Pratite nas

Vlada trošila milijune s namjenskih računa

Objavljeno

na

Federalno ministarstvo financija nije u roku vratilo novac koji je Vlada uzela s posebnih namjenskih računa, a na kraju godine u ministarstvu nije knjižena pozajmica i obveza da se ista vrati na posebne račune.

ante-krajina-2-660x330Već godinu i pol dana taj novac koji je planiran za posebne namjene poput intervencija u slučaju elementarnih nepogoda ne služi svrsi za koju je prikupljen. Zaključili su ovo revizori u financijskom izvješću o radu ministarstva naglašavajući kako ovakav potez nije u skladu sa zakonima i propisima, piše Dnevni List.

Pozajmljivanja

Podsjećaju kako je ministarstvo na temelju odluke Vlade FBiH iz siječnja prošle godine uzelo s posebnih namjenskih transakcijskih računa 57,9 milijuna maraka i obvezalo se iste vratiti u roku od pola godine, no to se nije dogodilo.  Odlukom Vlade iz srpnja 2013. rok za povrat pozajmice je produžen do 31. prosinca te godine, no ni on nije ispoštovan.
-U glavnoj knjizi riznice nije izvršena evidencija obveza temeljem pozajmica s posebnih namjenskih podračuna, a navedeno nije konstatirano ni u zabilješkama uz financijska izvješća, kao ni u izvješću Komisije za popis obveza i potraživanja u riznici na dan 31. 12. 2013. godine, što može imati utjecaja na namjensko korištenje sredstava sukladno zakonskim propisima, naveli su revizori. Vlada je novac na račune vratila tek 4. veljače ove godine, a već 5. veljače novac su ponovno uzeli. U nekoliko navrata ranije su ministar Ante Krajina i premijer Nermin Nikšić ovaj potez pravdali riječima da je bolje da uzimaju novac koji se ne koristi i stoji na namjenskim računima, nego da uzimaju kredite kod banaka.
Zakoni se nisu ispoštovali ni kod obveza po osnovi povrata više ili pogrešno uplaćenih prihoda u iznosu od 14 milijuna maraka, iako su potpisani sporazumi za izmirenje duga u tranšama s pravnim osobama kojima su potvrđena potraživanja za više uplaćena sredstva.

Brojne zamjerke

Federalni revizori dali su Ministarstvu financija mišljenje s rezervom i iz razloga jer nisu u cijelosti u glavnoj knjizi riznice iskazane obveze po osnovi pravomoćnih sudskih presuda i pravomoćnih sudskih rješenja. Po ovoj osnovi na kraju godine utvrđeno je 5,1 milijun maraka obveza u većem iznosu od iznosa iskazanog u glavnoj knjizi riznice.

Revizori zamjeraju i to što sukladno nadležnostima nisu poduzete propisane mjere i aktivnosti prema krajnjim korisnicima kredita u cilju naplate potraživanja po osnovi dospjelih obveza. Radi se o 143,121.766 KM koje idu na teret federalnog proračuna. Navodi se i kako se nije poštovao Zakon o izvršenju proračuna u dijelu plaćanja obveza po utvrđenim prioritetima.

Dnevni List

facebook komentari

Gluposti

HRT se ograđuje od Stankovićevih stajališta iznesenih u Nedjeljom u 2

Objavljeno

na

Objavio

HRT se ograđuje od Stankovićevih izjava u Nedjeljom u dva

U povodu posljednje emisije “Nedjeljom u 2”, u kojoj je gostovao vukovarski branitelj Predrag Mišić Peđa, Hrvatska radiotelevizija izdala je priopćenje za javnost.

“Hrvatska radiotelevizija (HRT), poštujući Ustav Republike Hrvatske i Deklaraciju o Domovinskome ratu Hrvatskoga sabora, ograđuje se od stajališta iznesena u emisiji Nedjeljom u dva 19. studenoga u kojoj je voditelj Aleksandar Stanković u više navrata Domovinski rat doveo u vezu s „građanskim ratom”.

Naime, u Deklaraciji o Domovinskome ratu stoji da je “na Republiku Hrvatsku oružanu agresiju izvršila Srbija, Crna Gora i JNA s oružanom pobunom dijela srpskoga pučanstva u Republici Hrvatskoj” te se ističe da su “temeljne vrijednosti Domovinskoga rata jednoznačno prihvaćene od cijeloga hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske”.

Hrvatska radiotelevizija ističe i da su svi novinari i zaposlenici javnoga medijskog servisa obvezni objektivno i nepristrano raditi te poštivati pozitivne zakonske propise Republike Hrvatske, a tako i one koji se odnose na Domovinski rat i stvaranje današnje slobodne, suverene i demokratske Republike Hrvatske.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Marijan Knezović: U Hrvatskoj se svašta može! Samo ako si ljevičar!

Objavljeno

na

Objavio

U Hrvatskoj možeš biti demokrat i borac za ljudska prava. Ali samo ako si u prošlom režimu bio totalitarist i gazio ljudska prava. Ostalima nije dozvoljeno kititi se demokracijom i ljudskim pravima.

U Hrvatskoj možeš biti tolerantan, ali samo ako si u prošlom režimu slao ljude u zatvor zbog vica ili pjesme. Ostalima nije dozvoljeno da se povezuju s tolerancijom.

U Hrvatskoj možeš biti moderan i zazivati tisuće izbjeglica, tolerirati njihovu vjeru i sve devijacije te vjere, ali samo ako u isto vrijeme pokušavaš deratizirati javnost od katolika i katoličke vjere. To jednostavno nije moderno. Isus očito za Europu nije više trend, ali Muhammed jest.

U Hrvatskoj se možeš borit za prava homoseksualaca, ali samo ako u isto vrijeme hodaš s Titovim transparentom. Da. Onog Tita koji je homoseksualce proganjao, zatvarao i ubijao.
U Hrvatskoj možeš biti aktivist za prava činčila, bogomoljki i roda kao sto su Klepetan i ekipa. Ali samo ako u isto vrijeme zagovaraš sjeckanje djeteta u majčinoj utrobi.

U Hrvatskoj možeš bez problema studentima predavati o slobodnom tržištu i slobodi. Ali samo ako si do jučer propovijedao o socijalizmu i marksizmu.
U Hrvatskoj se uistinu može bit i priznat i medijski popraćen redatelj. Ali ipak, uvjet je da u vašim predstavama prikažete Isusa Krista kako siluje muslimanku.

U Hrvatskoj možeš biti osoba koja je relevantna za komentiranje žrtve Vukovara po dokumentarnim filmovima. Ali samo ako si taj Vukovar osobno granatirao.

U Hrvatskoj možeš svaki dan pljuvat po Hrvatima iz BiH. Ali samo dok zastupaš stav da su svi ljudi jednaki i da ne treba raditi razlike među ljudima.
Svašta se u Hrvatskoj može. Samo je potrebno u CV-u naglasiti da si ljevičar ili još bolje – da ti se nazadna i licemjerna desnica gadi.

P.S. Isto vrijedi i za Bosnu i Hercegovinu.

Marijan Knezović

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari