Connect with us

Vijesti

Vlada osniva nove urede za socijalno partnerstvo te odnose s javnošću

Objavljeno

-

Hina

Vlada je sa sjednice u četvrtak u Sabor uputila izmjene nekoliko zakona, među kojima Zakona o Vladi kojima se osnivaju uredi za socijalno partnerstvo i odnose s javnošću, a izmijenila je i svoj Poslovnik.

“Predlažemo izmjene Zakona o Vladi sukladno našem programu i dogovoru sa socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima, kojima predviđamo osnivanje vladinog Ureda za socijalno partnerstvo čime ćemo osnažiti naš socijalni dijalog”, pojasnio je Plenković govoreći o izmjenama Zakona o Vladi RH, koji je Vlada uputila u saborsku proceduru.

Poručio je da je ono što su zajednički radili proteklih osam godina dobilo i vrlo konkretnu materijalizaciju u boljim i višim plaćama, većim materijalnim pravima, a smatra da bi ustrojavanjem takvog ureda taj dijalog bio na još višoj razini.

Osim Ureda za socijalno partnerstvo, premijer je dodao kako će se osnovati i Ured za odnose s javnošću.

Vlada je usvojila i izmjene svog Poslovnika koje se odnose na modifikacije vezane za koordinacije Vlade, a u Sabor je uputila i izmjene Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Uređuju se obveze polaganja državnog ispita i utvrđuje mogućnost rada na daljinu

Ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan naveo je kako se tim izmjenama uređuju radno-pravni status zajedničkog službenika ili službenika zajedničkog upravnog tijela jedinice lokalne samouprave koje su funkcionalno povezano, kao i obveze polaganja državnog ispita, rokovi za polaganje te posljedice neizvršenja polaganja državnog ispita.

Tako je službenik koji je primljen u službu na neodređeno vrijeme dužan položiti državni ispit propisane razine za radno mjesto na koje je raspoređen najkasnije u roku od godine dana od početka rada, a službenik koji ima položen pravosudni ispit ne mora polagati i državni ispit. Službeniku koji ne položi državni ispit u propisanom roku prestaje služba po sili zakona istekom roka za polaganje ispita.

Također, dodatno se uređuje odredba o imenovanju privremenog pročelnika upravnog tijela, reguliranje pitanja objave pravilnika o unutarnjem redu upravnog tijela, a predlaže se i donošenje Etičkog kodeksa kojim će se detaljnije urediti pravila ponašanja službenika i namještenika upravnih tijela i obvezati službenike da na dan početka rada potpišu izjavu o nepostojanju sukoba interesa.

Izmjenama se propisuje i da se korisnik mirovine koji ima manje od 67 godina života može primiti u službu na određeno vrijeme radi obavljanja privremenih poslova ili poslova čiji se opseg privremeno povećao do polovice punog radnog vremena.

Utvrđuje se, nadalje, i mogućnost rada na izdvojenom mjestu rada, rada na daljinu i rada u nepunom radnom vremenu u službi u upravnim tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas