Pratite nas

Hrvatska

Vlada odbija Prijedlog pokretanja pitanja povjerenja Karamarku

Objavljeno

na

Vlada Republike Hrvatske odbija sve navode Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja Tomislavu Karamarku, prvom potpredsjedniku Vlade i predlaže Hrvatskom saboru da učini isto te je za predstavnika, koji će u vezi s iznesenim očitovanjem biti nazočan saborskim i sjednicama njegovih radnih tijela, odredila Tomislava Karamarka, objavljeno je u obrazloženju na web stranici Vlade.

 [ad id=”93788″]

U obrazloženju se, među ostalim, ističe kako je neutemeljeno tražiti političku odgovornost prvog potpredsjednika Vlade isključivo temeljem netočnih i paušalnih navoda iz Prijedloga, a koji su redom autorski uradci dnevnih i tjednih tiskovina. Time bi se suspendirala načela pravne države i postigao bi se suprotan efekt, stav je Vlade.

 Eventualna odgovornost svih, tako i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, utvrđuje se pred nadležnim tijelima i institucijama RH zbog čega je Karamarko sam zatražio od Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa pokretanje postupka. Povjerenstvo će na temelju svih relevantnih podataka, i potrebne dokumentacije i izjava, odlučiti je li Karamarko u obnašanju javne dužnosti stavio privatni interes iznad javnog, odnosno je li bio ili nije bio u sukobu interesa, navodi se u Vladinom obrazloženju.

U obrazloženju teksta Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Karamarku neosnovano se imputira postupanje suprotno odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa, bez prethodno provedenog postupka nadležnog tijela koje je o tome jedino ovlašteno odlučivati, drže u Vladi. To predstavlja nedopušten pritisak na rad Povjerenstva i u suprotnosti je sa temeljnim načelima vladavine prava, jednom od najviših vrjednota ustavnoga poretka RH, posebno odredbama o nepovrjedivosti slobode pojedinca i njegove osobnosti –  odredbe o samostalnoj i neovisnoj sudbenoj vlasti i dr. Upravo na taj način narušavamo povjerenje građana u tijela javne vlasti i zakonitost njihova postupanja te otvaramo sumnju za mogući partikularni pristup u svrhu dnevnopolitičkih potreba, smatraju u Vladi.

 Točno je da su tvrtka u vlasništvu supruge prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Kramarka, Ane Šarić Karamarko – “Drimia” i tvrtka u vlasništvu njegovog dugogodišnjeg prijatelja Joze Petrovića – “Peritus”, sklopile ugovor o suradnji od 1. veljače 2012. do 31. prosinca 2015. godine u skladu sa svim pozitivnim propisima RH i običajima profesije. Ugovorom dogovorena suradnja odnosila se na poslove savjetovanja o medijima, medijskim strategijama i trendovima određenih industrija o čemu u navedenim tvrtkama postoje arhivirani materijali koji idu u prilog činjenici kako se ovdje nije radilo ni o kakvoj “fiktivnoj suradnji”, kako se to tvrdi u predmetnom Prijedlogu. Također, netočna je tvrdnja o nepostojanju referenci i iskustva na tom području Ane Šarić Karamarko, koja se već dvadeset godina bavi medijima i PR-om, zbog čega je bila i više nego kvalificirana za pružanje svih usluga navedenih u ugovoru.
Činjenica je da Zakon o sprječavanju sukoba interesa ne priječi da tvrtka u vlasništvu supruge prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Kramarka posluje s tvrtkom Joze Petrovića, kao što to ne priječi niti jedan zakon RH. Također, činjenica je i da sam sukob interesa, odnosno okolnosti iz privatnog života koje se isprepletu u određenom trenutku s okolnostima koje proizlaze iz činjenice da netko u svojstvu dužnosnika obavlja zakonom propisane ovlasti, same po sebi nisu sporne i nisu u suprotnosti sa Zakonom. U tim slučajevima, dužnosniku se predlaže zatražiti mišljenje Povjerenstva koje će na temelju dokaza utvrditi sve relevantne činjenice te pojasniti koje su to sve radnje, s obzirom na sve okolnosti, koje će najbolje zaštititi javni interes, što je potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i učinio, stoji u obrazloženju.

Iz Vlade podsjećaju kako se potpredsjednik Karamarko do odluke nadležnog tijela na vlastiti zahtjev izuzeo iz svih procesa donošenja odluka vezanih uz INU. Također drže potrebnim naglasiti kako je Vlada premijera Oreškovića do sada donijela samo jednu odluku vezanu za INU, i to 28. travnja 2016. godine, kojom je dana suglasnost ministru gospodarstva za sklapanje ugovora o zastupanju.
Vlada RH štitit će prije svega nacionalne interese u slučaju INE te će inzistirati na ispunjenju svih preuzetih obveza o ulaganju u hrvatske rafinerije od strane MOL-a, naglašeno je u obrazloženju.
Vezano uz navode iz Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja prvom potpredsjedniku Vlade o tobožnjim pritiscima koje bi Tomislav Karamarko navodno činio na druge državne Vladine dužnosnike, Vlada utvrđuje te navode neistinitim, te ih odbacuje. Odgovornosti vezane za odluke na operativnoj razini ne mogu se poistovjetiti s ukupnim angažmanom u pojedinim segmentima društvene i gospodarske aktivnosti koje u najširem smislu riječi pokriva pojedini resor, stajalište je Vlade, izneseno u obrazloženju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Borbeni dvojac HRZ-a izvršio presretanje zrakoplova

Objavljeno

na

Objavio

Foto: HRZ / M. Karačić

Dežurni borbeni dvojac Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio je angažiran u zaštiti i nadzoru zračnog prostora Republike Hrvatske te uspješno izvršio presretanje zrakoplova

Temeljem zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu, u Španjoskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC) u petak, 19. srpnja 2019. dežurni borbeni dvojac Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio je angažiran u zaštiti i nadzoru zračnog prostora Republike Hrvatske.

Naime, privatni izraelski business jet ušao je u hrvatski zračni prostor iz pravca Bosne i Hercegovine s namjerom preleta prema Italiji.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe nije uspjela uspostaviti komunikaciju i potvrditi identitet zrakoplova nakon čega je CAOC TJ kao nadređeno zapovjedništvo, angažiralo dežurni borbeni dvojac HRZ-a za provjeru identiteta zrakoplov, priopćio je MORH

Zrakoplov su presreli u međunarodnim vodama prije granice s Republikom Italijom nakon čega su piloti HRZ-a izvršili pozitivni identifikaciju te ispratili zrakoplov iz zračnog prostora Republike Hrvatske.

Po odobrenoj proceduri, pripadnici HRZ-a sletjeli su u Pulu gdje je u tijeku dopuna gorivom i priprema za povratak u Zagreb.

Cijeli postupak je u skladu s procedurama za slijetanje na alternativni aerodrom te predstavlja uobičajen postupak u takvim situacijama.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

MORH: Kruna obuke nove skupine borbenih pilota Kiowa Warriora (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH / T. Brandt

Piloti Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika proveli su od 14. do 18. srpnja 2019. na vojnom poligonu u Slunju taktička bojeva gađanja i raketiranja u dnevnim i noćnim uvjetima, pojedinačno i u paru s helikopterima OH-58D Kiowa Warrior.

Ministarstvo obrane (MORH) u petak je priopćilo da je to bila kruna obuke novih skupina za borbene pilote, a ciklus obuke uspješno je završila i nova skupina zrakoplovnih tehničara svih specijalnosti.

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” bojna djelovanja proveli su piloti druge i treće skupine koji se obučavaju za borbene pilote na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior, a obuku provode licencirani nastavnici letenja Eskadrile helikoptera.

Gađanje i raketiranje izvodilo se iz puškostrojnice 12,7 mm, nevođenim raketnim zrnima Hydra 70 mmm, trenažnim raketama Helfire te iz osobnog naoružanja puške Heckler-Koch G-36CV, pojedinačnim helikopterom i u paru od dva helikoptera OH-58D Kiowa Warrior.

Provedbu taktičkih bojevih gađanja i raketiranja pratili su hrvatski timovi pilota iz prve skupine pilota koji su završili obuku na Kiowama, a ocjenjivali su pogotke kroz kvalifikaciju posada i timova posada-tim.

Posada se kvalificirala kroz učinkovitosti na pozicijama lijevog i desnog pilota, a tim kao cjelina vođa-pratitelj s posebnim naglaskom na poziciju zapovjednika misije, koji u odnosu na dojavljenu vrstu cilja s koordinatama od strane ocjenjivača sa zemlje, donosi odluku o vrsti manevra i načinu uništenja cilja s dva helikoptera istovremeno. Posade za pojedini tim su činila četiri hrvatska pilota u dva helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, a odlučujuća ocjena za službenu kvalifikaciju svakog od timova bila je ona za bojeva djelovanja po ciljevima u noćnim uvjetima.

Osim procjene ispravnosti donesene odluke u realnom vremenu od strane zapovjednika misije zračne operacije, ocjenjivala se efikasnost, brzina, točnost i broj naleta iz kojih su ostvareni pogodci na ciljeve, a gađanja i raketiranja provedena su u dnevnim i noćnim uvjetima.

Također, ocjenjivanje je uključivalo i zasebne rezultate iz sve tri vrste naoružanja kojima su piloti izvodili gađanja i raketiranja. Cijeli proces, od prilaska i uočavanja cilja, gađanja i raketiranja, navođenja drugog helikoptera i izvedbe napada dio je procedura i taktičkih postupaka osposobljavanja hrvatskih letačkih posada za provedbu specijalnih operacija.

Ovo je bila kruna obuke novih skupina za borbene pilote, a ciklus obuke uspješno je završila i nova skupina zrakoplovnih tehničara svih specijalnosti. Kroz provedene cikluse taktičkih bojevih gađanja i raketiranja, u potpunosti su ovladali opsluživanjem helikoptera borbenim sredstvima te radu u borbenim uvjetima na terenu. U posljednjem angažmanu su dodatno potvrdili već razvijene nove sposobnosti upravljanja sustavima naoružanja i nadopunjavanje helikoptera gorivom bez gašenja motora u dnevnim i noćnim uvjetima, priopćio je MORH.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari