Connect with us

Hrvatska

Vlada obustavlja ovrhe za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa

Objavljeno

-

Privremeni zastoj svih ovrha na novčanim sredstvima po računu fizičkih osoba, kao i zastoj tijeka zateznih kamata, predlaže Vlada dopunama Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koje je s telefonske sjednice u utorak uputila u hitnu saborsku proceduru.

Dopunama zakona predlažu se mjere kojima se nastoji olakšati položaj fizičkih osoba kojima dio primanja odlazi na ovrhe, kako bi lakše podnijeli negativne ekonomske posljedice nastale zbog posebnih okolnosti, do kojih je došlo uslijed pojave epidemije bolesti COVID-19, stoji u priopćenju Vlade o održanoj telefonskoj sjednici.

“Unatoč činjenici da prema postojećim propisima ovršenici imaju pravo na izuzeće dijela primanja po posebnim propisima, prijedlogom zakona omogućava se privremeni zastoj svih ovrha na novčanim sredstvima po računu fizičkih osoba, čime će se fizičkim osobama omogućiti raspolaganje svim primanjima koja primaju na račune u bankama kako bi lakše prebrodili razdoblje posebnih okolnosti koje znatno utječe na njihovu financijsku situaciju”, obrazlažu Banski dvori.

Također, dopunama zakona regulira se i zastoj tijeka zatezne kamate te one ne teku za vrijeme dok traju posebne okolnosti.

Vlada je zakon uputila u hitnu saborsku proceduru i predlaže njegovo stupanje na snagu prvog dana od dana objave u Narodnim novinama.

Posebne okolnosti, prema prijedlogu zakona, traju tri mjeseca od njegovog stupanja na snagu, uz mogućnost da Vlada taj rok produži za još tri mjeseca.

Prema prijedlogu dopuna zakona, Ministarstvo financija će u roku od dvije godine od dana stupanja na snagu zakona provesti naknadnu procjenu njegovog učinaka. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas