Pratite nas

Politika

VLADA – Navodi u SDP-ovoj interpelaciji neosnovani i neutemeljeni

Objavljeno

na

foto HINA

Vlada je u četvrtak jednoglasno prihvatila izvješće o interpelaciji o njezinu radu u postupku nabave višenamjenskih borbenih aviona, koju je podnijelo 16 SDP-ovih zastupnika u Hrvatskome saboru, u kojem se ocjenjuje da su navodi u interpelaciji neosnovani i neutemeljeni.

“Vlada je ovaj vrlo složen proces vodila sustavno i odgovorno, vodeći se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima u skladu sa Zakonom o obrani i Zakonom o javnoj nabavi. Postupak za odabir višenamjenskog borbenog aviona proveden je transparentno s jasnim kriterijima i jednakim uvjetima za sve zainteresirane strane”, rekao je ministar obrane Damir Krstičević predstavljajući izvješće.

Krstičević: Izraelska ponuda potpuna i najprihvatljivija

Istaknuo je kako se niti jedna država koja je dostavila ponudu nije žalila na provedeni postupak nabave. “Od samoga početka procesa nabave aviona, bio je uključen i matični saborski Odbor za obranu i Vijeće za obranu, te su bili pravovremeno i detaljno upoznati o cijelom postupku nabave”, dodao je ministar.

Ponuda Izraela iznosila je 475 milijuna američkih dolara, grčka ponuda 171 miljun eura, s time da nisu bili definirani dodatni troškovi, avioni nisu bili modernizirani i nije bilo moguće procijeniti ukupne troškove. Ponuda Švedske iznosila je 933 milijuna eura, a ukupna procjena troškova 1,11 milijardi eura. Osnovna ponuda SAD-a iznosila je milijardu i 553 milijuna dolara bez troškova naoružanja i obuke, te nije bilo moguće procijeniti ukupne troškove.

“Iz svega ovoga je zaključeno da je izraelska ponuda bila potpuna i najprihvatljivija, uključujući i u financijskom smislu”,istaknuo je Krstičević.

Izrael je, kaže, predočio predodobrenje za transfer tehničkih podataka u traženoj konfiguraciji kako bi uopće izraelska ponuda bila valjana i mogla sudjelovati u postupku nabave.

Isključiva obaveza Izraela bila je ishoditi konačno odobrenje Vlade SAD-a za isporuku aviona u odgovarajućoj konfiguraciji. Izreal je službeno izvijestio Hrvatsku da, suprotno preuzetoj odgovornosti, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje SAD-a za isporuku aviona F-16 Barak.

Hrvatska, istaknuo je ministar, nije mogla utjecati na ovaj izbor i nije odgovorna. “Postavili smo sva potrebna pitanja i dobili odgovarajuća jamstva”, dodao je.

Za Hrvatsku nema štetnih posljedica

Posebno je naglasio da nisu preuzete nikakve financijske obaveze za Hrvatsku niti su u postupku za Hrvatsku nastale ikakve štetne posljedice.

“Vlada je postupala s dužnom pažnjom i nismo ignorirali stavove iznesene tijekom postupka nabave. Upravo suprotno, u namjeri da se steknu sve potrebne informacije te posebno ispita procedura i uvjeti pribavljanja transfera, napravljene su dodatne konzultacije s najmjerodavnijim sugovornicima u Izraelu i SAD-u”, rekao je Krstičević.

Tijekom cijeloga procesa Vlada je pokazala odlučnost osigurati najbolje moguće zrakoplove za najbolju i priuštivu cijenu.

“Hrvatska ostaje ključan strateški partner SAD-u i to se neće promijeniti. Ističeno da niti jednom radnjom u ovom procesu nije ugrožena dugoročna stabilost i održivost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva”, kazao je Krstičević.

Vlada će nastaviti s radom na pronalasku rješenja za zadržavanje sposobnosti nadzvučnog borbenog zrakoplovstva koju smo razvili tijekom Domovinskog rata, poručio je ministar obrane.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da će detalji izvješća biti izneseni u Saboru.

“Važno je da nastavljamo imati kvalitetne odnose s Izraelom i SAD-om, a kada je riječ o obrambenoj suradnji neke od odluka donijet ćemo već na ovoj Vladi, što dodatno potvrđuje kontinuitet i intenzitet naše suradnje”, rekao je premijer.

SDP uputio interpelaciju krajem siječnja

SDP je krajem siječnja  u saborsku proceduru uputio interpelaciju o radu Vladu zbog propale kupnje borbenih aviona F-16 C/D Barak od Izraela.

Interpelaciju je potpisalo 16 oporbenih saborskih zastupnika, kojom, kažu, žele prisiliti Vladu da u parlamentu pred zastupnicima konačno sumira sve ono što se dogodilo i što je pošlo krivo u propaloj kupnji borbenih aviona.

SDP interpelacijom traži da se u Saboru utvrdi čitava istina oko nabavke borbenih aviona  F-16 C/D Barak od Izraela odnosno postoji li i kolika je odgovornost ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića te premijera Andreja Plenkovića, kao i da se osigura da se u budućnosti postupci nabave, pogotovo ovako skupi, provode transparentno i zakonito, u skladu s odredbama Zakona o obrani.

Podnositelji interpelacije smatraju da Vlada, a posebno Ministarstvo obrane, nisu postupali transparentno niti s dužnom pažnjom prilikom postupka nabavke jer nisu vodili računa o ukupnim interesima Hrvatske, kao niti o stavovima treće strane, odnosno SAD-a koji su, kako su naveli u interpelaciji pozivajući se na korespodenciju između Hrvatske i SAD-a obavljenu u medijima, jasno ukazivali da se SAD protive nabavki u onom obliku u kojem ju je želio provesti Krstičević.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Milanović: Stier radi Plenkoviću o glavi. Plenkoviću, čuvaj se

Objavljeno

na

Objavio

Kandidat za predsjednika Republike Zoran Milanović posjetio je Renesansni festival u Koprivnici gdje je dao izjavu za medije. Osvrnuo se na izjavu Davora Ive Stiera koji je kazao kako je jedini pravi protivnik HDZ-u upravo Zoran Milanović te kako mu ne pada na pamet napadati njezina protukandidata Miroslava Škoru

Na pitanje reporterke televizije N1 o Stierovoj izjavi, Milanović je kazao: “Davor Ivo Stier vam je jedan primjer pomirbe u okviru jedne državne institucije u kojoj smo obojica radili. Ja kao nestranački čovjek, on kao HDZ-ovac koji je došao direktno iz Argentine gdje je uređivao imigrantske novine koje su na naslovnici i na zadnjoj strani imale sliku Kuščevićevog djeda“.

“Da, to su činjenice mislim. I onda je preko Washingtona došao u Zagreb i još uvijek u kadrovskoj službi postoji prijedlog za promaknuće koji sam ja potpisao za Stiera 2002. godine kao njegov nadređeni, dakle šef odjela odnosno pomoćnik ministra i nakon toga sam ga poslao u Bruxelles za diplomata u hrvatsku misiju znajući tko je i što je i tko mu je bio djed, ali to mu nikad nisam spomenuo i nisam imao s time problem. Ali on naprosto svoju političku karijeru gradi na nečem drugom”, ističe Milanović.

“Eto, to su vam činjenice. Dakle potražite to u kadrovskoj službi Ministarstva vanjskih poslova da se vidi kako ja gledam na te stvari. Gledam sportski”, dodao je.

“A Stier? Stier radi Plenkoviću o glavi. Plenkoviću, čuvaj se. Radi ti o glavi. A na kraju će obojica nastradati”, mišljenja je Milanović.

Podsjetimo, Izjava Davora Ive Stiera da će podržati Kolindu Grabar-Kitarović i pomoći joj u kampanji za drugi mandat na Pantovčaku, ali da mu ne pada na pamet napadati njezina protukandidata Miroslava Škoru, u HDZ-u je dočekana s nevjericom.

Stier je, kako je javio RTL, pojašnjavajući zašto neće napadati Škoru, rekao da je HDZ-ov protukandidat Zoran Milanović, a ne Miroslav Škoro.

 

Davor Ivo Stier: Pavelićev antikomunizam i Titov antifašizam jesu dio naše povijesti, ali ne smiju biti dio hrvatske sadašnjosti i budućnosti

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Škoro: Hrvatski je narod duboko podijeljen u svim segmentima

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro izjavio je u petak, prigodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, da je hrvatski narod duboko podijeljen pa ne bi bilo dobro da se dijeli i na žrtvama.

“Na današnji Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritativnih režima ispraćamo posmrtne ostatke 294 osobe, koje su ekshumirane na području zagrebačkih Gračana, koji su žrtve Drugog Svjetskog rata i poraća. Koristim priliku izraziti sućut obiteljima svih žrtava, kao i žrtava svih tih nacističkih, fašističkih i komunističkih režima”, izjavio je Škoro u Gračanima.

Mi smo duboko podijeljen narod, ne bi bilo dobro da se dijelimo i na žrtvama. Nadam se da će ljudi shvatiti da svaka žrtva ima pravo na dostojnu sahranu, na svoj grob, poručio je.

Hrvatska mora priznati sve žrtve koje su iz političkih razloga učinjene u njeno ime, kaže Škoro, ali ne smije i ne može dopustiti da joj se prišije bilo koji nedokazani i neprovjereni zločin.

“Stoga mislim da bi bilo dobro osigurati dodatna financijska sredstva, i na tome ću raditi, da se utvrdi stvarno stanje kako bi na neki način zatvorili to poglavlje 74 godine nakon završetka Drugog svjetskog rata i pružili žrtvama pijetet, a onima koji su ostali iza njih dostojanstvo i pravo da odu na njihove grobove”, istaknuo je.

To će biti i jedna od tema u njegovoj kampanji jer, ponovio je, hrvatski je narod duboko podijeljen u svim segmentima. “Mi imamo sve po dva, društva književnika, pravopise, kako god okrenete svugdje se jako dijelimo i mislim da moramo iskoristiti upravo ovakve dane da pokušamo graditi zajedništvo”, rekao je Škoro.

Sve žrtve zaslužuju pijetet

Novinari su Škoru pitali da prokomentira dolazak predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na misu i pokop posmrtnih ostataka 294 osobe ekshumirane na području Gračana, koje su ubijene na samom kraju Drugog svjetskog rata ili u poslijeratnom razdoblju, budući da ona inače izbjegava komemoracije, npr. na Bleiburgu i u Jasenovcu, pitajući ga hoće li u slučaju da postane predsjednik raditi drugačije.

“Ja sam to već izjavio – naravno da hoću, sve žrtve zaslužuju pijetet, ne trebamo se dijeliti barem u tome”, ustvrdio je.

Nije htio komentirati izjavu HDZ-ova Davora Ive Stiera po kojoj je praktički isto glasovali za njega ili aktualnu predsjednicu, samo da se ne glasa za Zorana Milanovića.

“Ne znam, ja sam jučer kuhao fiš paprikaš, ne želim komentirati unutarstranačku politiku bilo koje stranke u Hrvatskoj, ja sam nestranački kandidat i to ću i ostati”, kazao je Škoro.

Na pitanje osuđuje napad na Srbe u kafiću kod Knina, koji su gledali nogometnu utakmicu Crvene zvezde, rekao je kako osuđuje sve napade i svako nasilje.

“Mislim da se u Kninu u stvari dogodio napad na hrvatske građane, to je prioritetna stvar, ljudi koji su ih napali su navodno bili maskirani, dok policija ne utvrdi o kome se radi sve drugo je prejudiciranje, brojanje krvnih zrnaca i to nam ne treba”, kaže Škoro.

Nije želio komentirati ni medijske napise o tome da bi se u javnost mogla iznijeti privatna korespondencija predsjednice Grabar-Kitarović i njezina bivšeg savjetnika Mate Radeljića, poručivši kako ga to ne zanima jer je ispod razine ljudskog dostojanstva.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari