Pratite nas

Pregled

Vlada Siniši Kovačiću produljuje mandat na čelu HRT-a

Objavljeno

na

Vlada bi na idućoj sjednici, u srijedu, trebala usvojiti uredbu o izmjeni Zakona o HRT-u kako bi v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić privremenu dužnost, umjesto šest mjeseci, mogao obnašati godinu dana, doznaje se u Vladi.

Prijedlog uredbe je izradilo i Vladi dostavilo Ministarstvo kulture, pozivajući se na Zakona o ovlasti Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora kada je on raspušten.

U dokumentu koji je na dnevnom redu Vladine sjednice stoji da se uredbom predlaže izmijeniti jedan članak Zakona o HRT-u “na način da se vremenski rok za obavljanje poslova vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a produlji sa šest na dvanaest mjeseci.

Također, prijelaznom odredbom se propisuje da će vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a… obavljati svoju dužnost do 1. listopada 2016.”.

Navodi se i da je razlog za predloženo produljenje roka u činjenici da sadašnjem vršitelju dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Siniši Kovačiću dužnost prestaje 4. rujna 2016. nakon čega HRT “više nema zakonskog zastupnika tj. osobu ovlaštenu da ju zastupa i predstavlja u pravnom prometu”.

Predlagač tvrdi da ovakvo stanje može prouzročiti značajnu štetu HRT-u kako u pogledu njezinog redovnog poslovanja, tako i u pogledu radno-pravnih odnosa, “budući da neće biti ovlaštenog potpisnika ni za osnovne potrebe osiguranja izdataka za plaće i druge nužne potrebe”.

“Ovaj problem je nastao uslijed spleta okolnosti koji su vezani uz javni natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a, a imajući u vidu da glavnog ravnatelja HRT-a imenuje i razrješava Hrvatski sabor, koji je donio odluku o svojem raspuštanju.

Naime, budući da je Hrvatski sabor donio odluku o svojem raspuštanju, koja je stupila na snagu 15. srpnja 2016. godine, imenovanje glavnog ravnatelja HRT-a temeljem objavljenog natječaja neće se obaviti pravovremeno, s obzirom na to da će konstituiranje Hrvatskoga sabora i početak njegova rada biti izvjesno vrijeme nakon isteka razdoblja na koje je imenovan vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, pa se slijedom svega navedenog, predlaže donošenje ove uredbe”, navodi se u dokumentu.

Prema pisanju medija, za produljenje Kovačićeva mandata zalagali su se članovi tehničke Vlade iz redova HDZ-a, a protiv su bili predstavnici Mosta koji smatraju da je Trgovački sud nadležan za imenovanje privremenog upravitelja nakon što Kovačiću istekne mandat.

Isti je stav zauzeo i Nadzorni odbor kojega je ravnateljstvo HRT-a optužilo da je Vladi i javnosti zatajio nepravomoćno sudsko rješenje kojim se odbija imenovati privremenog upravitelja HRT-a.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Željko Glasnović ‘začepio usta’ prevladavajućim medijima! (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

I današnja sjednica Sabora počela je stankom, a nastavljena je raspravom o Zakonu o minimalnoj plaći.

Današnja sjednica Sabora počela je sa šest zahtjeva za stankom.

Između ostalog, Miro Bulj tražio je stanku zbog zakona o regionalnom razvoju.

Gordan Maras tražio je stanku zbog problema u gradu Zagrebu “gdje gradonačelnik neopravdano tolerira dug Konzumu i Agrokoru”. Zastupnik Goran Aleksić želi govoriti o presudi protiv Addiko banke.

Željko Glasnović želi govoriti medijskoj blokadi.

Željko Glasnović poručio je da “istina u Hrvatskoj postaje hereza”.

“Govorio samo ovdje 50 puta zašto ne postavljamo prava pitanja u Saboru. Ako se brzo ne probudimo i provedemo reformu pravosuđa, ako ne pokrenemo brze reforme, ne volim tu riječ reforme, to je iz bivšeg sustava…”, rekao je Glasnović.

 

Glasnović: Hrvatska je desetljećima izložena destibilizaciji od strane trojanskih konja, nevladinih udruga (VIDEO)

 

Glasnović: Izvandomovinska Hrvatska trpi najveću diskriminaciju, a najviše novca šalju u Hrvatsku (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Kaznene prijave protiv šest osoba za raketiranje Banskih dvora 1991.

Objavljeno

na

Objavio

U Ravnateljstvu policije održava se konferenciju za novinare u povodu dovršenog kriminalističkog istraživanja raketiranja Banskih dvora 1991. godine, koje su izveli zrakoplovi nekadašnje Jugoslavenske vojske.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Ante Gudelj, rekao je da za raketiranje Banskih dvora podižu kaznenu prijavu protiv pet državljana Srbije i jednog državljana Hrvatske.

Gudelj je rekao da se navedene osobe terete da su planirale, organizirale i izvršile napad na Banske dvore dok je tamo bio tadašnji predsjednik Franjo Tuđman. Istaknuo je da je u tom napadu poginula jedna osoba, a materijalna šteta je 35 milijuna kuna.

Osobe protiv kojih su podignute kaznene prijave ne nalaze se na području Hrvatske, te će se za njima rapisati međunarodne tjeralice, potvrđeno je iz Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari