Pratite nas

Gospodarstvo

Vlada idući tjedan odlučuje o visini iznosa boravišne pristrojbe

Objavljeno

na

Ministarstvo turizma aktivno priprema izmjene svih turističkih zakona te zajedno s Hrvatskom turističkom zajednicom i zaokret u promociji, ispravno promišljajući kako će i ova godina donijeti pozitivne turističke trendove. Jedna od tema koja će se naći već idući tjedan na sjednici Vlade je povećanje iznosa boravišne pristojbe u iznosu od simbolične kune. Turizam je najkonkurentnija grana gospodarstva u Republici Hrvatskoj, a njezin udio u ukupnom BDP-u naše zemlje neprestano raste. Sukladno najavama, očekuju nas izmjene i u turističkoj članarini, turističkim zajednicama te zakon o turističkom zemljištu. Od pokrenutih izmjena, prioritet je svakako boravišna pristojba, čijom uredbom za 2018. godinu bi sektor mogao mnogo lakše planirati poslovanje u idućoj godini. Predloženim izmjenama pristojba će biti korigirana prvi puta nakon više od 15 godina, a osim što simboličnih povećanja, ministarstvo turizma namjerava novim zakonom lokalnim vlastima dopustiti da same odrede iznose boravišne pristojbe za svoje destinacije, pa čak i za različite djelove destinacija. Novost je i da će o visini pristojbe odlučivati vijeća turističkih zajednica koja čine predstavnici i javnog i privatnog sektora, što nije bila dosadašnja praksa.

Tako bi se na sjednici Vlade već idući tjedan trebala naći Uredba o utvrđivanju visine iznosa boravišne pristojbe za iduću godinu. Podsjetimo, cijena pristojbe nije se mijenjala duže od 15 godina, kada je smanjena s 7,6 na 7 kuna po osobi. Hrvatska trenutno ima najniže cijene boravišne pristojbe, manje čak i od Bugarske, Italije, Slovenije, Austrije, Portugala, Španjolske i svih drugih vodećih turističkih zemalja u Europskoj Uniji. Iznos o kojem se idući tjedan odlučuje je simboličan – ministarstvo turizma traži povećanje od 1 kune, što bi najviše pomoglo Turističkim zajednicama gradova diljem Hrvatske, općinama, turističkim zajednicama županije i posebno turistički nerazvijenim područjima. Ideju o povećanju sramotno niske boravišne pristojbe na nož su dočekali hotelijeri, koji iznos pristojbe uračunavaju u cijenu angažmana te nautičari, koji trenutno ne plaćaju ni 7 kuna pristojbe, već ona u nekim slučajevima, na jahtama i brodovima dužim od 20 metara, iznosi nevjerojatnih 90 lipa!

Iako se u javnosti pojavila informacija kako je riječ o povećanju još jednog parafiskalnog nameta, treba reći kako boravišna pristojba to svakako nije. Kada se pogledaju brojke i provjeri kome taj novac ide – jasno je da od njega imaju koristi oni koji podnose najveći teret turističke sezone – općine, gradovi, turističke zajednice te njihove županijske organizacije. Dio novca daje se i Crvenom križu, nerazvijenima te nacionalnim parkovima, kao i Hrvatskoj turističkoj zajednici, glavnom poligonu za privlačenje gostiju i prodaju aranžmana za Hrvatsku. Novac kojeg osiguravaju putem pristojbe troši se i za brojne manifestacije i kulturne sadržaje, te pokriva glavninu troškova upravo lokalnih zajednica, koje bez tih sredstava doista ne bi mogle preživjeti.

Kada usporedimo situaciju s drugim zemljama, brojke potvrđuju nužnosti što skorijeg povećanja boravišne pristoje. U Rimu ćete primjerice, za boravišnu pristojbu u hotelu od 2 zvjezdice morati izdvojiti 3 eura. Ako namjeravate odsjesti u hotelu od 5 zvjezdica, onda se pristojba povećava i iznosi 7 eura. Austrijanci naplaćaju pristojbu u iznosu od 2,18 eura, a ako želite posjetiti Bugarski resort na Crnom moru, cijena pristojbe iznosi 6,27 funti. Francuska također ima kategorizirane cijene od 0,24 eura pa sve do 4 eura po osobi, dok se u Njemačkoj cijena penje i do 5 eura po noćenju. Čak su i Slovenci „prešišali“ Hrvatsku u iznosima cijena boraviše pristojbe, koja ondje iznosi euro i 25 centi.

Očito je kako sve zemlje u Europskoj Uniji imaju više cijene boravišne pristojbe i da je prijedlog povećanja pristojbe od simboličnih 1 kunu samo pokušaj da se donekle izjednačimo s europskim susjedima. Čemu onda takvih otpori i zašto se hotelijeri i nautičari bune protiv takvih najava? Kada pogledamo brojke u nautičkom turizmu, dolazimo do nevjerojatnih podataka kako oni trenutno plaćaju najnižu cijenu boravišne pristojbe. Brod veličine preko 20 metara tako po danu plaća 0,94 kune, za razliku od turista na kopnu koji za noćenje na hrvatskom tlu pristojbu plaća u iznosu od 7 kuna. U nekim medijima pojavile su se informacije kako će upravo oni osjetiti najveći teret povećanja, pa će sada plaćati 8 kuna po danu boravka u Hrvatskoj, što zasigurno netko tko ima brod u vrijednosti milijun i više eura sebi može priuštiti. Uostalom, nije jasno iz kojih je razloga država dopustila da upravo nautičari sve ove godine plaćaju najnižu boravišnu pristojbu, kada je očito riječ o elitnom turizmu i ljudima više platežne moći. S druge strane, novom uredbom se nije povećala cijena u svim kategorijama, već se i smanjila u kategoriji malih brodova od 5 do 9 metara. Ovisno o broju dana, boravišna pristojba se smanjuje do 20 posto, odnosno ostaje ista. Stoga je razumljiva namjera Vlade da se najviše povećanje dogodi u kategoriji najduljih plovila koji plaćaju paušalnu boravišnu pristojbu za cijelu godinu, tim više što je očit nesrazmjer u odnosi na dnevni iznos boravišne pristojbe kod svih ostalih komercijalnih noćenja i crusinga.

Hotelijeri se pak pravdaju kako će im se povećanje pristojbe od 1 kune odraziti na cijene aranžmana, iako nije sasvim jasno kakve točno veze imaju njihove ponude i prodaja aranžmana s cijenom boravišne pristojbe, koju svaki turist plaća odvojeno. Isti je slučaj i sa svim drugim turističkim destinacijama u svijetu, kada gost odgvojeno i nevezano za aranžman koji je platio, na licu mjesta plaća bovarišnu pristojbu i to na osnovu broja noćenja koja je ostvratio u drugoj zemlji. Kako nam kažu u ministarstvu turizma, uredbom o visini boravišne pristojbe nije moguće riješiti trenutne zahtjeve hotelijera, ali će se njihovi zahtjevi i stavovi uzeti u obzir pri donošenju novih paketa zakona.

Od povećanja boravišne pristojbe, putem koje je do sada uprihodovano 434 milijuna kuna, prikupilo bi se 50-tak milijuna kuna. Od tog iznosa najviše koristi bi imale Turističke zajednice, budući da je Vlada već smanjila članarinu, koja predstavlja još jedini drugi prihod sustava turističkih zajednica. A upravo je članarina za turističke zajednice u 13 kontinetalnih županija, osim Zagreba, glavni prihod putem kojeg preživljavaju.

Ministarstvo turizma provelu je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću a neki predlagatelji su predložili da se u istom omjeru poveća i iznos godišnjeg paušala boravišne pristojbe za privatne iznajmljivače. Treba imati na umu da povećanje ukupno prikupljenih sredstava boravišne pristojbe smanjuje potrebe za povećanjem sredstava iz Državnog proračuna za promociju koja se financira upravo iz tih sredstava.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Strinavić iz Blokiranih pisao Predsjednici RH: Vlast ‘ne želi’ riješiti naš problem

Objavljeno

na

Objavio

Glavni tajnik Udruge Blokirani Mario Strinavić uputio je otvoreno pismo Predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović koje prenosimo u cijelosti:

Poštovana Predsjednice RH,

Prošlo je dvije godine od kako je Hrvatska demokratska zajednica preuzela vlast u Hrvatskoj obećavajući da će provesti reforme i da neće ponoviti greške bivših struktura.

Od svega najavljenog vidimo nema ništa i svjedoci smo potpunog raslojavanja Hrvatskog društva te potpunog demografskog sloma. I jedno i drugo su samo posljedica lijene, neodgovorne i nesposobne vlasti za provođenje ključnih reformi.

Katastrofalni pljenidbeni zakoni koji omogućavaju ovu društvenu katastrofu još uvijek ostaju nepromijenjeni, ignorirajući naše apele i očajne sudbine stotina tisuća hrvatskih građana.

Takvo stanje pogubno je za 330.000 blokiranih građana, ali je itekako dobro odvjetničkim i javnobilježničkim uredima i FINA-i kao državnoj agenciji koja plijeni imovinu hrvatskih građana kao da se radi o najgorim kriminalcima, a ne ljudima koji su bili i još uvijek žrtve pljačkaške pretvorbe i privatizacije.

Hrvatski građani su izloženi neviđenom teroru agencija za naplatu potraživanja koji više ne biraju sredstva na koji način i kako će ugnjetavati građane. Toliko to rade slobodno da će za koji dan početi mlatiti ljude po ulici, a tko ih kontrolira?

Nitko !

Hrvatska demokratska zajednica je poznata po tome da potpuno ignorira sve one koji ukazuju na probleme u društvu pa iz toga i proizilazi činjenica da skoro 80% građana ne podržava rad ove Vlade. Ne samo da ignoriraju udrugu Blokirani, oni ignoriraju čak i Vas, predsjednicu Republike Hrvatske.

Nakon održanog okruglog stola koji smo u suradnji s Vama, predsjednicom Republike Hrvatske “Živjeti u Hrvatskoj i biti blokiran” donijeli smo sljedeće zaključke koje ste kao Predsjednica RH uputili Vladi;

Ovršni zakon

1. sve blokade računa građana voditi u računalnom sustavu isključivo pred sudom kako bi se ubrzao proces i smanjili troškovi postupaka;

2. znatno smanjiti trošak ovršnog postupka ukidanjem sudske pristojbe i drugih troškova za male dugove (do 5 tisuća kuna duga ima oko 100 tisuća građana);

3. propisati da svaka stranka u ovršnom postupku snosi svoj dio troška postupka;

4. omogućiti rješavanje osobnih dugova građana kroz otvaranje i zaključivanje stečaja potrošača (za građane koji su u blokadi 5 ili više godina);

5. izuzeti cijeli iznos mirovina od ovrhe s obzirom na visinu prosječne mirovine korisnika koji su to pravo ostvarili prema Zakonu o mirovinskom osiguranju;

6. propisati da se ovrha mora poduzeti prvenstveno od glavnog dužnika radi zaštite jamaca;

7. propisati da se ovršena nekretnina ne može prodati u slučaju duga manjeg od 50 tisuća kuna;

8. zabraniti ovrhu nad nekretninom koja je pod teretom kredita u kojem se prema pravomoćnoj sudskoj presudi primjenjivala nezakonita kamata.

Činjenica je da smo dobili radnu skupinu za izradu potpuno novog Ovršnog zakona koja je sastavljena od cehovskih udruženja poput Hrvatske udruge banaka, Javnobilježničke komore. Odvjetničke komore, Hrvatske udruge javnih ovršitelja, a neovisnih stručnjaka niti u tragovima.

Prvi radni sastanak radne skupine je trebao biti održan 17.10.2017. godine u ministarstvu pravosuđa i samo dan prije zaprimili smo dopis da se isti otkazuje zbog obaveza ministra koje traju do dan danas jer novi sastanak nije sazvan i ne zna se kad će biti.

Inače, ministar Bošnjaković predviđa da bi s predstavljanje novog zakona trebalo biti krajem 2018. godine.

Poštovana Predsjednice RH, kako Vi mislite da 330 tisuća blokiranih preživi do kraja 2018. u Hrvatskoj? Kako da prežive njihova djeca? S čime da prežive kada banke mogu ovršiti cijelu plaću, i to je ministru Bošnjakoviću normalno?

Stanje u zemlji više nije izvanredno, kako ste rekli, nego je neizdrživo, i postoje samo dva izlaza za blokirane: Izvan zemlje, ili pod zemlju.

Netko mora preuzeti odgovornost i natjerati Vladu da hitno donese rješenje za sve blokirane i to takvo da se oni ODMAH odblokiraju.

To rješenje postoji, a postoje i ljudi koji znaju kako to riješiti, te napisati taj zakon.

Sjećate se Lex Agrokora? Vidite kako se zakon može brzo donijeti kad postoji politička volja.

A ovdje političke volje za spašavanje 330 tisuća ljudi i njihovih obitelji očito nema.

Poštovana Predsjednice RH,

Netko mora dići glas i progovoriti javno o ovom problemu koji uništava veliki dio naroda. Mi smo za to da se dugovi moraju vratiti, ali ovim ubijanjem, nikad se neće vratiti.

Rješenje postoji, samo ga postojeća vlast ne želi donijeti.

S poštovanjem,

Mario Strinavić

Glavni tajnik Udruge Blokirani

facebook komentari

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Dodijeljene Zlatne kune, najcjenjenije gospodarske nagrade RH

Objavljeno

na

Objavio

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu bila je središte hrvatske poslovne elite.

Najboljim domaćim tvrtkama Hrvatska gospodarska komora dodijelila je Zlatne kune, najcjenjenije takve nagrade u Hrvatskoj. Uz menadžere vodećih tvrtki na svečanosti se okupio cijeli državni vrh.

Turistička tvrtka Maistra iz Rovinja proglašena je najboljom velikom hrvatskom tvrtkom po izboru Hrvatske gospodarske komore (HGK) te joj je u ponedjeljak navečer dodijeljena nagrada “Zlatna kuna”. Tomislav Popović iz uprave rovinjske Maistre kazao je da će ova nagrada pomoći kompaniji da nastavi tamo gdje je stala, a to je sada već desetogodišnji kontinurirani rast.

U kategoriji najbolje tvrke srednje veličine Zlatnu kunu dobila je tvrtka Pet minuta, dok je kao najbolja mala tvrtka proglašena Bruketa&Žinić&Grey.

Najboljom bankom proglašena je Privredna banka Zagreb (PBZ), a najboljim osiguravajućim društvom Wiener osiguranje Vienna Insurance Group.

Zlatnu kunu u kategoriji inovacija dobila je tvrtka Altpro, a u novoj kategoriji post startup tvrtka Axilis.

Ove godine je po prvi put u sklopu Zlatne kune dodijeljeno i priznanje za promicanje gospodarstva, a pripala je Mati Rimcu iz tvrtke Rimac Automobili.

Zlatna kuna za životno djelo uručena je Stjepanu Šafranu, doajenu hrvatskoga obrtništva i poduzetništva koji je tijekom godina iz jednostavne radionice za preradu metala i strojnu obradu razvio poslovni sustav s tri tvrtke s preko 210 zaposlenih, koje uspješno posluju na hrvatskome, europskome i afričkome tržištu.

Grabar Kitarović zahvalila HGK

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović zahvalila je Hrvatskoj gospodarskoj komori na stručnoj pomoći prigodom organizacije brojnih inozemnih aktivnosti u kojima su zajednički promovirali hrvatsko gospodarstvo.

Naglasila je kako smatra da na izvozu treba temeljiti razvoj hrvatskog gospodarstva, jer će on kreirati proizvode dodane vrijednosti, dovesti do gospodarskog rasta i većeg životnog standarda.

Pritom je istaknula važnost suradnje između države, akademske odnosno istraživačke zajednice, te gospodarske zajednice, koja će njihove inovacije pretvarati u stvarnost.

Plenković: Vlada će nastaviti mjerama i zakonima pomagati hrvatskom gospodarstvu

Premijer Andrej Plenković kazao je da će Vlada u svojim aktivnostima nastaviti s mjerama i zakonskim prijedlozima koji će pomoći hrvatskom gospodarstvu, pri čemu je između ostalog naveo i poreznu reformu koja je rasteretila gospodarstvo.

Kazao je da će Vlada nastaviti nacionalni program reformi, naglasivši da se u proceduri nalazi više zakona, a naveo je i napore oko uvođenja eura.

Reforme smatra najboljim jamstvom demografskog oporavka Hrvatske, a njima će se stvoriti i preduvjeti poduzetnicima za kreiranje novih radnih mjesta i veću zaposlenost.

Predsjednik HGK Luka Burilović kazao je da unatoč Vladinim reformama i pozitivnim pokazateljima, poput rasta BDP-a i izvoza kao i smanjenja deficita i javnog duga, Hrvatskoj potrebna još dublja i dinamičnija promjena kako ‘ne bismo zapeli na začelju ljestvice razvijenosti Europske unije’.

Osim potrebe efikasnije i poticajne javne uprave te stabilnog zakonodavnog okvira, posebice ističe novi obrazovni sustav koji će odgovoriti stvarnim potrebama tržišta rada.

“Obrazovanje mora biti naš instrument za stvaranje efikasnijeg sustava, koji neće poljuljati svako nevrijeme. Komora je ponudila model dualnog strukovnog obrazovanja, koji može u bitnome promijeniti dostupni kadar. Stoga možemo reći da je ispit naše društvene i političke zrelosti tek pred nama”, naglasio je Burilović, dodavši da je neophodno udruženo djelovanje svih sastavnica društva, kao i sinergija Vlade i opozicije.

Predsjednik udruženja europskih gospodarskih komora Eurochambres Richard Weber kazao je da je HGK u posljednjih nekoliko godina pokazala snagu provodeći reforme koje su zavidnom brzinom unaprijedile i modernizirale poslovanje Komore.

Kako je pritom istaknuo, vodstvo HGK-a u punom kapacitetu iskorištava mrežu Eurochambresa kako bi pomoglo hrvatskim poduzetnicima u internacionalizaciji poslovanja.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari