VLADA CRNE GORE ‘Uklonit ćemo spomenik koji vrijeđa najdublja osjećanja hrvatskog naroda i države!’

3

Crnogorska vlada objavila je u petak da će ukloniti sporni spomenik Puniši Račiću jer vrijeđa osjećaje hrvatskog naroda i produbljuje političke podjele u Cnoj Gori.

Službeni Zagreb žalio se i zatražio micanje spomen ploče ubojici hrvatskih parlamentarnih zastupnika u nekadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS), uključujući vođu Hrvatske seljačke stranke Stjepana Radića.

U crnogorskoj vladi tvrde da je spomenik podignut bez njezina znanja i najavljuju da će ga ukloniti jer “vrijeđa ne samo najdublja osjećanja hrvatskog naroda i države, već i produbljuje političke podjele u Crnoj Gori”.

“Ovaj retrogradan individualan čin kojim se veliča lik i djelo atentatora na kralja Nikolu i ubojice hrvatskih zastupnika u tadašnjoj Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavije realiziran je bez znanja vlade i državnih organa Crne Gore”, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova. Ističe se da će nadležni organi preduzeti sve nužne, zakonom utvrđene aktivnosti za uklanjanje tog spomen obilježja.

Crnogorsko Ministarstvo kulture priopćilo je da spomenik nije podignut u skladu sa zakonom, po kojem je lokalna uprava dužna spriječiti bespravno podizanje spomen obilježja, donošenjem rješenja o zabrani podizanja, odnosno rješenja o uklanjanju bespravno podignutog spomenika.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova u petak je oštro osudilo otkrivanje spomen ploče Račiću u crnogorskom mjestu Slatina, 13. srpnja i zatražilo od službene Podgorice da se ogradi od tog čina.

Na ploči se navodi da je podignuta “znamenitom narodnom poslaniku” Puniši Račiću koji je u beogradskoj skupštini 1928. ubio utemeljitelja HSS-a i istaknutog hrvatskog političara Stjepana Radića i još dvojicu hrvatskih zastupnika Pavla Radića i Đuru Basaričeka te ranio još dvojicu, Ivana Granđu i Ivana Pernara.

Hrvatsko narodno vijeće (HNV) Crne Gore u četvrtak je osudilo taj čin, rekavši da ‘Punišu Račića ne pamti samo hrvatski narod po lošemu, već je po svojim zlodjelima poznat i na sjeveru Albanije, na Kosovu, u Bugarskoj, Makedoniji, kao i po nezapamćenoj pljački šume u vlasništvu manastira u Dečanima te po pripremanju svrgavanja dinastije Petrović u Crnoj Gori”.

Hrvatska seljačka stranka (HSS) također je u četvrtak navečer reagirala na otkrivanje spomen-ploče Puniši Račiću, najoštrije osudivši taj čin te je pozvala hrvatsku vladu da uputi hitno prosvjednu notu Crnoj Gori.

Crnogorci podigli spomenik Puniši Račiću

facebook komentari

 • Dusko Besenic

  Ne želim suditi cijeli narod po njegovim ekstremima, ali kada netko može slaviti ovako neupitnog političkog zločinca i kriminalca (što je sasvim normalno obzirom da je bio gorljiva pristalica velikosrbske politike, koja se ne bi mogla ni provoditi bez takvih ljudi!), onda je to barem za ozbiljno liječenje!

 • EMINƎM

  ne oglasi se predsjednički kazetofon HSS-a 😉

 • Pametna vlada države Crne Gore je pametnija od vlade Države Hrvatske. Zašto? Jednostavno zato što oni znaju razlikovati ZLO od DOBRA te uklanjaju zlo smutnje spomenik Puniše Račića, dok smušeni, umnobolestni i mozga oprani hrvatski antifašisti se svađaju oko uklonjanja spomenika i svih obilježja najvećeg zlikovca i ubojice hrvatskog naroda tita.
  Puniša Račić je ubio 5 Hrvata, dok tito je ubio preko JEDAN MILIJUN HRVATA. Gdje je tu logika!? Iva/Vićeka Boban, Gabrića je znala reći: Nije lisica toliko mudra, koliko je kokoš glupa. Drugim riječima. Nije krvolok tito bio toliko mudar, koliko su GLUPI ONI HRVATI koji ga još uvijek obožavaju. Pametnome dosta.

  SIN HRVATSKOG PARTIZANA IVAN BEBETKO UHIĆEN…
  https://otporas.com/sin-hrvatskog-partizana-ivan-bebetko…/