Pratite nas

Vlada mora učiniti potpuni zaokret ili dati ostavku

Objavljeno

na

Tražimo od SDP-a, hrvatske Vlade i medija da se građene Hrvatske prestane maltretirati sa duelom Milanović-Linić. Građane Hrvatske zanima njihova budućnost i tko je sposoban Hrvatsku izvesti iz krize.  Prema tome glavne vijesti trebaju biti upozorenja stručnjaka o stvarnom stanju hrvatskog gospodarstva, a ne dnevno politička prepucavanja.

 

hrvatska_vlada

Hrvatska umjesto da izlazi iz krize sve dublje tone. Obzirom da se u ove dvije godine nije napravio niti jedan značajan pomak koji bi išao u cilju gospodarskog rasta i povećanja zaposlenosti već obrnuto vrijeme je da Vlada podnese ostavku ili prizna da do sada u svojim redovima nije imala stručnjake koji će postojeći ekonomski model zamjeniti modelom koji će osigurati ekonomski rast.

Hrvatska treba stručnjake, a ne politički uhljebljene diletante. Vlada je dužna pozvati sve relevantne stručnjake (neovisno o stranačkoj pripadnosti) i krenuti u gospodarsku obnovu Hrvatske, i u obnovu poplavom razorene Slavonije.

Poplave su ostavile bez doma više od 15.000 građana Hrvatske. Najbolji prikaz veličine katastrofe koji je pogodio istok Slavonije pokazuju izvješća  s poplavljenih područja nakon što se voda povukla. Vlada je dužna procjenu štete napraviti promptno, kako bi se moglo krenuti u obnovu razorenih područja.  Osim obnove  uništenih kuća potrebna je i obnova infrastrukture. Za obnovu infrastrukture Vlada je dužna tražiti pomoć od Europske unije, kako bi se iz Europskih fondova osigurala sredstva za infrastrukturu, ali i za razminiravanje poplavljenog područja.

Za obnovu samih kuća od kojih su mnoge potpuno uništene treba napraviti program obnove u kojem će se znati što financira hrvatska Vlada, a što se financira iz donacija koje su prikupljene.

U obnovu se moraju uključiti svi gospodarski subjekti (posebice obrtnici i male tvrtke), stanovništvo sa popljavljenih područja, nezaposleni (prije svega s tog područja i nezaposleni branitelji).

Vlada mora učiniti potpuni zaokret ili dati ostavku.

Veselko Krnjić, hrvatski branitelj  HSP

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Miro Kovač: Bilo bi ‘ljekovito’ za suživot da se Pupovac distancira od riječi Aleksandra Vučića

Objavljeno

na

Objavio

U Hrvatskoj je u 2017. godini bilo 25 evidentiranih slučajeva zločina iz mržnje. Svaki zločin iz mržnje je jedan zločin previše. Na tom planu treba jačati sposobnost policije i pravosuđa, ali ponajprije društvenu svijest. Za usporedbu, u istoj godini je u Slovačkoj bilo 34, u Češkoj 47, u Mađarskoj 233, u Poljskoj 886, u Austriji 302, u Belgiji 875, u Nizozemskoj 3499, u Francuskoj 1505, a u Njemačkoj 7913 evidentiranih slučajeva zločina iz mržnje.

Uzmemo li u obzir broj stanovnika i broj evidentiranih slučajeva, Hrvatska spada u kategoriju europskih zemalja s manje zločina iz mržnje. Statističke podatke o zločinima iz mržnje u Hrvatskoj prikuplja nadležni Vladin ured, a preko njega i Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OESS). Ti su podaci, pretpostavljam, poznati i Miloradu Pupovcu, kolegi zastupniku u Hrvatskom saboru, koji obnaša i dužnost predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, ali i člana Parlamentarne skupštine spomenutog OESS-a.

S pravom se, dakle, od kolege zastupnika očekuje da, kada istupa u hrvatskoj i međunarodnoj javnosti, uzme u obzir statističke podatke o zločinima iz mržnje počinjenim u Hrvatskoj i trezveno i objektivno govori o hrvatskoj zbilji. Nažalost, umjesto toga ovih dana svjedočimo pribjegavanju neodgovornim pretjerivanjima i nevjerojatnom povezivanju NDH s današnjom demokratskom Hrvatskom.

Iskreno, nisam u zadnje vrijeme primijetio da je, u svjetlu evidentiranih zločina iz mržnje, primjerice netko od istaknutih njemačkih parlamentaraca ustvrdio da društvena klima u današnjoj Njemačkoj podsjeća na Treći Reich, niti od francuskih da ona u Francuskoj podsjeća na Višijski režim.

Bilo bi zaista krajnje neodgovorno da kolega zastupnik Pupovac dopusti da njegove izjave o nemilom incidentu kod Knina, koji je za svaku osudu i koji hrvatska policija temeljito istražuje, služe za širenje netrpeljivosti unutar Hrvatske i prema Hrvatskoj.

Umjesto toga bi mogao iskoristiti povijesnu priliku i javno se nedvosmisleno distancirati od skandalozne i za hrvatsko-srpske odnose vrlo štetne izjave Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, kojemu je “razumljivo” da se početkom 1990-ih godina “najveći dio” Srba u Hrvatskoj pobunio protiv svoje države.

Općepoznato je danas da je ta oružana pobuna bila u “režiji” velikosrpskog programa Slobodana Miloševića, koji je na svu sreću poražen u Domovinskom ratu. Bilo bi ljekovito za hrvatsko društvo i za suživot između hrvatske većine i srpske manjine da se gospodin Pupovac, kao zastupnik u Hrvatskom saboru i predstavnik Srba u Hrvatskoj, distancira od neprihvatljivih riječi Aleksandra Vučića, komentirao je Miro Kovač.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Goran Pauk uputio jasnu poruku svima koji uzimaju pravdu u svoje ruke

Objavljeno

na

Objavio

Rješenje je tu, samo ga treba primjeniti.

Svako nasilje – obiteljsko ili nacionalno – treba drakonski kazniti.

– Slično ovome što nam se događa u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Znači, drastično povećanje kazni, pa i zatvorske kazne u kritičnim slučajevima – objavio je šibensko-kninski župan Goran Pauk komentirajući u Dnevniku Nove TV napad na posjetitelje kafića u okolici Knina koji su gledali kvalifikacijsku utakmicu beogradske „Crvene Zvezde“, piše Slobodna Dalmacija

– Rat je završio, pobijedili smo sve one koji su na teritoriju Hrvatske provodili velikosrpsku politiku i 25 godina od rata vrijeme je za suživot, toleranciju, stvaranje modernoga društva u kojem će većinska nacija itekako štititi svoje nacionalne manjine. I biti im „kao stariji brat mlađemu“ – pojasnio je Pauk.

Odmah nakon napada šibensko-kninski župan bio je jedan od prvih dužnosnika koji je nedvosmisleno osudio maskirane napadače.

– Tužno i žalosno je da očito još postoje oni koji ne shvaćaju da smo rat vodili samo protiv onih koji su provodili velikosrpsku politiku na hrvatskom teritoriju, a govoriti drugačijim jezikom, navijati za drugi klub, slušati drugačiju glazbu ili biti Srbin u Hrvatskoj nije velikosrpska politika nego demokratska tekovina za koju smo se isto tako borili. Zato se nadam brzom i efikasnom sankcioniranju ovih velikohrvatskih “junačina” – poručio je sa svojeg Facebook profila Pauk 22. kolovoza.

Goran Pauk u priči o bici protiv velikosrpske agresije nije bilo tko. Čovjek je – u jednom od spektakularnijih trenutaka te teške ratne 1991. – srušio jedan od „obadva, obadva su pala“ JNA aviona. Među braniteljima uživa veliki ugled. Na izborima u šibensko-kninskoj županiji u pravilu pomete konkurenciju. Na svojoj strani ima i glasače koji su tijekom rata prognani iz svojih domova. I one koji su tih dana izgubili svoje najmilije. I one koji su se borili za nezavisnu Hrvatsku.

Pauk zato i ne propušta izraziti veselje što među napadačima nema pravih branitelja.

– Mene, rekao bih, veseli da među takvim osobama nema onih istinskih hrvatskih branitelja. To je bitna kategorija. A mladi se ljudi znaju povesti za nekim situacijama koje su društveno zabranjene, društveno iskazane kao negativne i u tome vide nekakvo svoje dokazivanje – zaključio je Pauk.

Poanta je u slijedećem.

Ako se obistine tvrdnje koje kolaju internetom – a po kojima je vlasnik kafića u Uzdolju 1991. prema jednoj interpretaciji navodno bio čuvar u kninskom zatvoru, prema drugoj prijateljevao sa zloglasnim kapetanom Draganom, a prema trećoj u Beogradu se naslikavao ispred grafita koji veličaju Delije – to je stvar koju trebaju rješavati hrvatski organi reda.

Ne metalne palice.

Policija će procijeniti što je od toga što mu se stavlja na teret kazneno djelo, što ratni zločin, a što zakonom dozvoljeno ponašanje.

Zato su se, to je zapravo htio reći Pauk, branitelji i borili. Za to su ginuli, i to su branili.

Da hrvatski policajac sankcionira sve što je kontra zakona.

A ne da pravdu u svoje ruke uzima maskirana, razularena horda. Po sličnom nasilničkom obrascu po kojemu su to ’91 – na užas svih demokratski orjentiranih građana Republike Hrvatske – radili krajinski pobunjenici.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari