Connect with us

Gospodarstvo

Vlada predstavila paket mjera aktivne politike zapošljavanja

Objavljeno

on

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić predstavljaju novi paket mjera aktivne politike zapošljavanja – „Od mjere do karijere“.

Na početku je Vlada predstavila kratki spot o temi zapošljavanja.

Premijer Andrej Plenković kazao je na da su kolege radili na jednom sveobuhvatnom paketu mjera. Posebno se vodi računa o mladima, onima koji su teško zapošljivi i osobama s invaliditetom, prenosi HRT

Radi se o devet mjera koje će Vlada predstaviti, rekao je Plenković. Iznos za ove mjere je 1,5 mlrd. kn, što je 400 mil. kn više nego do sada. Najveći dio sredstava ide iz državnog proračuna.

Ove mjere će pridonijeti stabilnosti i gospodarskom rastu. Povećat će se broj radnih mjesta. Oko 22.000 je sada na Zavodu za zapošljavanje slobodnih radnih mjesta, rekao je Plenković.. Važno je da nastavimo s prilagodbom obrazovnog sustava s tržištem rada.

Ovo je međuresorna aktivnost Vlade RH. Želimo posebno pomoći mladima i povećati stopu zaposlenosti na 68%.

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić na početku predstavljanja zahvalio se timu koji je radio na devet mjera aktivnog zapošljavanja.

Do sada su bile 41 mjere i teško se u njima moglo snalaziti, rečeno je na početku predstavljanja mjera i istaknuto da su među devet mjera – potpore za zapošljavanje, potpore za usavršavanje, potpore za samozapošljavanje, mjera obrazovanja nezaposlenih, osposobljavanje na radnom mjestu mjera je koja se uglavnom odnosi na one sa srednjom stručnom spremom i nižom, stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, javni rad (za najranjivije osobe na tržištu rada), potpora za očuvanje radnih mjesta i mjera – stalni sezonac.

Maknuli smo administrativne prepreke i vjerujemo da će ove mjere biti puno brže odobravane, nego što su do sada bile. Radi se o šest mjera za nezaposlene i tri za zaposlene, rečeno je na predstavljanju mjera.

Poslodavci i sindikati bili su aktivni u utvrđivanju aktivnih mjera zapošljavanja, rekao je potom ministar Ćorić. U narednom razdoblju odgovor na zahtjev u vezi sa zapošljavanje morao bi doći u roku od 15 dana, dodao je.

Članovi tima koji su predstavljali mjere za zapošljavanje, odgovarajući na pitanja novinara kazali su da je predviđeno da postoji tzv. vakum od 1.1. do sutra kada zakon stupa na snagu.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=GKOU3PHQ14M” width=”760″ height=”460″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari