Connect with us

Vijesti

Vlada odlučila: Mirovine za siječanj veće za 5 posto

Objavljeno

on

Vlada Federacije donijela je, na današnjoj sjednici u Mostaru, više zaključaka kojima se daje suglasnost Federalnom zavodu za PIO/MIO da, u smislu člana 51. Zakona o PIO, utvrdi koeficijente za isplatu mirovina od 01. siječnja 2014. godine, te daju zaduženja Vladi i Zavodu u njihovoj realizaciji.

Ovo je drugo petpostotno povećanje mirovina u mandatu ove Vlade FBiH. Novim koeficijentima će već siječanjske mirovine, čiji se početak isplate očekuje u prvom tjednu veljače, biti povećane za pet posto, čime se u potpunosti realizira Sporazum koji je Vlada Federacije BiH postigla sa Savezom udruženja umirovljenika u rujnu 2013. godine.

Data suglasnost na koeficijent u visini od 1,816 za osobe umirovljene po Zakonu o PIO, Zakonu o PIO vojnih osiguranika bivše SFRJ iz 1995. godine i preuzete korisnike po Zakonu o PIO i po Zakonu o službi u oružanim snagama BiH. Za osobe umirovljene po Zakonu o pravima demobiliziranih boraca, Zakonu o pravima branitelja, RVI i članova njihovih obitelji i Zakonu o službi u Vojsci FBiH koeficijent je 1,485. Vlada je suglasna da je za osobe umirovljene po Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju visina isplatnog koeficijenta 1,000.

U cilju financijske održivosti Federalnog zavoda za PIO i redovite isplate mirovina, na nivou koji je utvrđen, Vlada Federacije BiH će realizirati više aktivnosti. Tako bi već u siječnju trebala izvršiti transfer preostalih sredstava planiranih Proračunom Federacije BiH iz 2013. godini, u visini od 6.426.930,19 KM i osigurati u što je moguće kraćem roku izmirenje preostalog iznosa obaveza po Zakonu o konsolidaciji rudnika u Federaciji BiH, u visini od 18.300.000 KM.

Vlada je, kao mjeru, predvidjela i redovito mjesečno izmirivanje obaveze planiranih Proračunom za 2014. godinu po osnovu transfera pozicioniranih za povoljnije umirovljenje, prema Federalnom zavodu PIO i po osnovu Zakona o konsolidaciji rudnika. Očekuje se, također, da Zavod za zapošljavanje u okviru svojih projekata u 2014. godini, kroz planirane aktivnosti politike zapošljavanja i ostale programe i aktivnosti, osigura da sredstva planirana financijskim planom usmjeri Federalnom zavodu PIO.

Od Porezne uprave Federacije i Federalne uprave inspekcije se traži da u 2014. godini osiguraju veću financijsku disciplinu u izmirenju doprinosa na plaće. Uz ovo, Federalni zavod za PIO će, prema ranije donesenom planu, nastaviti prodaju neperspektivnih nekretnina, koje su njegovo vlasništvo, a sve s ciljem uspostavljanja bolje financijske stabilnosti Federalnog zavoda i održivosti danas utvrđenih isplatnih koeficijenata.

Federalni zavod je, također zadužen da o provođenju ovih mjera i njihovim financijskim efektima Vladi dostavlja redovne financijske izvještaje, na osnovu kojih će Vlada eventualno poduzimati i dodatne mjere i aktivnosti na održavanju visine isplatnog koeficijenta i redovne isplate mjesečnih mirovina u Federaciji, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

bljesak.info

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari