Connect with us

Politika

VLADA: Novi direktor APN-a Dragan Hristov

Objavljeno

on

foto HINA

Vlada je u četvrtak na zatvorenom djelu sjednice razriješila v. d. direktora Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Krešimira Žunića (HDZ), zbog afere oko kupnje POS-ova stana, te Dragana Hristova (HNS) imenovala novim direktorom APN-a.

Hristov je zadnjih mjeseci radio kao pomoćnik direktora u Odjelu za kupovinu nekretnina u APN-u. Rođen je 1959. u Dubrovniku, a po struci je diplomirani ekonomist.

“Predložit ću premijeru da idemo u izmjene zakona o APN-u i da smanjimo ovlasti direktoru i zamjenicima, pojačamo kontrole i da bude što transparentniji rad APN-a. Ne mogu više trpjeti toliko toga da se ne zna. APN treba služiti samo jednome – da rješava probleme stambenih pitanja mladih ljudi”, rekao je komentirajući aferu s POS-ovim stanom ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Kuščević je frustriran, koristio je funkciju za bogaćenje 

Ocijenio je da su se u APN-u “odradili odlični poslovi” tako da je više od 9000 mladih riješilo svoje stambeno pitanje, ali pritom se možda nisu dovoljno bavili zakonom.

Na komentar da bivši ministar uprave Lovro Kuščević, koji je također morao otići sa svoje funkcije zbog nekretninske afere, krivi Štromara za propuste u APN-u, Štromar je odgovorio kako je imenovanje direktora APN-a na Vladi.

“Kuščević je frustriran jer smo tražili njegovu političku odgovornost jer je političku funkciju iskoristio za vlastito bogaćenje”, kaže Štromar.

Upitan osjeća li odgovornost s obzirom da je APN pod nadležnošću Ministarstva graditeljstva, odgovorio je kako osjeća obavezu da naprave sve transparentno i “isperu ljagu” s POS-ovih stanova.

Rekao je kako situaciju oko Žunića istražuje DORH te da želi što prije znati detalje kako bi posložili proceduru da se takve situacije više ne događaju.

Žuniću u ugovoru u radu piše da se mora rasporediti na mjesto njegove stručne spreme i da ostaje u APN-u dok DORH ne odradi svoj dio posla, dodao je Štromar.

Žunić je lani kupio stan iz APN-ova programa društveno poticane stanogradnje za svega 975 eura po četvornom metru. Stan je kupio sa sinom, a u vrijeme kupoprodaje bio je zamjenik direktora APN-a i osoba koja je odlučivala o prodaji državnih nekretnina.

Nakon što su mediji objavili tu priču Štromar je sve prijavio DORH-u.

Kadrovske odluke Vlade

Vlada je na zatvorenoj sjednici donijela i nekoliko drugih kadrovskih odluka, tako je Ante Nazor imenovan ravnateljem Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata u novom mandatnom razdoblju.

Predložila je imenovanje Frane Luetića za direktora Društva Zračna luka Dubrovnik d.o.o., do imenovanja direktora putem javnoga natječaja, dok je Slavko Tucaković imenovan glavnim vatrogasnim zapovjednikom Hrvatske vatrogasne zajednice.

Predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader imenovan je predsjednikom Nacionalnog odbora za preventivnu zaštitu i gašenje požara, a imenovani su i članovi Nacionalnog odbora.

Vlada je razriješila dosadašnju članicu i zamjenicu tajnice Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovanja ljudima Mihaelu Marušić. Novom je članicom i zamjenicom tajnice Nacionalog odbora, kao predstavnica Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, imenovana Kristinka Režek.

Također je razriješila dosadašnju članicu Odbora za praćenje i provedbu projekta utvrđivanja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Tatijanu Petrić te novom članicom imenovala ravnateljicu NSK u Zagrebu Ivanku Stričević. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari