Connect with us

Vijesti

Vlada i MVEP u stalnom su kontaktu s grčkim vlastima

Objavljeno

-

isječak/HRT

Premijer Andrej Plenković bio je na misi na Trsatu gdje je komentirao odluku nekoliko desetaka gradova i općina koji su iskoristili mogućnost i proglasili današnji blagdan – sajamskim danom. Time su omogućili prigodnu prodaju na kioscima, štandovima i općenito na otvorenome, prenosi HRT.

Premijer Plenković rekao je da je reguliranje rada nedjeljom bilo jedno od ključnih obećanja na izborima 2020.

– Zakon o trgovini je dugo raspravljan, provedena je javna rasprava. Hrvatska je turistička zemlja i našli smo model koji dobro balansira i poslovni i privatni život. Što se tiče sajamskih dana, nije to rupa u zakonu, to je predviđeno zakonom i ne predstavlja nikakav problem. Vjerujem da će se naši sugrađani, kao i mnogi drugi u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, navići, poručio je.

Premijer je komentirao i uhićenje državljana RH u Grčkoj. Naglasio je da je grčka policija bila upozorena da dolazi skupina ljudi koja se očito išla sukobiti s navijačima AEK-a.

– Sport da, sportsko navijanje da, ali huliganizam ne. Žao nam je da se ovo dogodilo, rekao je.

Razgovarao je s grčkim premijerom od kojeg je tražio da Grčka zajamči pravedan i brz pravosudni proces i sigurnost u zatvorima. Izrazio je sućut zbog smrti grčkog navijača. Istaknuo je da je Vlada i MVEP u stalnom kontaktu s grčkim vlastima, a veleposlanstvo je na raspolaganju hrvatskim državljanima. Podsjetio je na optužbe koje im se stavljaju na teret, rekavši da je riječ o ozbiljnim djelima. Apelirao je na grčke vlasti da što brže i efikasnije provedu postupak i da veliku većinu državljana RH budu deportirana u Hrvatsku.

– Cijeli je slučaj u rukama grčkog pravosuđa, a ne izvršne vlasti, rekao je.

Odbacio je sve teze koje postoje u medijima da se hrvatska država ne brine o svojim državljanima.

– Za razliku od Milanovića, ne tako da vrijeđamo grčko pravosuđe. Nije poanta da mi, koji trebamo razumijevanje grčke vlasti, da on šalje poruke koje su loše doživljene, i od sudaca i od političke razine. Bilo bi bolje da im ne pomaže. Što im više bude pomagao, to će dulje biti u grčkim pritvorima. Kao vlada smo protiv bilo kakvog nasilja, to je loša reputacija i za zemlju i za sport. Pomoći ćemo im na maksimalno angažiran način, vodeći računa o tome da su otišli dolje svjesni da ne mogu ići na utakmicu i dogodilo se što se dogodilo, ustvrdio je.

Naglasio je da ovakva situacija sigurno nije dobra za reputaciju Hrvatske.

Komentirajući apel roditelja koji žele da se slučaj prebaci u Hrvatsku, rekao je da su stalno u kontaktu i da rade na način koji će pomoći, a ne odmoći našim državljanima.

Kazao je da ne želi komentirati Milanovićeve izjave, koje nailaze na osude u Grčkoj.

– Mi smo sportska svjetska velesila, treba razdvojiti sport od huliganizma, naglasio je i odbacio tezu koja dolazi iz političkih krugova da se država nije angažirala u pomoći zatvorenim hrvatskim državljanima.

Ponovno je rekao da im se treba pomoći na konstruktivan način, a ne kao Milanović koji vrijeđa.

– Ja radim svakodnevno, on dođe samo opali nešto i izvrijeđa grčko pravosuđe. Siguran sam da će sada grčki suci nakon toga lijepo gledati na situaciju, rekao je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari