Connect with us

Hrvatska

VLADA Odbačena oporbena interpelacija o Projektu Slavonija, Baranja i Srijem

Objavljeno

on

Foto: Arhiva

Vlada je na sjednici u četvrtak odbacila navode iz interpelacije 25 oporbenih saborskih zastupnika o njezinome radu vezano za način dodjele i raspolaganja sredstvima EU fondova u sklopu “Projekta Slavonija, Baranja i Srijem”

Interpelaciju su podnijeli SDP-ovi zastupnici zbog sumnje u nepristranu i meritornu podjelu javnog europskog novca te traže provođenje revizije i nadgledanje njegove dodjele.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, predstavljajući izvješće upućeno Saboru u kojem odbijaju navode iz interpelacije, istaknula je da je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem pokrenut kako bi se potaknulo ugovaranje europskih projekta u pet slavonskih županija te izvijestila da je do 31. listopada prošle godine ugovoreno više od 17 milijardi kuna vrijednosti projekata, odnosno više od 90 posto ciljanog iznosa.

Navedeni iznos odnosi da se ukupno 21.219 ugovorenih projekata, dodala je.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da je od 2017. godine Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem održao sjednice u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Vinkovcima, Belom Manastiru, Pakracu, Novoj Gradišci, Orahovici, Vukovaru i Našicama te da na te sastanke od prvog dana pozivaju sve saborske zastupnike izabrane u 4. i 5. izbornoj jedinici.

“A brojni od ovih, koji su potpisali ovu interpelaciju, najčešće tamo nisu dolazili”, naglasio je premijer.

Upozorio je i na to da je veći dio interpelacije “prepisivanje različitih medija” odnosno da, kako je rekao, u njoj nema “izvornog autorskog djela od strane SDP-a” te se osvrnuo na zahtjev iz interpelacije za osnivanjem vijeća koje bi pratilo provođenje projekata i poručio kako za to upravo i služi Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem.

“Pa ovi koji nisu dolazili na nastavu, da tako karikirano kažem, da su dolazili na sjednice Savjeta možda bi bili nešto mudriji u zaključku”, poručio je.

Vlada odbija interpelaciju, dodao je te ustvrdio kako će rasprava o njoj u Saboru biti “sjajna prilika da još jednom hrvatskoj javnosti predstave što se sve u prvom mandatu Vlade učinilo za Slavoniju, Baranju i Srijem te sve što će se učiniti u drugom mandatu”.

Vlada je na sjednici odobrila dodatnih deset dana plaćenog dopusta državnim službenicima i namještenicima te službenicima i namještenicima u javnim službama s područja pogođenog potresom, koji će moći koristiti tijekom godine. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari