Pratite nas

Hrvatska

Vlada po 105 vojnika HV-a u Afganistan šalje zrakoplov Croatia Airlinesa

Objavljeno

na

Foto: Arhiva

Vlada je na sjednici usvojila Odluku o transportu u Republiku Hrvatsku pripadnika 11. hrvatskog kontingenta koji su sudjelovali u misiji Resolute Support u Afganistanu

Vlada RH avionom Croatia Airlinesa vraća 11. hrvatski kontingent iz misije Resolute Support u Afganistanu koji je bio zadržan zbog situacije s koronavirusom i nemogućnosti transporta savezničkim kapacitetima, a u Afganistanu ostaje novi, 12. hrvatski kontingent.

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj u četvrtak, 26. ožujka 2020. godine usvojila Odluku o transportu u Republiku Hrvatsku pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske koji su sudjelovali u misiji Resolute Support u Afganistanu.

Ovom Odlukom Vlada Republike Hrvatske daje suglasnost da Croatia Airlines d.d. obavi transport odnosno povratak pripadnika Hrvatske vojske koji su sudjelovali u misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu.

Povratak pripadnika 11. hrvatskog kontingenta iz Afganistana planiran je za 27. ožujka 2020., zrakoplovom Croatia Airlines. Iz misije Resolute Support se vraća ukupno 140 pripadnika 11. kontingenta, od čega 105 pripadnika Hrvatske vojske, 26 pripadnika Vojske Crne Gore, sedam pripadnika Armije Sjeverne Makedonije te dva pripadnika OS Republike Albanije, priopćio je MORH

Ministar Krstičević: Naša odgovornost je svakog hrvatskog vojnika vratiti njihovim obiteljima

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević izvijestio je članove Vlade RH kako je polazak aviona iz zračne luke Zagreb predviđen u petak, 27. ožujka u jutarnjim satima, a povratak u Zagreb u kasnim večernjim satima, zahvalivši predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću, ministru vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordanu Grliću Radmanu i predsjedniku Uprave Croatia Airlinesa Jasminu Bajiću za potporu u pripremi ove Odluke.

Zbog globalne situacije s koronavirusom povratak pripadnika 11. kontingenta u Republiku Hrvatsku bio je privremeno odgođen

“Zbog globalne situacije s koronavirusom povratak pripadnika 11. kontingenta u Republiku Hrvatsku bio je privremeno odgođen. Procijenili smo kako njihov daljnji ostanak u Afganistanu nakon isteka mandata predstavlja zdravstveni i sigurnosni rizik”, istaknuo je ministar Krstičević poručivši kako je sigurnost svakog hrvatskog vojnika apsolutni prioritet.

“Naša odgovornost je svakog hrvatskog vojnika vratiti njihovim obiteljima! Oni su odradili svoju dužnost, te ih ovim putem pohvaljujem i zahvaljujem jer su šest mjeseci doprinosili miru i stabilnosti u Afganistanu te su promovirali našu zemlju kao pouzdanog saveznika, a sada je na nama ovaj zadnji korak. Taj korak ćemo napraviti kao država, koristeći se svim raspoloživim sastavnicama i resursima sustava domovinske sigurnosti”, rekao je ministar Krstičević.

Krstičević: Pobrinut ćemo se i za naše saveznike i partnere iz Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije i vratiti ih s našim pripadnicima

Ministar je pojasnio kako se pri povratku naših pripadnika iz misije u Afganistanu vodilo računa i o povratku naših saveznika i partnera koji se nalaze u sklopu 11. hrvatskog kontingenta: “Pobrinut ćemo se i za naše saveznike i partnere iz Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije. Zajedno smo u ovoj misiji već dugi niz godina i to je najmanje što možemo učiniti za njih”.

Poruka ministra Krstičevića pripadnicima 12. HRVCON-a koji ostaje do kraja misije: Vaša vlastita sigurnost i sigurnost vaših kolega mora uvijek biti na prvom mjestu!

Na kraju svog izlaganja, ministar je naglasio kako 12. hrvatski kontingent koji je početkom ožujka upućen u misiju Resolute Support u Afganistanu ostaje u misiji do kraja poručivši im da se u potpunosti usredotoče na vlastitu sigurnost i na provedbu zadaća: “Vaša vlastita sigurnost i sigurnost vaših kolega mora uvijek biti na prvom mjestu! Ne vodite se rutinom i uvijek i na svakom koraku procjenjujte rizike!”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Ministar Krstičević: Odgađamo nabavu borbenih zrakoplova

Objavljeno

na

Objavio

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević najavio je u četvrtak da će Ministarstvo obrane do daljnjega odgoditi proces nabave višenamjenskih borbenih zrakoplova, čime će se solidarizirati i štedjeti u vrijeme krize zbog koronavirusa.

Krstičević je izjavio novinarima uoči sjednice Vlade da će se o nabavi zrakoplova razgovarati nakon što prođe pandemija, kada gospodarska situacija bude bolja.

“I naši partneri koji prikupljaju ponude tražili su da se odgodi, mi ćemo odgoditi, cilj je da se dobiju kvalitetne ponude”, istaknuo je.

Napomenuo je kako u njegovu resoru ima puno prostora za uštede, rade se analize, a Hrvatska vojska vodit će računa o solidarnosti, situaciji i svojoj spremnosti.

Krstičević je najavio da će međunarodni aeromiting, koji se trebao održati na Dan državnosti, 30. svibnja, biti odgođen za iduću godinu.

“Sigurnost i zdravlje svakog hrvatskog vojnika prvi je prioritet, uvijek ćemo pokazati solidarnost, ali jasno je da moramo voditi računa i o spremnosti vojske”, istaknuo je.

Medved: Već smo izdvojili iz proračuna 30 milijuna kuna

Ministar branitelja Tomo Medved rekao je kako su u njegovu resoru još prije desetak dana izdvojili oko 30 milijuna kuna za Ministarstvo financija kao mjeru štednje.

“Mi smo prije deset dana negdje oko 30 milijuna kuna izdvojili iz našeg proračuna Ministarstvu financija. Spremni smo i dalje, u skladu s potrebama koje budu”, kazao je Medved.

Dodao je kako je puno hrvatskih branitelja i udruga sudjelovalo u sanaciji štete nastale nakon snažnog potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković rekla je da se u njezinu ministarstvu intenzivno radi na rezanju svih redovitih troškova i budućih investicija.

“Sredstva usmjeravamo na socijalne naknade u sustavu socijalne skrbi jer u fokusu imamo građane koji su najpotrebitiji”, kazala je Bedeković.

Na pitanje što se konkretno reže u njezinom resoru, Bedeković je odgovorila da će do ponedjeljka imati podatke o mogućim uštedama. Socijalne naknade su i dalje neupitne, a o konkretnom iznosu moći će govoriti kada se napravi analiza.

Ministar državne imovine Mario Banožić kazao je da se u njegovom ministarstvu konkretno radi o uštedi od 3,5 milijuna kuna. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Vlada usvaja travanjski paket mjera

Objavljeno

na

Objavio

Za 10 sati predviđena je Sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj će Vlada usvojiti travanjski paket mjera za pomoć gospodarstvu za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa.

Neke od točaka koje su na dnevnom redu otvorenoga dijela sjednice Vlade su i informacije o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Republici Hrvatskoj, te o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

 

Postoji mogućnost uvrštenja pojedinih točaka na dnevni red na samoj sjednici Vlade.

Dnevni red otvorenoga dijela sjednice

 1. Informacija o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Republici Hrvatskoj
 2. Informacija o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske            
 1. Travanjski paket mjera za pomoć gospodarstvu za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa:
 • Prijedlog zaključka o drugoj skupini mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa
 • Nacrt prijedloga zakona o dopuni Općeg poreznog zakona, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona
 • Nacrt prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o računovodstvu, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona
 • Nacrt prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. godinu, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona
 • Prijedlog zaključka o ograničavanju rashoda proračunskih i izvanproračunskih korisnika državnog proračuna zbog promjene gospodarskih okolnosti uslijed epidemije koronavirusa
 • Prijedlog odluke o ograničavanju korištenja sredstava predviđenih Državnim proračunom Republike Hrvatske i financijskim planovima izvanproračunskih korisnika državnog proračuna za 2020. godinu
 • Prijedlog odluke o privremenom odgađanju primjene fiskalnih pravila
 • Prijedlog zaključka o digitalnoj platformi Financijske agencije za praćenje provedbe mjera pomoći gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa
 1. Nacrt prijedloga zakona o dopunama Zakona o poljoprivredi, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona
 1. Nacrt prijedloga zakona o dopuni Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona
 1. Nacrt prijedloga zakona o dopunama Zakona o osobnoj iskaznici, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona
 1. Nacrt prijedloga zakona o dopuni Zakona o sigurnosti prometa na cestama, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona
 1. Nacrt prijedloga zakona o dopuni Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona
 1. Nacrt prijedloga zakona o dopunama Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona
 1. Nacrt prijedloga zakona o dopunama Zakona o turističkoj pristojbi, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona
 1. Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona
 1. Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona
 1. Prijedlog uredbe o dopuni Uredbe o postupku, načinu i uvjetima za dobivanje koncesije na turističkom zemljištu u kampovima u suvlasništvu Republike Hrvatske
 2. Prijedlog uredbe o dopuni Uredbe o načinu, postupku i uvjetima procjene vrijednosti i prodaje turističkog zemljišta u vlasništvu jedinice lokalne samouprave te načinu, postupku i uvjetima za dobivanje koncesije na preostalom turističkom zemljištu u vlasništvu jedinice lokalne samouprave
 1. Prijedlog odluke o usvajanju Izmjena i dopune Programa „Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj“
 1. Prijedlog odluke o usvajanju Programa “COVID-19 zajam za obrtna sredstva”
 1. Prijedlog odluke o uvjetima i kriterijima koje pri javnoj nabavi moraju zadovoljiti poljoprivredni i prehrambeni proizvodi
 1. Prijedlog odluke o provedbi privremene izvanredne mjere pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19
 2. Prijedlog odluke o donošenju Programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u sektoru biljne proizvodnje i sektoru stočarstva u 2020. godini                                                                                                                                                    
 1. Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci (EU)
 1. Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama (EU)
 1. Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava (EU)
 1. Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika (EU)
 1. a) Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Gradu Karlovcu za zaduženje kod Karlovačke banke d.d., Karlovac
 2. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Općini Budinščina za zaduženje kod Zagrebačke banke d.d., Zagreb
 3. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Općini Murter-Kornati za zaduženje kod Hrvatske poštanske banke d.d., Zagreb
 4. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Općini Ližnjan za zaduženje kod Hrvatske poštanske banke d.d., Zagreb
 5. Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o davanju suglasnosti Gradu Osijeku za zaduženje kod OTP banke d.d., Zadar
 6. Prijedlog odluke o rješavanju spora s društvom Arena Hospitality Group d.d. te iskazivanju namjere o prodaji nekretnine k.č.br. 2160/8 ZGR., zk.ul.br. 2327, k.o. Pula
 7. Verifikacija odgovora na zastupnička pitanja postavljena Vladi Republike Hrvatske.

 Dnevni red zatvorenoga dijela sjednice

 1. Prijedlog odluke o obnavljanju strateških robnih zaliha pšenice (vrlo tajno)
 1. Prijedlozi za davanje suglasnosti zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava za postizanje prijateljskog rješenja spora (ograničeno)
 1. Mjesečno Izvješće o provedbi aktivnosti iz Akcijskog plana Republike Hrvatske za pridruživanje Europskom tečajnom mehanizmu II (ERM II) i bankovnoj uniji – usmeno izvješće    
 1. Izvješće o provedbi Nacionalnog programa reformi 2019., za mjesec ožujak 2020. –usmeno izvješće
 1. Izvješće o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u Republici Hrvatskoj – usmeno izvješće
 2. Pregled zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2020. godinu – usmeno izvješće
 3. 7. Kadrovska pitanja
 1. Informacije, pitanja i prijedlozi.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari