak neovisnosti, kako vam drago.

Ispunjen tako unijskim poletom krenem ujutro na tržnicu kako bih se iskupio što sam se kući vratio tek u sitne sate. Na tržnici ni sira, ni vrhnja, ni zelja, ni kupusa, ni cvijeća, ni krpica za deset kuna, ničega. Povežem ono što sam čitao proteklih dana sa stvarnošću i zaključim da su krive Linićeve fiskalne blagajne. One, doduše, nemaju veze s Unijom, ali datumski baš lijepo padaju. Što ću, odem u Konzum. Tamo ima svega. A ima li sve to skupa neke međusobne veze, ne znam.

Lijep dan. Kupit ću novine i cigarete pa negdje na terasi popiti kavu. Kako to da su cigarete 20 kuna, pitam prodavačicu, pa jučer su bile devetnaest, a prije ni mjesec dana osamnaest? To vam je zbog Unije, znate – važno će ona. Pristojno opsujem Uniju. Nije da ja imam nešto protiv Unije, ali kakav je to Hrvat koji protiv svega pomalo ne rogobori. Ostavite ljutnju za sutra, gospon, reče mi okretna prodavačica, od sutra vaše cigarete poskupljuju za još jednu kunu. I tako će poskupljivati još jedno vrijeme dok se ne uskladimo s Unijom, znate.

Ništa zato što su cigarete poskupjele, tješim se navečer pred televizorom. Pušenje je ionako vrlo nezdravo, to se Unija brine o meni netom sam ušao, želi me poskupljenjima motivirati da prestanem pušiti. Od te misli prožme me neko ganuće. Lijep je osjećaj kad se netko brine o tebi. Osim toga baš na televiziji kažu da je benzin pojeftinio 4 lipe. Dobra vijest! U pravu su oni koji su govorili da s ulaskom stižu i pojeftinjenja. Osim, naravno, štetnih artikala kao što su cigarete. Doduše, dizel je poskupio šest lipa. Mora da je i on štetan, zagađuje okoliš i to. Tko mi je kriv što sam ja, želeći uštedjeti, prije dosta godina kupio dobrodržećeg dizelaša. Ne mareći za okoliš, opće dobro i spas planeta.

Ali nije sve u novcu. Ima nešto i u čekanju istog. Trebao mi je stići neki honorarčić. Ne stiže. Dvojim noću li zvati i pitati što je s tim ili još pričekati, kadli zovu mene. Kažu, vratili se novci, ne valja stari broj žiro računa, po novome treba imati iban. Opet Unija, pomislim. Odem u banku, službenica se smiješi i cvrkuće: ”To vam je zbog Unije, znate”. I niste me mogli obavijestiti ili provesti transakciju, pa broj računa ostao je isti, samo što ste ispred dodali HR i još dvije-tri brojčice! – srdim se ja. Ona i dalje Sfinga. Pa ja sam, pobogu, isti čovjek kao jučer, a i račun je isti, niste mi otvarali novi! Sfinga mi i dalje zagonetno gleda, a meni se učini da njenim očima, kao ekranima, poteče nešto poput teleteksta. Pogledam malo bolje, a ono Heraklit! Ne možeš dvaput ući u istu rijeku.

Onda doma na nekom internetskom forumu pročitam da se Andrej Plenković u Europarlamentu baš lijepo založio za hrvatske interese. Da je nekog Engleza izribao da je to bila milina za hrvatske uši. Premda sam osobno sve skeptičniji prema hrvatskim ušima. Njima su i ”cajke” milina. Ali nije mi se dalo udubljivati u to pitanje. Nekako sam postao odjednom bojažljiv, nepovjerljiv prema vjesnicima Unije. Vidim da je i predsjedniku Josipoviću već dosta Unije. Odmah dan nakon uspjelog prijemnog derneka okupio je društvo iz Regiona da malo merače na stari način. Ma ni to mu nije bilo dosta, već idući tjedan je zapalio u Bosnu i Hercegovinu. Vesna Pusić je odjurila u Srbiju.

Ali i to su, koliko god kontradiktorno zvučalo, vjesnici Unije. Treba ih samo znati prepoznavati.

Damir Pešorda/hrsvijet

facebook komentari

BiH

Saudijska Arabija je izdvojila 800 mil. USD za militante na Balkanu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Večernji list

Služba za istrage Europskog parlamenta upozorila je na porast utjecaja Saudijske Arabije i drugih muslimanskih Zaljevskih zemalja na Balkan, a napose na Bosnu i Hercegovinu u kontekstu porasta utjecaja vehabizma te radikalnih učenja islama od tradicionalne bosanske verzije.

Stoji to u dokumentu koji je izrađen za potrebe zastupnika i njihovo lakše razumijevanje stanja u ovoj regiji. Pri tome se navodi kako je Saudijska Arabija tijekom rata izdašno pomagala muslimanima te su sa sobom doveli i novu verziju islama.

Džamija Kralja Fahda

Upozorava se i na ranije pokušaje promjena tradicionalnog islama kroz razne pokrete za vrijeme II. svjetskog rata, tijekom 1971., ali i na Islamsku deklaraciju Alije Izetbegovića. Za Izetbegovića se navodi kako je udomio tisuće stranih boraca u postrojbu “El Mudžahid”, a koju je financirala Saudijska Arabija.

Taj se utjecaj s vremenom širio na brojne džamije, a najočitija je, prema podacima Europskog parlamenta, džamija kralja Fahda u Sarajevu. Procjenjuje se kako je Saudijska Arabija donirala 800 milijuna dolara militantnim islamistima, piše Večernji list

 

Čović pisao premijerima i/ili predsjednicima svih zemalja članica NATO-a: Problem u BiH su islamski radikalisti

 

Prvo arapsko naselje u BiH – Ulaz bh. građanima je zabranjen

 

Naučite arapski! ‘Reportaža iz Sarajeva koja je podigla prašinu u čitavoj regiji’

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Hamdija Abdić “Tigar” i ostali uhićeni pušteni na slobodu

Objavljeno

na

Objavio

Kantonalni sud u Bihaću, na upravo završenom ročištu, odbio je prijedlog Tužiteljstva USK za određivanje mjera pritvora Hamdiji Abdiću i drugima u predmetu ubojstva generala HVO Vlade Šantića i oni su pušteni na slobodu, potvrdila je za Klix.ba Fata Nadarević, predsjednica suda.

Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović privedeni su danas u Tužiteljstvo USK iz prostorija Federalne uprave policije, a ročište u Kantonalnom sudu počelo je u 14:30 sati.

Kako je potvrdila Nadarević, prijedlog Tužiteljstva za određivanjem mjere pritvora osumnjičenim Sud je odbacio i oni su pušteni na slobodu.

Hamdiju Abdića, nekadašnjeg zapovjednika 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH i četvoricu osumnjičenih jučer su, po naredbi Tužiteljstva USK, uhitili pripadnici Federalne uprave policije (FUP) zbog sumnje da su umiješani u ubojstvo generala HVO Vlade Šantića, koje se dogodilo u noći 08. na 09. ožujka 1995. godine u Bihaću. Od te noći, Šantiću se gubi svaki trag, piše Klix.ba

 

Oni su osumnjičeni da su između 8. i 9. užujka 1995. ubili generala Vladu Šantića.

General Šantić podsljednji put je viđen živ 8. ožujka 1995. u bihaćkom hotelu “Sedra” gdje je bio u društvu s tadašnjim zapovjednikom Petog korpusa Armije BiH generalom Atifom Dudakovićem.

Iz hotela su ga odvele naoružane osobe, navodno pripadnici vojne policije 502. brigade iz sastava Petog korpusa kojom je tada zapovjedao Hamdija Abdić i potom mu se gubi svaki trag.

Šantićev sin Duje Šantić,ranije je opetovano tvrdio kako je zapravo Dudaković taj koji je zapovjedio ubojstvo njegova oca.

“Slučaj Šantić” je nakon početne istrage 1995. završene bez rezultata godinama bio zaboravljen da bi ponovo bio otvoren 2013. na temelju iskaza zaštićenog svjedoka,

Svjedok je tvrdio kako je generalovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća no iz sadržine nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu pa navodi svjedoka nisu mogli biti potvrđeni.

Abdić je opetovano odbacivao bilo kakvu vezu s nestankom i ubojstvom generala Šantića.

Trebalo je čak 22 i pol godine da se počne rasvjetljavati nestanak i ubojstvo generala HVO-a

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari