Pratite nas

Hrvatska

Vlada u petak Splitu poklanja 1.660 garaža i veliki dio vojarne Dračevac

Objavljeno

na

Foto: Hina

Hrvatska Vlada poklonit će Gradu Splitu 1.660 garaža te veći dio vojarne Dračevac, koja će se iskoristiti za tehnološki park, smještaj prometne policije i za biskupiju, najavio je u srijedu ministar državne imovine Goran Marić.

Marić je u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” rekao da je u Splitu u državnom vlasništvu 1.660 garaža kojima država nije ni upravljala, ni raspolagala ni naplaćivala njihovo korištenje. “Koriste se bespravno 20 i nešto godina, što je nedopustivo. Nemoguće je iz Zagreba upravljati garažnim prostorom u Splitu te smo dogovorili da ćemo te garaže predati Gradu Splitu na upravljanje, odnosno darovat ćemo im te garaže”, rekao je Marić.

Tih 1.660 garaža, odnosno garažnih prostora nalazi se na četiri mjesta u gradu, a vrijednost imovine koje će Vlada u petak darovati Gradu Splitu samo u garažama premašuje 100 milijuna kuna.

Marić je naglasio da će se Splitu darovati i veći dio vojarne Dračevac. “Vojarna u Dračevcu već godinama nije u funkciji i sad smo se dogovorili pred sjednicu Vlade da će se donijeti odluka da se veći dio vojarne daruje Splitu za izradu tehnološkog parka, smještaj prometne policije te dio za biskupiju. Vrijednost toga veća je od 210 milijuna kuna. Darovat ćemo i jedan dio nekretnine za izgradnju stanova za stambeno poticanje i stambeno zbrinjavanje i jedno zemljište za dogradnju škole. Darovat ćemo Gradu Splitu i hotel za samce, objekt procijenjen na 10 milijuna kuna”, istaknuo je ministar.

Između ostalog, Marić je rekao i da se lani od aktivacije državne imovine, odnosno prodaje trgovačkih društava priskrbilo 400 milijuna kuna, dok je ove godine od prodaje samo tri hotela u proračun “sjelo” više od pola milijarde kuna, a osigurana je i investicija u dva manja grada – Crikvenici i Makarskoj – vrijedna više od 1,1 milijardu kuna.

“Veće su koristi državnom proračunu od ta dva trgovačka društva koja su prodana – Jadran Crikvenica i Hoteli Makarska – nego od desetaka trgovačkih društava koja su bila još veća – od Sunčanog Hvara, Liburnije, Haludova – gdje su prihodi bili mnogo manji, a i danas imamo posljedice od takve privatizacije”, kaže Marić.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Nastup zrakoplova HRZ-a na aeromitingu AIR VG u Velikoj Gorici

Objavljeno

na

Objavio

photo Darko Belancic

Zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) sudjelovali su u subotu na manifestaciji zrakoplovni dani AIR VG u Velikoj Gorici, a u sklopu manifestacije održan je Dan otvorenih vrata HRZ-a.

Zainteresiranim posjetiteljima omogućen je uvid u održavanje eskadrile HRZ-a, a u hangarima Zrakoplovno-tehničkog centra mogli su vidjeti helikopter Mi-171Sh te protupožarne avione Airtractor AT-802 i Canadair CL-415, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo jedna je od potpisnica Povelje prijateljstva „Velika Gorica – Grad zrakoplovstva“ iz 2016. godine, čime se podržava ideja promoviranja Velike Gorice kao Grada zrakoplovstva, s obzirom da se upravo na ovom području, baziraju dvije postrojbe i Zapovjedništvo HRZ-a.

Za brojne posjetitelje na aeromitingu organiziran je letački program koji je počeo padobranskim skokom Specijalnih snaga Hrvatske vojske iz helikoptera Mi-8, a velikogoričkim nebom preletio je i zrakoplov MiG-21. Posebno zanimanje izazvao je nastup Akro grupe „Krila Oluje“ koji su svojim polusatnim nastupom zatvorili ovogodišnju manifestaciju.

Osim civilnih zrakoplova i sportskih letjelica, na AIR VG-u predstavili su se i helikopteri Zrakoplovne jedinice Specijalne jedinice MUP-a.

Simulator leta, helikopteri, MIG-21, protupožarni avioni, prikaz policijske vježbe rukovanja oružjem te sportski avioni posjetitelji su mogli razgledati na pisti Zrakoplovnog tehničkog centra u sklopu izložbenog djela programa.

U prigodi održavanja zrakoplovnih dana AIR VG u petak je na Veleučilištu Velika Gorica održana tribina pod nazivom „Hrvatska i zrakoplovstvo jučer, danas, sutra“ na kojoj je prisustvovao i zapovjednik 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pukovnik Željko Ninić koji je pokazao usporedbu zrakoplova koje su do sada imali i one koje će uskoro imati.

“Tijekom posjeta izraelskoj zračnoj bazi “Ramat David” imao sam priliku koristiti kacigu DASH (Display and Sight Helmet). To je kaciga koja ima spregnut ciljnik s glavom pilota i ključne informacije upravljanja avionom prenosi na kacigu”, pojasnio je pukovnik Ninić dodavši kako je iznimno zadovoljan što će nove generacije imati priliku letjeti s novim kacigama koje imaju prikazni sustav.

“To je sasvim druga dimenzija letenja, tipični pilot MIG-a je vitalne podatke i parametre gledao pod nogama, a sada imate novu generaciju kada vam se sve to prikazuje na viziru kacige i gdje god okrenete glavu imate vitalne podatke i parametre uz vidno polje, to je iznimna prednost”, rekao je pukovnik Ninić.

Glavni organizator manifestacije zrakoplovni dani AIR VG u Velikoj Gorici je Grad Velika Gorica uz suorganizatore Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Zrakoplovni tehnički centar, navode iz MORH-a.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

U Zagrebu, Splitu i Rijeci ‘Hod za život’

Objavljeno

na

Objavio

U Zagrebu, Splitu i Rijeci održava se “Hod za život”, a po prvi put i u Rijeci.

Organizator “Hoda za život” je Građanska inicijativa “Hod za život, obitelj i Hrvatsku”. Ove godine odvija se pod sloganom “Sva ljudska prava počinju začećem”. Svakoj majci žele poslati poruku – Nisi sama, život je dragocjen dar.

Slogan ovogodišnjeg ”Hoda” je ”SVA LJUDSKA PRAVA POČINJU ZAČEĆEM”.

Organizatori naglašavaju kako je cilj poslati poruku svakoj majci: nisi sama, život je dragocjen dar! Pravo na život, temeljno je ljudsko pravo i preduvjet svakoga ljudskog i građanskog prava.

“Želimo pozvati sve da nam se i ove godine pridruže i svojim dolaskom daju potporu svakoj obitelji, majci, ocu, koji se bore sa životnim problemima i zbog toga dovode u pitanje život svoga djeteta”, poručuju organizatori.

Više desetaka tisuća ljudi hodajući Zagrebom, Splitom i Rijekom, dostojanstveno, miroljubivo, uz pjesmu i veselje iskazuju solidarnost, poštovanje i ljubav prema nerođenom i svakom drugom djetetu, njegovoj majci, ocu, obitelji i Hrvatskoj!

Hod za život miroljubivi je hod građana u znak potpore svakom djetetu – rođenom i nerođenom, njegovoj majci, ocu i svakoj obitelji. Cilj Hoda za život je skretanje pozornosti na poštivanje svakoga ljudskog života – od začeća do prirodne smrti. Pravo na život temeljno je ljudsko pravo i preduvjet svakoga drugog ljudskog i građanskog prava.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati