Connect with us

Vlada FBiH odbila Budimirov zahtjev

Objavljeno

-

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu, bez ijednog glasa za, s devet protiv i pet uzdržanih, odbila zahtjev predsjednika FBiH Živka Budimira za donošenje Odluke o davanju ovlaštenja pomoćniku federalnog ministra finansija za potpisivanje naloga platnih transakcija iz Budžeta FBiH.

Vlada je, na osnovu mišljenja Ureda za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Europske unije, ustanovila kako Odluka koju je predložio predsjednik FBiH nije u skladu sa Zakonom o izvršenju proračuna za 2014. godinu.

Naime, Ured za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Europske unije dao je mišljenje kako pravna situacija iz 2006. godine, na koju se u obrazloženju svoje odluke pozvao predsjednik FBiH, nije ista kakvu imamo trenutno. Predsjednik FBiH se u svom zahtjevu pozvao na Zakon o izvršenju Budžeta iz 2006. godine i tadašnju odluku Federalne vlade kojom je pomoćnik federalnog ministra finansija ovlašten kao potpisnik.

Zakon o izvršenju proračuna iz 2006. godine predviđao je da je potpisnik transakcija platnih naloga federalni ministar financija, ili osoba koju, na njegov prijedlog, ovlasti Vlada FBiH, dok Zakon o izvršenju proračuna za 2014. godinu propisuje da je federalni ministar financija prvi obavezni potpisnik transakcija platnih naloga. Također, 2006. godine federalni ministar financija još je bio na funkciji u momentu kada je Vlada FBiH donijela odluku, što sada nije slučaj.

Ovom dijelu sjednice Vlade FBiH prisustvovao je i predsjednik FBiH.

klix.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas