Connect with us

BiH

Vlada će pasti dokaže li se umiješanost Nadi Čavlović-Smiljanec

Objavljeno

on

ravnateljica porezne uprave RHSlavko Linić je dodatno zahladio odnose sa Zoranom Milanovićem oko Nade Čavlović-Smiljanec, jer ona je ipak do sada premijeru služila kao posljednje ogledalce kojemu je Zoki tepao:“Kaži ogledalce, koja je Vlada do sada najbolja“? Ako i ne bude kriva, ravnateljica Porezne uprave Smiljanec nanijela je vladajućima veću štetu nego Merzel i Sabo zajedno, jer porezni je sektor kao kirurgija u medicini te mora biti nepogrješiv, inače pacijent je u teškoćama – ovaj puta vladajuća Kukuriku koalicija.

U subotu je Linićeva pomoćnica i ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović-Smiljanec održala najgoru tiskovnu konferenciju u novijoj povijesti Hrvatske. Izašavši pred novinare u neprimjerenoj odjeći, okupljenim predstavnicima sedme sile je uskratila pravo na pitanja, te nakon kratke izjave završila konferenciju. Novinarski gledano, mogla je samo poslati izjavu ne gnjaveći novinare, dok je ovako samo navela kako uopće i ne poznaje gospodina Željka Biloša i nema ništa sa tim slučajem. To što Smiljanec vapi da joj smještaju oni koji sve ove godine nisu odradili slučaj OLT-a ni po čemu je ne izuzima od odgovornosti da nije znala, jer upravo karakter posla koji obnaša govori da je za iznos od gotovo dvanaest miljuna kuna uskraćenih državnom proračunu ona morala znati i postupati.

Izraz lica ravnateljice Smiljanec te govor tijela ne odaju mir i ležernost kojim bi takva dužnosnica trebala zračiti u situaciji kad cijela nacija gleda u nju. Sadržaj same presice odaje stanje određene uznemirenosti. Uz lošu pripremu i PR bilo je primjetno kako se Nada Čavlović-Smiljanec svojim šturim priopćenjem i nespretnim nastupom u neku ruku već svrstala u poziciju okrivljene.

Koga briga što ona ne poznaje gospodina Biloša? Kao da to USKOK-u mora nešto značiti. Konstatacija da sa tim slučajem nema ništa je klimava, kada je jasno da ona sa tim slučajem mora imati veze po “zapovjednoj odgovornosti”, poglavito što navodi da se slučaj povlači po poreznim ladicama od 2007. godine. To što se povlači po ladicama, a nije riješen, također joj može biti stavljeno na odgovornost, jer bi morala za tako veliki iznos bit informirana od svoje suradnice iz Osijeka, Ružice Kovačević.

Zatim nastupa veliki ministar Slavko Linić, koji je također proveo neprospavani vikend šaljući priopćenje u maniri staroga partijca, kako Nada Čavlović-Smiljanec nije kriva te može nastaviti raditi svoj posao. Ovom izjavom ministar Linić je direktno uskočio u USKOK-ov čamac, pobacao “uskoke” u more, te slavodobitno narušio nepovredivo načelo trodiobe vlasti. Kako Slavko Linić može znati u kojem pravcu istraga ide i neće li se možda već danas promijeniti stanje oko istrage? I tko je uopće i rekao da je ravnateljica Smiljanec kriva? Novinari su samo prenijeli informaciju o podizanju kaznene prijave i ništa više. Nije li netko drugi zadužen kazati da li je ravnateljica Smiljanec kriva ili ne? Kako se samo osjećaju djelatnici USKOK-a poslije ove neprimjerene Linićeve izjave, koja može izgledati kao pritisak na organe istrage? I da stvar bude skandaloznija, Linić si dopušta prosudbu kako Nada Čavlović-Smiljanec nastavkom obnašanja svoje dužnosti neće ometati najavljeno proširenje istrage. Po ovome je zaključiti da su USKOK i DORH, ubuduće kada privedu nekog iz partijske močvare, slobodni nazvati Linića i priupitati ga za prosudbu – misli li da bi nekog druga bilo uputno ućorkirati ili da nastavi raditi po svome.

USKOK-ovi djelatnici bi doista trebali biti pošteđeni ovakvih ispada koji su od strane Linića zasigurno isprovocirani burnim brifingom na Ibleru, gdje uspaničeni Milanović, prekopavajući po ladicama, ne nalazi rješenje kako zamagliti možebitnu aferu pogubnu za SDP-ovu vlast. U nemogućnosti iznalaženja nekog suvislog rješenja vjerojatno je razbješnjen poručio Liniću da kaže javnosti što hoće. Ne treba zaboraviti da, bez obzira na to bude li kod ravnateljice Smiljanec i najmanje krivnje ili ne, ona je već sada Milanoviću razbila i ono najmanje preostalo partijsko ogledalo koje je umišljeni premijer mogao upitati: “Kaži ogledalce, koja Vlada je do sada bila najbolja”?

Uzaludan je pokušaj Linićevog stožera o prebacivanju odgovornosti na neku „Jasnu, Ankicu i Dušanku” koje bi trebale snositi odgovornost. Kao niže porezne službenice, za razliku od Ružice Kovačević i Nade Čavlović-Smiljanec, ne mogu ponijeti veći dio odgovornosti ako se pokažu namjerne opstrukcije i greške u osječkom poreznom uredu.

Za ovaj slučaj, koji zbog blagodati vikenda za sada nema obilježja afere, nije isključeno proširenje istrage koja bi krenula u javnosti očekivanom pravcu, a to je uobičajeno prekopavanje po računalima, dokumentaciji, vikendicama, stanovima, potom boravak u istražnom zatvoru što uvaženoj gospođi ravnateljici nebi služilo na ugled. Kako navode neki mediji, osim 25% udjela države u vlasničkoj strukturi osječke ljevaonice OLT, zanimljivo je i to zbog čega je OLT-u toliko dugo godina gledano kroz prste i postoji li neka veza između Željka Biloša i vladajućih koju su poreznice morale prešutno pratiti. Ili je možda osječka ljevaonica samo uredno odlijevala srpove, zvijezde i čekiće dostavljajući ih uredno potrošenoj Milanovićevoj partiji na vlasti.

Autor: Smiljan Strihić / Dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari