Pratite nas

Hrvatska

Vlada odgodila primjenu odredbe o braniteljskim mirovinama

Objavljeno

na

Primjena odredbe Zakona o mirovinskom osiguranju kojom se braniteljske mirovine dijele na braniteljski i radni staž odgađa se za šest mjeseci, odnosno primjenivat će se od 30. lipnja iduće godine, odlučila je u srijedu Vlada na sjednici.

Ova je odgoda bila jedan od zahtjeva branitelja koji prosvjeduju ispred resornog ministarstva, a ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na sjednici je Vlade, kao i u izjavi novinarima po njenom završetku, naglasio da su ispunili taj zahtjev nakon razgovora s braniteljima na saborskom odboru za ratne veterane.

Primjenom odredbe o izračunu braniteljske mirovine ne bi došlo do nikakvih izmjena u njihovim iznosima, dodao je.

“Što se tiče izračuna visine braniteljske mirovine ne mijenja se ništa, niti sada, niti će se mijenjati nakon 30. lipnja 2015. godine”, rekao je Mrsić.

Branitelji su, kaže Mrsić, odgodu tražili jer smatraju da bi razdvajanje na braniteljski dio i radni staž dovelo do smanjenja njihovih mirovina, da će se one izračunavati “na neki drugi način”.

“Mi jasno tvrdimo da neće biti nikakvih promjena ni u izračunu mirovine, ni u njezinoj visini”, poručio je Mrsić.

Dodao je i da će biti formirano povjerenstvo koje će kontrolirati proces tijekom šest mjeseci odgode primjene uredbe o razdvajanju braniteljskih mirovina na dva dijela.

“Nadam se da ćemo u tih šest mjeseci postići konsenzus s braniteljima”, rekao je.

Objasnio je kako se uredbom o razdvajanju braniteljske mirovine samo želi pokazati da branitelji imaju i radnog staža, da su radili prije no što su odlazili u Domovinski rat. A taj se dio treba financirati iz doprinosa, a ne iz proračuna.

“Mi samo želimo pokazati da i u mirovinama koje se isplaćuju prema posebnim zakonima ima i dio radnog staža. Također, želimo pokazati jasno financiranje – koliko iz proračuna, a koliko iz doprinosa iz naših plaća”, pojasnio je.

Drži da je to u interesu i branitelja i mirovinskog sustava “jer se transparentno pokazuje način financiranja mirovina koje se po posebnim zakonima financiraju iz proračuna”.

Uredbom se mijenja i dosadašnji način prijavljivanja u obvezno mirovinsko osiguranje te od sada ni jedan radnik neće moći početi raditi ako nema prijavljeno obvezno mirovinsko osiguranje.

Do sada je zakonska obveza bila da se ono mora prijaviti 24 sata prije samog stupanja na radno mjesto, ali su, rekao je Mrsić, inspekcijskim nadzorima utvrđena kršenja te odredbe.

Tako je, naveo je, u jednom od nadzora utvrđeno da je od 100 radnika njih 90 baš taj dan počelo raditi. (Hina)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Krstičević: “Predsjednici i premijeru nosim pozitivno mišljenje”

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za obranu, nakon dvosatne je rasprave jednoglasno dao pozitivno mišljenje o prijedlogu stručnog povjerenstva MORH-a za kupnju višenamjenskih borbenih aviona. No, još je tajna koji će avion Hrvatska kupiti jer se o prijedlogu još moraju očitovati Vijeće za obranu i Vlada. 

“Sigurno da bi mi svi željeli ono što je najbolje, a najbolje je i najskuplje. Prema tome možete kupiti ono što si možete priuštiti, a da ne utječe na ostali razvoj Oružanih snaga i proračun RH. Vjerujem da će Vlada donijeti odluku u tom kontekstu”, izjavio je predsjednik saborskog Odbora za obranu Igor Dragovan.

“Zadnja stvar koja je također vrlo bitna su investicije – dakle partner koji će nam dati priliku, koji će investirati u Hrvatsku. Tako da ovaj projekt ne bude samo trošak nego i prilika za veću zaposlenost, tehnologiju i tehnička znanja koja su potrebna. Zato molim malo strpljenja, odgovornost je velika”, poručio je ministar obrane Damir Krstičević.

Novinari su Krstičevića izravno upitali ide li pred Predsjednicu i premijera s izraelskom ponudom, no on je izbjegao izravno odgovoriti. “Idem kod Predsjednice i premijera s pozitivnim mišljenjem, jednoglasnim, saborskog Odbora za obranu”, rekao je Krstičević nakon sjednice Odobra koja je iza zatvorenih vrata trajala više od dva sata.

Krstičević je najavio da će javnosti prezentirati sve četiri ponude nakon što Vlada donese odluku o nabavci. Nabrojao je ključne točke kod donošenja odluke – tip aviona, njegova cijena(za koju je rekao da mora biti “priuštiva”) te je naglasio da mora doći i do strateškog partnerstva. o čemu smo pisali u jučerašnjoj Kolumni

Kako kupiti najskuplje zrakoplove i još zaraditi dosta novaca!?

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Ministarstvo obrane završilo je preporuku za izbor najbolje ponude za nabavu borbenih aviona

Objavljeno

na

Objavio

Ministar obrane Damir Krstičević potvrdio je da je stručno Povjerenstvo Ministarstva obrane odabralo najbolju ponudu prilikom nabave višenamjenskih borbenih aviona.

Prije konačne odluke Vlade, mišljenje povjerenstva moraju potvrditi Saborski odbor za obranu i Vijeće za obranu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari