Connect with us

Politika

Vlada: Neutemeljen je prijedlog oporbe za pokretanjem opoziva Beroša

Objavljeno

on

Vlada je na sjednici u četvrtak odbila navode iz oporbenog Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu u Hrvatskom saboru kao neutemeljene i neosnovane te istaknula kako nema osnove za izglasavanje nepovjerenja ministru zdravstva.

Inicijativu za opoziv, koja je poslana u saborsku proceduru, potpisao je 41 oporbeni zastupnik i kao razloge naveo nagomilane probleme u zdravstvu i afere povezane s ministrom.

Vlada navode pobija na 13 stanica očitovanja te predlaže da Hrvatski sabor odbije donijeti odluku o iskazivanju nepovjerenja ministru zdravstva.

U obrazloženju se ističe kako je zdravstveni sustav u 443 dana od pojave koronavirusa svjedočio okolnostima i uvjetima rada kakvima nismo svjedočili od Domovinskog rata ali da  je “sustav ostao na nogama”.

“U situaciji pandemije, u kojoj su se mnogi zdravstveni sustavi doista i urušili, hrvatski zdravstveni sustav ostao je na nogama. Iznimnim naporima svih dionika zdravstvenog sustava i Vlade Republike Hrvatske osigurana je kontinuirana zdravstvena zaštita, dostatne količine zaštitne opreme, kao i cjepivo za sve građane. Osim toga, uspješno smo neprekidno radili na prevenciji te su preventivni programi na nacionalnoj razini”.

Zdravstveni sustav imao je dovoljno respiratora, dovoljan broj postelja te tijekom epidemije funkcionirao na zavidnoj razini, o čemu svjedoči i podatak o ukupnom broju od 30.732 covid-19 pacijenta otpuštena s bolničkog liječenja. Posebna se pozornost posvećuje liječenju onkoloških pacijenata, kojima se za cijelo vrijeme epidemije pružalo liječenje i terapija, a kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite osiguran je i tijekom serije razornih potresa u Hrvatskoj, kažu u Vladi.

Vlada je odbacila navode oporbe vezane uz financiranje zdravstvenog sustava, organizaciju sustava cijepljenja, proces javne nabave u sustavu zdravstva, kao i navode vezane uz mrežnu stranicu www.koronavirus.hr te nabavu savjetodavnih usluga.

Odbacila je i navode vezne za postupak javne nabave koji se odnosi na projekt e-Bolnice, ugovaranje usluge stručnog koordinatora/koordinatorice (key expert) u Projektu e-Bolnice te neistinite navode iz Prijedloga koji se odnose na kadroviranje.

Među ostalim se navodi kako je HZZO izvan limita bolnicama prošle godine osigurao dodatnih 350 milijuna kuna, a za 2021. je osigurano 450 milijuna kuna za rješavanje lista čekanja za devet postupaka na koje se najduže čeka. Vlada je preraspodjelom unutar sustava u 2021. godini osigurala ukupno 1,9 milijardi kuna radi svođenja svih dugova na primjerene rokove plaćanja.

Ukupne obveze 30. travnja za lijekove u bolničkom sustavu iznosile su 4,3 milijarde kuna te su 12 posto manje u odnosu na prethodni mjesec, dok su ukupne dospjele obveze na dan 30. travnja 2021. iznosile 3.3 milijarde kuna, kažu u Vladi. Tvrde kako je netočan navod iz Prijedloga da su dospjele obveze u 2021. u bolničkom sustavu bile na razini 4,1 milijardu kuna.

Sukladno pregovorima Ministarstva financija i Ministarstva zdravstva s predstavnicima veledrogerija, napravljen je plan otplate dugova do kraja ove godine, čime će se do početka trećeg  kvartala rokovi plaćanja bolnica skratiti u prosjeku za 50 posto, odnosno svesti na 180 dana, a ljekarni na 120 dana.

Vlada, među ostalim, navodi i kako bi se reformskim mjerama koje slijede trebala uspostaviti kvalitetnija, učinkovitija i fleksibilnija organizacijska struktura i upravljanje zdravstvenim sustavom, odnosno uspostava novih modela organizacije i upravljanja, usklađenih s predviđenim razvojem društva i gospodarstva.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari