Pratite nas

Hrvatska

Vlada odbija Prijedlog pokretanja pitanja povjerenja Karamarku

Objavljeno

na

Vlada Republike Hrvatske odbija sve navode Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja Tomislavu Karamarku, prvom potpredsjedniku Vlade i predlaže Hrvatskom saboru da učini isto te je za predstavnika, koji će u vezi s iznesenim očitovanjem biti nazočan saborskim i sjednicama njegovih radnih tijela, odredila Tomislava Karamarka, objavljeno je u obrazloženju na web stranici Vlade.

 [ad id=”93788″]

U obrazloženju se, među ostalim, ističe kako je neutemeljeno tražiti političku odgovornost prvog potpredsjednika Vlade isključivo temeljem netočnih i paušalnih navoda iz Prijedloga, a koji su redom autorski uradci dnevnih i tjednih tiskovina. Time bi se suspendirala načela pravne države i postigao bi se suprotan efekt, stav je Vlade.

 Eventualna odgovornost svih, tako i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, utvrđuje se pred nadležnim tijelima i institucijama RH zbog čega je Karamarko sam zatražio od Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa pokretanje postupka. Povjerenstvo će na temelju svih relevantnih podataka, i potrebne dokumentacije i izjava, odlučiti je li Karamarko u obnašanju javne dužnosti stavio privatni interes iznad javnog, odnosno je li bio ili nije bio u sukobu interesa, navodi se u Vladinom obrazloženju.

U obrazloženju teksta Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Karamarku neosnovano se imputira postupanje suprotno odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa, bez prethodno provedenog postupka nadležnog tijela koje je o tome jedino ovlašteno odlučivati, drže u Vladi. To predstavlja nedopušten pritisak na rad Povjerenstva i u suprotnosti je sa temeljnim načelima vladavine prava, jednom od najviših vrjednota ustavnoga poretka RH, posebno odredbama o nepovrjedivosti slobode pojedinca i njegove osobnosti –  odredbe o samostalnoj i neovisnoj sudbenoj vlasti i dr. Upravo na taj način narušavamo povjerenje građana u tijela javne vlasti i zakonitost njihova postupanja te otvaramo sumnju za mogući partikularni pristup u svrhu dnevnopolitičkih potreba, smatraju u Vladi.

 Točno je da su tvrtka u vlasništvu supruge prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Kramarka, Ane Šarić Karamarko – “Drimia” i tvrtka u vlasništvu njegovog dugogodišnjeg prijatelja Joze Petrovića – “Peritus”, sklopile ugovor o suradnji od 1. veljače 2012. do 31. prosinca 2015. godine u skladu sa svim pozitivnim propisima RH i običajima profesije. Ugovorom dogovorena suradnja odnosila se na poslove savjetovanja o medijima, medijskim strategijama i trendovima određenih industrija o čemu u navedenim tvrtkama postoje arhivirani materijali koji idu u prilog činjenici kako se ovdje nije radilo ni o kakvoj “fiktivnoj suradnji”, kako se to tvrdi u predmetnom Prijedlogu. Također, netočna je tvrdnja o nepostojanju referenci i iskustva na tom području Ane Šarić Karamarko, koja se već dvadeset godina bavi medijima i PR-om, zbog čega je bila i više nego kvalificirana za pružanje svih usluga navedenih u ugovoru.
Činjenica je da Zakon o sprječavanju sukoba interesa ne priječi da tvrtka u vlasništvu supruge prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Kramarka posluje s tvrtkom Joze Petrovića, kao što to ne priječi niti jedan zakon RH. Također, činjenica je i da sam sukob interesa, odnosno okolnosti iz privatnog života koje se isprepletu u određenom trenutku s okolnostima koje proizlaze iz činjenice da netko u svojstvu dužnosnika obavlja zakonom propisane ovlasti, same po sebi nisu sporne i nisu u suprotnosti sa Zakonom. U tim slučajevima, dužnosniku se predlaže zatražiti mišljenje Povjerenstva koje će na temelju dokaza utvrditi sve relevantne činjenice te pojasniti koje su to sve radnje, s obzirom na sve okolnosti, koje će najbolje zaštititi javni interes, što je potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i učinio, stoji u obrazloženju.

Iz Vlade podsjećaju kako se potpredsjednik Karamarko do odluke nadležnog tijela na vlastiti zahtjev izuzeo iz svih procesa donošenja odluka vezanih uz INU. Također drže potrebnim naglasiti kako je Vlada premijera Oreškovića do sada donijela samo jednu odluku vezanu za INU, i to 28. travnja 2016. godine, kojom je dana suglasnost ministru gospodarstva za sklapanje ugovora o zastupanju.
Vlada RH štitit će prije svega nacionalne interese u slučaju INE te će inzistirati na ispunjenju svih preuzetih obveza o ulaganju u hrvatske rafinerije od strane MOL-a, naglašeno je u obrazloženju.
Vezano uz navode iz Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja prvom potpredsjedniku Vlade o tobožnjim pritiscima koje bi Tomislav Karamarko navodno činio na druge državne Vladine dužnosnike, Vlada utvrđuje te navode neistinitim, te ih odbacuje. Odgovornosti vezane za odluke na operativnoj razini ne mogu se poistovjetiti s ukupnim angažmanom u pojedinim segmentima društvene i gospodarske aktivnosti koje u najširem smislu riječi pokriva pojedini resor, stajalište je Vlade, izneseno u obrazloženju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Kolinda Grabar-Kitarović o odluci vukovarskog Gradskog vijeća: Nisu sazreli uvjeti

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ured predsjednice

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u petak komentirajući u odluku vukovarskoga Gradskog vijeća kako je u ovom trenutku bitno da još nisu sazreli uvjeti za ćirilične ploče i slično, da najprije treba riješiti velike stvari, a zatim u činiti korake koji će “omogućiti svima da ostvare nova radna mjesta”.

“Ono što je meni bitno jest da je odluka koju je sad donijelo Vijeće, a to je da u ovom trenutku još nisu sazreli uvjeti za ćirilične ploče i slično s obzirom da i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina predviđa da sva ta prava moraju biti u svrhu suživota između većinskoga hrvatskog naroda i manjina, odnosno da treba poštovati prava većinskoga hrvatskog naroda”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

“Radila sam u mirnim reintegracijama, mogu reći da su postignuti rezultati veći nego što se netko nadao. Hrvati i Srbi, koji su tada imali dovoljno hrabrosti, dogovorili su se o zajedničkom životu, a Hrvatska je prva pokazala da ne želi više rat, nego je pristala na neke uvjete iako ja vjerujem da se to moglo riješiti i drugim putem”, istaknula je.

Kako je dodala, hrvatsko državno vodstvo je potvrdilo da ne želi rat, već da želi mirnu državu i suživot sa Srbima i drugim nacionalnim manjinama.

“Vjerujem da će se riješiti pitanje na koje sam upozorila prije nekoliko dana u Vukovaru, da je naše pravosuđe zakazalo, da se Hrvatska u međunarodnoj zajednici zalaže za međunarodne sudove koji će dijeliti pravdu jer bez pravde nema pomirenja i nema budućnosti. E pa napravimo to i u vlastitoj državi”, istaknula je.

Neugodno je iznenađena “brzinom kojom hrvatsko pravosuđe djeluje na neke prijestupe, da grad koji je razoren, gdje su braniteljiu mučeni i silovani nije nikad doživio pravdu”.

“Mislim da prvo treba riješiti velike stvari, a onda učiniti one korake koji će omogućiti svima da ostvare nova radna mjesta i zaposliti ljude. Ne podcjenjujem niti jedno pitanje jer je nekima ćirilica važna i – ako ja mogu nešto pomoći ispred hrvatskog većinskog naroda – ja ću to učiniti”. poručila je.

Nakon svečanosti u povodu 28. obljetnice zaustavljanja prodora srpskog agresora preko Kupe, na pitanje novinara je li spremna na sučeljavanje s predsjedničkim kandidatima, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je odgovorila kako ona ne postavlja nikakve uvjeta za sučeljavanje, ali je upozorila kako službeno još nitko nije kandidat.

“Dok gospodin Milanović ide Hrvatskom kako bi promovirao sebe i svoje ideje, ja obnašam svoje državničke dužnosti. Kampanja će doći kada za to dođe vrijeme, a kada kandidati predstave svoje programe, vrlo rado ću s njima raspravljati. Sadašnji napadi i pošalice su vrlo neozbiljne. Dok nismo kandidati, ne znam o čemu ćemo razgovarati”, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. (Hina)

Predsjednica u Novom Farkašiću: Obrana Sisačko-moslavačke županije bila je presudna za obranu Hrvatske

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Predsjednica u Novom Farkašiću: Obrana Sisačko-moslavačke županije bila je presudna za obranu Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ured predsjednice

U povodu 28. obljetnice zaustavljanja prodora srpskog agresora preko Kupe u ponedjeljak je, na Dan branitelja Sisačko-moslavačke županije, održana svečanost u Novom Farkašiću, gdje je hrvatska predsjednica poručila je da je obrana te županije bila od presudne važnosti za obranu Hrvatske.

Obrana Sisačko-moslavačke županije bila od presudne važnosti za obranu cijele Hrvatske i konačnu pobjedu u Domovinskom ratu, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Podsjetila je da je razdoblje od 1991. do 1995. bilo vrijeme hrvatskog zajedništva. “Nije se pitalo tko je tko i tko je što, nego samo je li odan domovini. Bilo je teško, ali nam je snagu davala vjera”, rekla je Grabar-Kitarović.

Cijena razaranja bila je golema, a za mnoge zločine krivci još nisu odgovarali, upozorila je predsjednica i dodala da obitelji ubijenih i nestalih branitelja i civila imaju pravo na pravdu.

Ponovila je kako se moramo posramiti nad hrvatskim pravosuđem, koje još nije donijelo konačni pravorijek o agresiji na Hrvatsku, posebice o Vukovaru.

“Neki nastoje zamagliti činjenicu da su upravo oni opstruirali postupke. To neću dopustiti i protiv toga ću se boriti”, rekla je Grabar-Kitarović.

U vezi s problemom iseljavanja, istaknula je da Hrvatska može, zna i hoće riješiti sve probleme, pa i onaj najveći, demografiju.

Na svečanosti su bili izaslanici Hrvatskoga sabora i Vlade – sisačko-moslavački župan Ivo Žinić te ministar branitelja Tomo Medved.

U sjećanje na poginule branitelje, položeni su vijenici i zapaljene svijeće uz spomenik na kojem su istaknuta imena 31 poginulog, uglavnom pripadnika postrojbe Crne mambe iz sastava 2. gardijske brigade Gromova. (Hina)

 

19. listopada 1991. – Bitka za Novi Farkašić (VIDEO)

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari