Connect with us

Hrvatska

Vlada: Moći će se cijepiti i oni koji nisu osigurani

Objavljeno

on

Vlada je u petak prihvatila odluku o osiguravanju cijepljenja protiv koronavirusa hrvatskih državljana i drugih osoba koje nemaju status osigurane
osobe, po kojoj će se moći cijepiti svi stanovnici Hrvatske neovisno o državljanstvu i statusu osiguranja.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se tom odlukom osigurava mogućnost cijepljenja i osobama koje nemaju status osigurane osobe po zakonima kojima se uređuje obvezno zdravstveno osiguranje i obvezno zdravstveno osiguranje i zdravstvena zaštita stranaca u Hrvatskoj.

“Svi stanovnici Hrvatske, neovisno o državljanstvu i statusu osiguranja, pripadnici su istog kolektiva u epidemiološkom smislu i jednako doprinose širenju infekcije u populaciji”, kazao je. Stoga je, poručio je, u cilju zaštite osiguranih hrvatskih građana epidemiološki opravdano cijepiti i sve neosigurane osobe.

Odluka se odnosi na hrvatske državljane koji nemaju status osigurane osobe po zakonima kojima se uređuje obvezno zdravstveno osiguranje i obvezno zdravstveno osiguranje i zdravstvena zaštita stranaca u Hrvatskoj, za sve hrvatske državljane izvan Hrvatske koji se zateknu na njezinu teritoriju te za sve osobe koje imaju strano državljanstvo, a zateknu se na teritoriju Hrvatske.

U vezi rješavanja problematike dezinsekcije komaraca, Vlada je zaključkom zadužila Ministarstvo zdravstva da u suradnji s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave koje su suočene s najezdom komaraca,  te nadležnim zavodima za javno zdravstvo poduzme odgovarajuće mjere.

Vlada će pružiti financijsku pomoć za područje Osječko-baranjske županije u iznosu do najviše 3.000.000 kuna i za područje Vukovarsko-srijemske županije u iznosu do najviše 2.000.000 kuna.

Solidarna pomoć Litvi

Vlada je uputila i žurnu pomoć Litvi u ukupnoj protuvrijednosti od 1.041.719 kuna zbog povećanog broja ilegalnih prelazaka državljana Sirije i Iraka te drugih država između granice Bjelorusije i Litve.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako je u par tjedana tu granicu prešlo više od 2000 migranata, što je 25 puta više nego cijele prošle godine.

Stoga je jučer Litva aktivirala Mehanizam Unije za civilnu zaštitu i zatražila pomoć od institucija i tijela EU te država članica. Hrvatska će, kao izraz solidarnosti, Litvi poslati šatore, krevete na kat, madrace, jastuke, deke i vreće za spavanje.

Vlada je Hrvatskom saboru uputila mišljenje da prihvaća Izviješće o radu i poslovanju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za 2020. godinu.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je kako je na kraju prošle godine bilo ukupno 1.241.085 korisnika mirovine i 1.536.300 osiguranika.

Rashodi za mirovine i mirovinska primanja iznosila su 42,15 milijardi kuna te u strukturi ostvarenih ukupnih rashoda čine 95,78  posto.

Aladrović je napomenuo da se udio rashoda za mirovine i mirovinska primanja u BDP-u znatno povećao te iznosi 11,54 posto.  (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari