Connect with us

Gospodarstvo

Vlada sutra smanjuje PDV na plin – poznato je i koliko

Objavljeno

-

foto HINA

Potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević izjavio je u utorak da je Vlada pripremila sveobuhvatan paket mjera za ublažavanje plinskog i strujnog udara na standard građana, ne otkrivajući pritom detalje.

„Paket mjera je sveobuhvatan, obuhvaća pomoć i gospodarstvu i svim građanima, posebno određene mjere ciljaju na građane koji su socijalno ugroženi i jedan dio mjera usmjeren je na pomoć poljoprivrednicima”, kazao je Milošević u Banskim dvorima nakon koalicijskog sastanka.

Riječ o međuresornom paketu koji se pripremao dulje vrijeme, dodao je Milošević ne želeći govoriti o detaljima.

Istaknuo je da na koalicijskom sastanku nije bilo nikakvih disonanci te kako smatra da su ispunjena očekivanja koalicijskih partnera.

Vlada će mjere detaljno predstaviti u srijedu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, najavio je.

Koalicijski partneri također su primili na znanje odluku Ustavnog suda o covid potvrdama. Naime, Ustavni sud u utorak je odbio zahtjev 35 oporbenih saborskih zastupnika i prijedloge još 28 drugih podnositelja koji su tvrdili da uvođenje covid potvrda u javnom sektoru nije ustavno i zakonito.

„ Odluka Ustavnog suda je na neki način bila očekivana jer svim smo bili za tu mjeru i smatrali ju prikladnim u danom trenutku i epidemiološkoj situaciji, da ima razmjeran cilj da se zaštiti zdravlje građana”, rekao je Milošević.

Poručio je kako se očekuje da će epidemiološka situaciji iz tjedna u tjedan biti sve bolja te da će broj zaraženih padati pa da nove mjere neće biti ni potrebne.

Na novinarski upit je li bilo riječi o rekonstrukciji Vlade Milošević je kazao da to nije bila tema ni danas niti na ranijim sastancima.

Energetski dio paketa koji je izradilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list , ide u nekoliko smjerova i težak je više od milijardu kuna.

Ići će se tako na trajno smanjenje PDV-a s 25 na 13 posto, s čime će se porezno opterećenje plina na računima izjednačiti s PDV-om na struju, no u određenom razdoblju PDV će se na plin, kako doznajemo, smanjiti na pet posto. O tome se još razgovara, ali vrlo je izgledno da će sva kućanstva i poduzetnici u ovoj kriznoj godini PDV na plin plaćati pet posto.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari