Connect with us

Hrvatska

VLADA Odluka o nabavi borbenih vozila Bradley

Objavljeno

-

Foto: EPA

Obrambena suradnja Hrvatske i SAD-a kontinuirano se razvija posljednjih 30 godina, a nabavom borbenih vozila Bradley bit će dodatno osnažena i zalog za buduće projekte, istaknuo je ministar obrane Mario Banožić na sjednici Vlade obrazlažući odluku o nabavi ukupno 89 borbenih vozila.

Vlada je na sjednici u četvrtak i službeno prihvatila ponudu Vlade SAD-a o donaciji 89 borbenih vozila pješaštva Bradley te obnovi i dovođenju u operativno stanje 62 ta borbena vozila, a MORH-u je dala suglasnost za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna za njihovu nabavu.

Ukupan iznos nabave iznosi 196,4 milijuna dolara (bez PDV-a), američka je donacija 51,1 milijun dolara te će Hrvatska kroz pet godina, u razdoblju od 2023. do 2027. godine, ova borbena vozila platiti 145,3 milijuna dolara.

Oružane snage RH iskazale su, naime, potrebu za nabavom borbenih vozila pješaštva Bradley M2A2 ODS, koji posjeduju vatrenu moć, zaštitu i manevar i koji su potrebni manevarskim postrojbama i gardijskim brigadama Hrvatske kopnene vojske, istaknuo je Banožić te objasnio da su takve sposobnosti Hrvatskoj potrebne iz perspektive nacionalne obrane, ali i iz potreba doprinosa kolektivnoj obrani kroz NATO odnosno “u potpori NATO cilja sposobnosti ‘Srednja pješačka brigada'”.

SAD su ponudile donaciju borbenih vozila iz Programa viškova obrambenih sredstava po načelu totalnog paketa koji podrazumijeva vozila, naoružanje, streljivo, komunikacijsko-informacijsku opremu, alate i obuku za održavanje i obuku.

Tijekom završnih analiza i pregovora u Vladi prvotna ponuda je poboljšana tako da je povećan broj borbenih vozila te visina donacije financijskih sredstava u iznosu od 6.188.000 američkih dolara, a otvorena je i mogućnost za daljnje korištenje bespovratnih financijskih sredstava, istaknuo je ministar.

Vlada SAD-a poslala je Pismo ponude i prihvaćanja (Letter of Offer and Acceptance) za donaciju 89 vozila Bradley i dovođenje 62 vozila u operativno stanje i isporuku paketa opreme i usluga.

SAD je za projekt Bradley M2A2 ODS ponudila financiranje kroz petogodišnji otplatni plan prema kojemu će se nakon potpisivanja pisama ponude i prihvaćanja platiti predujam u iznosu od 47,02 milijuna dolara (50 posto vrijednosti ponude) te preostali iznos u ratama kroz godine u skladu s predviđenim rokovima, objasnio je Banožić.

SAD su najvažniji strateški partner Hrvatske u području obrane od početka formiranja Hrvatske vojske u modernu vojsku i punopravnu članicu NATO-a, naglasio je.

Sveobuhvatna obrambena suradnja dviju država kontinuirano se razvija posljednjih 30 godina, a ovim će projektom biti dodatno osnažena i zalog za buduće projekte usmjerene razvoju i modernizaciji Hrvatske vojske, ocijenio je.

“Vlada ovu odluku donosi imajući na umu nacionalni interes RH i Oružanih snaga, radi dosizanja sposobnosti izvršenja zadaća. Hrvatska će kao pouzdana i odgovorna članica NATO-a nabavom Bradleya doprinijeti ispunjavanju NATO ciljeva sposobnost, a time i naporima odvraćanja i obrane te kolektivne obrane NATO-a”, dodao je.

Kao dodatnu vrijednost nabave ovih borbenih vozila Istaknuo je i da će se u njihovo održavanje uključiti tvrtka “Đuro Đaković Specijalna vozila”. (Hina)

Ministar Banožić: Milanović treba reći zašto je zagovarao skuplju ponudu za Bradleyje

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari