Connect with us

Hrvatska

Vlada Republike Hrvatske usvojila prijedlog Odluke o imenovanju mosta

Objavljeno

-

Na današnjoj sjednici Vlada Republike Hrvatske je usvojila prijedlog Odluke o imenovanju mosta koji spaja kopno s poluotokom Pelješcem.

Ovom Odlukom određuje se ime mosta između mjesta Komarna na kopnenoj strani i mjesta Brijesta na poluotoku Pelješcu da glasi „Pelješki most“ odnosno „Pelješac Bridge“.

Pelješki most preko morskog tjesnaca – Kanala Malog Stona, dug je 2404 m.

Samo ime Pelješki most već se tijekom priprema i izgradnje uvriježio među građanima Hrvatske, povezujući naziv lokacije, odnosno poluotoka, s prometnom građevinom koja je ključna za povezivanje krajnjeg juga naše domovine.

Ime je jednostavno, lako pamtljivo, jednoznačno i praktički je postalo simbol jedne iznimne vizure i čitavog projekta koji nosi ime Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom.

Pelješki most je u tehničkom smislu najveći most u Republici Hrvatskoj, koji će, zahvaljujući originalnoj koncepciji i oblikovnoj vrijednosti koja se stapa sa zaštićenim krajolikom, naći mjesto među najznačajnijim europskim graditeljskim postignućima našeg vremena.

Za Dubrovnik most znači bolju prometnu povezanost, za turizam Pelješca, Korčule i cijelog juga Županije znači novu kvalitetu koja je nezamjenjiva.

Ovim projektom ostvaren je značajan iskorak u pogledu razvoja hrvatske infrastrukture, čiji je simbol već više od desetljeća prepoznat upravo pod nazivom Pelješki most, objavio je potpredsjednik Vlade Oleg Butković.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari