Connect with us

Politika

Vlada Federacije danas održala i drugu hitnu sjednicu zbog potpisivanja sporazuma s Aluminijem!

Objavljeno

-

[dropcap]N[/dropcap]akon završetka današnje 27., Federalna vlada održala je i 28. hitnu sjednicu, na kojoj je donijela Odluku o davanju suglasnosti na Aneks broj 8. Sporazuma o rješavanju otvorenih pitanja između Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i “Aluminija“ d.d. Mostar, te za njegovo potpisivanje ovlastila premijera FBiH Nermina Nikšića.

Aneksom se utvrđuje način rješavanja tri ključna pitanja koja godinama predstavljaju problem u odnosima Vlade FBiH i “Aluminija”, odnosno strukture kapitala, obeštećenja bivših radnika, te podrške Vlade održivoj proizvodnji mostarskog kombinata.

Tako je Aneksom definirana struktura kapitala u “Aluminiju”: 44 posto je državno vlasništvo, 44 posto je dionički kapital, a preostalih 12 posto je u vlasništvu Republike Hrvatske, odnosno šibenskog TLM-a.

Vlada FBiH će imenovati povjerenstvo, u skladu sa strukturom kapitala “Aluminija”, uz jednog predstavnika Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, koja će, na osnovu priloga koji se odnose na zaposlenike koji imaju pravo na obeštećenje (ili naknadu), kao i iznosa obeštećenja (ili naknade), utvrditi rokove isplate ne duže od 12 mjeseci od dana potpisivanja Aneksa.

U Aneksu je, uz ostalo, navedeno kako će Program subvencioniranja proizvodnje “Aluminija” biti utvrđen odlukom Vlade Federacije BiH, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari