Connect with us

Hrvatska

Vlada: Kušan je jedan od najzaslužnijih hrvatskih političkih emigranata

Objavljeno

on

Vlada je u srijedu objavila in memoriam preminulom novinaru i publicisti Jakši Kušanu, naglasivši da je on jedan od najzaslužnijih hrvatskih političkih emigranata koji je djelovanjem na očuvanju hrvatske nacionalne svijesti dao izuzetan doprinos borbi za uspostavu demokratske Hrvatske.

Hrvatski politički emigrant, novinar i publicist Jakša Kušan preminuo je jučer u Zagrebu u 88. godini.

Vlada je objavila kako će ga se pamtiti kao pokretač i urednik londonske Nove Hrvatske, najvažnijeg hrvatskoga emigrantskog glasila uz Nikolićevu Hrvatsku Reviju.

“Nova Hrvatska više je od tri desetljeća bila glasnikom slobodne i demokratske hrvatske države koja je, zagovarajući i braneći pravo Hrvatske na neovisnost, pridonijela očuvanju hrvatske nacionalne svijesti u inozemstvu i time dala velik obol osamostaljenju Hrvatske početkom 1990-ih”, stoji u in memoriamu objavljenom na web stranicama Vlade Republike Hrvatske.

Svojim kritičkim osvrtima na prilike u domovini Nova Hrvatska je omogućavala mnogim hrvatskim iseljenicima da u svojim sredinama objektivno informiraju o tadašnjem položaju Hrvatske.

Uz njega, dodaju, ključnu ulogu u djelovanju Nove Hrvatske imali su istaknuti hrvatski iseljenici poput Tihomila Rađe, Gojka Borića, Vladimira Pavlinića, Branka Salaja, Bruna Bušića, Bogdana Radice, Mate Meštrović, Borisa Marune, Gvida Saganića, Željka Totha i brojni drugi.

Jedna od velikih zasluga Kušanove Nove Hrvatske bilo je objavljivanje 1972. politički zabranjenog Hrvatskoga pravopisa Babića, Finke i Moguša, glasovitoga “londonca”, što je tada pridonijelo očuvanju samosvojnosti hrvatske jezične norme.

“Svojim je domoljubnim i angažiranim djelovanjem na očuvanju hrvatske nacionalne svijest Jakša Kušan dao izuzetan doprinos borbi za uspostavu demokratske hrvatske države, na čemu mu odajemo dužno priznanje”, napisali su iz Vlade njemu u spomen.

(Hina)

 

U Zagrebu je 29. srpnja preminuo emigrantski novinar, publicist i nakladnik Jakša Kušan

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari