Pratite nas

Politika

VLADA: U Sabor upućen prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti

Objavljeno

na

Foto: Hina

Vlada je u saborsku proceduru sa sjednice u četvrtak uputila prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se, kako je istaknuo ministar zdravstva Milan Kujundžić, unaprjeđuje primarna zdravstvena zaštita na način da se redefinira status i pozicija doma zdravlja kao nositelja zdravstvene zaštite na primarnoj razini zdravstvene zaštite.

Ministar ističe i da se novim prijedlogom zakona uvodi načelo supsidijarnosti i načelo funkcionalne integracije, jasnije se zakonski određuje način i oblik organizacije djelatnosti primarne razine zdravstvene zaštite (sustav ordinacija), uvodi se primanje u radni odnos još jednog zdravstvenog radnika iste struke u ordinaciji, uvode se usluge specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite, kao i dijela stacionarnih oblika te posebno dežurstvo u djelatnosti obiteljske (opće) medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece i dentalne zdravstvene zaštite koje obavljaju domovi zdravlja i privatni zdravstveni radnici koji obavljaju zdravstvenu djelatnost u ordinaciji.

Predloženim zakonom uređuje se i područje zdravstvenog turizma, osnažuje se preventivna zdravstvena zaštita, rješava se radno-pravni status zdravstvenih radnika – zakupaca u domu zdravlja koji obavljaju privatnu praksu na osnovi zakupa, uređuje se pružanje palijativne skrbi na primarnoj razini zdravstvene djelatnosti u okviru djelatnosti domova zdravlja te na sekundarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene djelatnosti.

Predlaže se i restrukturiranje i racionalizacija bolničkog sustava na način da se uređuje veteranska bolnica, dodatno se definira specijalna bolnica koja može obavljati i pojedine djelatnosti specifične za opću bolnicu (osim hitne medicine), uvodi se nacionalna i sveučilišna bolnica te se uvodi mogućnost da Vlada može osnovati zdravstvenu ustanovu, za potrebe obrane i nacionalne sigurnosti, a na prijedlog ministra nadležnog za obranu i uz prethodnu suglasnost ministra nadležnog za zdravstvo.

Također, uvodi se Nacionalni registar pružatelja zdravstvene zaštite, koji će obuhvaćati sve pružatelje zdravstvene zaštite te mogućnost nagrađivanja za natprosječne rezultate rada radnika koji obavljaju zdravstvenu djelatnost pružanjem zdravstvene zaštite u procesu dijagnostike i liječenja ili sudjelovanjem u dijelu zdravstvene zaštite obavljanjem dijagnostičkih, odnosno terapijskih postupaka koje bi se uredilo uredbom Vlade.

Prijedlogom zakona na primarnoj razini zdravstvene zaštite uvodi se tako sustav ordinacija te se postojeći sustav obavljanja zdravstvene djelatnosti na temelju koncesija mijenja u oblik privatnih praksi u ordinacijama bez vremenskog ograničenja na koji se daje koncesija, a kako bi se, stoji u obrazloženju prijedloga zakona, osigurao trajniji i sigurniji oblik pravnog statusa nositeljima djelatnosti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te se izjednačio položaj svih zdravstvenih radnika u privatnoj praksi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (dosadašnji zakupci i koncesionari).

Kujundžić drži da je predloženi zakona primjeren sadašnjem trenutku navodeći da je analizirano više od pet tisuća sugestija, primjedbi i kritika. “Vjerujem da smo napravili prijedlog zakona koji će u realnim okolnostima zadovoljiti sve dionike, uz određene manje proteste, jer su neki možda očekivali malo više”, kazao je.

Vlada je u Sabor uputila i izmjene i dopune Zakona o lijekovima kojima se planira osigurati racionalizacija i financijska stabilizacija zdravstvenog sustava kroz reguliranje cijena lijekova koji se izdaju na recept, ističe Kujundžić.

Promjena važećeg normativnog uređenja predlaže se jer cijene novoregistriranih lijekova nisu definirane prilikom dolaska na hrvatsko tržište, već ih određuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje tek nakon što nositelj odobrenja podnese zahtjev za stavljanje lijeka na listu lijekova Zavoda.

Predloženim izmjenama uspostavio bi se novi sustav određivanja cijena lijekova na recept, na način da Agencija za lijekove i medicinske proizvode utvrđuje najvišu dozvoljenu cijenu lijeka na recept na hrvatskom tržištu, te izračunate cijene redovito objavljuje na svojim mrežnim stranicama, objašnjava ministar.

Istodobno bi se Zavodu omogućilo povoljnije ugovaranje cijena lijekova s nositeljima odobrenja za skupe inovativne lijekove, a time i uvrštavanje novih lijekova na listu lijekova Zavoda, koji bi postali dostupniji pacijentima.

Zdravstvenim ustanovama omogućila bi se, u slučaju potrebe, nabava i kupovina lijeka koji nije stavljen na listu lijekova Zavoda po definiranoj cijeni koja ne smije biti veća od najviše dozvoljene cijene lijeka izračunate od strane Agencije.

Premijer Andrej Plenković izrazio je nadu da će ove izmjene pridonijeti smanjenju cijene lijekova, a posljedično tome i manjim troškovima u zdravstvenom sustavu.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Bruna Esih: ‘Ne iznenađuje me razvoj događaja jer se radi o mojoj političkoj eliminaciji’

Objavljeno

na

Objavio

HINA

Nakon raspada Kluba zastupnika Neovisnih za Hrvatsku u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, raspao se i onaj u Hrvatskom saboru. Bruna Esih je za Direktno izjavila kako je za nju ovakav razvoj događaja očekivan.

“Ja to očekujem još od one najave, još za vrijeme europarlamentarnih izbora, kako će se ići u moju političku eliminaciju. Dakle, oni su na temelju Kluba koji je nastao kad sam se ja odvojila iz kluba HDZ-a i išla na lokalne izbore na temelju toga je nastala i stranka, a na temelju stranačkog  imena poslije i dva kluba, onaj u Saboru i u Gradskoj skupštini”, rekla je Esih

Rekla je kako je sad Klub koji je nastao njenim političkim djelovanjem transformiran u neki drugi.

“Koliko znam o osnivanju Kluba prije su trajali pregovori i koliko znam nisu svi bili oduševljeni njima. Navodno je Zlatko Hasanbegović nastupio po principu ja uzimam sve, ne dajem ništa samo zato što ja to mogu. Pretpostavljam da on to može jer ima političku poleđinu i podršku medijskog maga Velimira Bujanca za kojeg sam dobila informaciju da je i odradio medijaciju da se njih troje slože da budu u Klubu”, rekla je Esih.

Dodaje kako će svoj svoj rad nastaviti kao zastupnica Neovisnih za Hrvatsku.

Bruna Esih kaže kako će biti teško u Saboru raditi bez Kluba kao tehničke i logističke podrške no naglašava kako se ona rada ne boji.

“Ovo je period razotkrivanja koji mora proći. Ponavljam, uopće me ne iznenađuje ovaj razvoj događaja jer se radi o mojoj političkoj eliminaciji. Moja ponuda zastupnicima Hasanbegoviću, Zekanoviću i Glasnoviću bila je da klub čini nas četvero no očito ta opcija nije bila moguća. Ja nisam postavljala nikakve uvjete, no očito to nije bilo dovoljno te su me eliminirali iz Kluba na osobni zahtjev Zlatka Hasanbegovića. Koliko sam čula druga dvojica zastupnika nisu bila oduševljena s tom idejom. No očito se od toga nije odustajalo i oni su popustili po pritiskom. Žao mi je jedino što je general Željko Glasnović popustio ucjenama”, kaže naša sugovornica.

“S obzirom na to, kako sam već naglasila, da njih troje nisu samostalno donosili odluke, završilo je očekivano nepovoljno po Neovisne za Hrvatsku odnosno za stranku koju je Zlatko Hasanbegović nazvao svojim čedom i govorio kako je nikad neće prepustiti u ruke Plenkovićevog ministarstva uprave iako je to ipak učinio”, kaže Esih.

Čudi je kako Hasanbegović s jedne strane traži pravdu za svoj status u NHR-u pred Ministarstvom uprave, a s druge strane, očito je kako s ovim izlascima iz Klubova, skupštinskog i Saborskog, sve čini da bi svom političkom čedu naštetio i sam sebe isključuje iz stranke.

“Izgleda kako se Hasanbegović, nakon svoje famozne izjave kako se NHR-om neće baviti Plenkovićevo ministarstvo uprave već samo Bog i Hrvati, ipak odrekao Boga i Hrvata i NHR prepustio pravdi Ministarstva uprave. Ali njega pravda ne zanima već samo želi napraviti što veću štetu NHR-u i stranku blokirati u radu. Dakle, radi se o čistom podmetanju, igri mačke i miša”, rekla je Bruna Esih za Direktno.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Bačić: SDP u nepostojanju bilo kakvih politika i smislenih projekata Vladi želi zalijepiti korupciju

Objavljeno

na

Objavio

Sabor je počeo s radom burnim aktualnim prijepodnevom koje je uvod u vruću političku jesen. Zašto pljušte optužbe za korupciju i sukob interesa? Što nas čeka u izbornoj kampanji?

U emisiji Otvoreno urednika i voditelja Mislava Togonala gostuju predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, potpredsjednica Kluba zastupnika SDP-a Sabina Glasovac, predsjednik Kluba zastupnika Mosta Nikola Grmoja, potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin i predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić.

Glasovac je govorila o tome jesu li optužbe za korupciju taktika njezine stranke. Rekla je kako SDP već nekoliko mjeseci upozorava, a da je i sama Europska komisija u izvješću upozorila da imamo ozbiljan problem s korupcijom.

– Na začelju smo kolone u EU u borbi s korupcijom. U prilog tome ide i rekonstrukcija Vlade. Premijer je branio Kuščevića i Žalac i na kraju je pod pritiskom javnosti morao prihvatiti činjenicu da su njegovi ministri ozbiljno pod sumnjom na koruptivne radnje i da to ozbiljno baca sjenu na njegovu vladu i posegnuo je tako kako je posegnuo (za rekonstrukcijom), rekla je Glasovac.

Dodala je da su danas na aktualnom satu u Saboru iskoristili priliku da upitaju premijera zašto je smijenio Tolušića, Žalac i Marića i zbog čega opetovano vrši pritisak na povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa postavljajući se u tom slučaju kao “država to sam ja”.

Postoje zakoni u RH, ali ja kao premijer odbijanjem dostavljanja dokumentacije povjerenstvu sam iznad zakona, opisala je Glasovac.

– To je nešto što mi smatramo da je štetno i pogubno za hrvatsko društvo.

Rekla je da se slučaj Saucha ne može uspoređivati s koruptivnim radnjama ministara, sustavnim slučajevima od Sanaderove do Plenkovićeve vlade.

– Stiče se dojam da imamo koruptivni karakter upravljanja stranke HDZ, toj stranci se sudilo za korupciju, rekla je.

Bačić joj je odgovorio da SDP u nepostojanju bilo kakvih politika i smislenih projekata Vladi želi zalijepiti korupciju.

– Ova Vlada s brojnim reformama potiče gospodarski rast, rast plaća, mirovina, BDP-a, kreditnog rejtinga. Vlada je uspješna. U toj situaciji jedino što ostaje SDP-u je pokušati HDZ-u zalijepiti etiketu koruptivne stranke, rekao je Bačić.

Za Kuščevića je rekao da se vodi istraga za razdoblje prije nego što je postao ministar te dodao da protiv njega nije podignuta optužnice te da bi pričekao stav DORH-a.

Bačić je rekao i da povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa premašuje svoje ovlasti koje su joj zakonom date u nadležnost.

– Predsjednica povjerenstva konkretno u slučaju Andreja Plenkovića, u kojem je već povjerenstvo utvrdilo da se ne radi o sukobu interesa, temeljem njegova zahtjeva, što svaka stranka u postupku koji se vodi po općem upravnom postupku ima pravo zatražiti izuzeće voditelja postupka, u ovom slučaju gospođe Nataše Novaković, od toga stvara aferu i nastavlja taj postupak voditi u medijima umjesto da na povjerenstvo stavi na glasovanje zahtjev stranke je li ona ili nije u potencijalnom sukobu interesa jer je radila u HUP-u čiji je glavni financijer bio Agrokor odnosno Ivica Todorić i da o otme odluku donese povjerenstvo, rekao je Bačić.

– Ali Nataša Novaković od toga stvara aferu, propitkuje brojne institucije u RH. Sada povjerenstvo propitkuje Vladu da pokaže putne račune, na sličnom slučaju upravni sud je već poništio njihovo rješenje oko putnih naloga. Ona opet traži voditi postupak, ne o tome da je pojedini ministar ili predsjednik Vlade u sukobu interesa, nego da je kršio načelo djelovanja. Tvrdimo da to nije stvar zakona povjerenstva sprječavanja sukoba interesa jer je Ustavni sud prije mjesec dana naložio upravnom sudu da se očituje o tome ima li pravo povjerenstvo raditi ovo što radi. A to je da na dužnosnike koji nismo u sukobu interesa kažnjava, a zašto u zakonu ne postoji sankcija, za eventualno kršenje načela obnašanja dužnosti. Zbog toga Plenković, jer smatra da povjerenstvo pokušava premašiti svoje ovlasti, ne šalje te podatke o putnim računima, rekao je Bačić.

Grmoja je ustvrdio kako misli da se svi u studiju barem načelno slažu da je osnovni preduvjet za borbu protiv korupcije transparentnost.

– Ovo vađenje na to ima li povjerenstvo ovlasti pokazuje da te političke volje kod vladajućih nema. Primjerice Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne želi dostaviti putne naloge iz Australije, gdje je diplomat Sabljak razotkrio protupravno trošenje novca zbog čega ste ga udaljili iz službe da bi ga sada službenički sud vratio na posao. Zbog toga smo dublje ušli u problematiku i napravili zakon o registru troškova političara. Znate li gospodine Bačiću kako je Vlada odbila taj prijedlog zakona i na što se pozvala? Pozvala se na povjerenstvo i da se preko njega može doći do tih računa i putnih naloga. A upravo ta ista Vlada to ne želi to dostaviti povjerenstvu, rekao je Grmoja.

Dodao je da je potreban jedan takav registar i da ga je podržala oporba.

– Kada taj zakon dođe na dnevni red nadam se da će ga vladajući podržati i da se neće vaditi na to kakve su ovlasti kojeg tijela nego da ćemo na jednom mjestu, po uzoru na Kanadu i Irsku, imati sve troškove političara. Da se zna gdje je koji ministar bio na ručku, s kojom svrhom, priložen račun, i to ne samo ministri nego i gradonačelnici, načelnici, župani. To je ozbiljan pothvat, rekao je Grmoja.

Batinić je rekao da je HNS u ovoj Vladi i prije pokazao nultu toleranciju prema korupciji.

– Jednako tako svojim primjerom u ovoj Vladi pokazuje da nitko tko je na javnoj, političkoj funkciji ne može za osobnu korist koristiti tu funkciju. Što se tiče primjera Grmoje, već sam dugo godina gradonačelnik, svaki račun koji ispostaviš moraš dati supotpis na računu i za što je upotrijebljen. Tu ne vidim ništa sporno. Ne mogu se u svemu složiti s kolegicom Glasovac. Kad se pogleda nezadovoljstvo koje je među građanima, očito je ono motivirano nečim drugim. Kad pogledate gospodarski rast, stopu nezaposlenosti, stopu zaposlenosti, novi krug porezne reforme, povećan standard građana mislim da u nekoj mjeri ne treba gledati crno. Svakako još jedanput ponavljam – korupciji veliki minus, ako je ima, ali korupciju treba i dokazati. Ne možemo se složiti u cijelosti i propitivati. Povjerenstvo mora postojati i mora biti neovisno, ali bih upozorio na pravilnik koje je donijelo samo povjerenstvo o izuzeću. Sve piše, vrlo jasno, treba ga samo pročitati i provesti, rekao je Batinić.

Na pitanje kakvo je stanje u koaliciji ida opiše koalicijske sastanke, kako je kad se nađu Kosor i Pupovac govorio je Radin.

– Ovo je peta-šest emisija gdje se propitkuje koje je stanje u koaliciji, koliko će trajati koalicija. Inače u godinama, dosta godinama sam u politici, ne znam koja je to emisija u kojoj se propitkuje koliko će vlada trajati. I to su legitimna pitanja. Ako me pitate kako izgledaju sastanci, oni izgledaju tako da svi kažu svoje mišljenje i na kraju se raziđemo. Kako može funkcionirati koalicija u kojoj su Kosor i Pupovac? Trebali biste njih pitati. Kosor je rekao da neće u takvu koaliciju, onda je išao na predsjedništvo koje mu je reklo da to ne bi bilo inteligentno pa onda su se dogovorili da ostanu u koaliciji, objasnio je Radin.

Odgovorio je i je li inteligentno usporediti RH s NDH i reći da je RH faktor nestabilnosti u regiji.

– To je jedna tema koja je toliko potrošena i prevladana i svaki se put moramo vratiti što je bio prije. Što je bilo prije takve rečenice je itekako stvar za raspravu. Ako me pitate zbog čega je došlo do takve rečenice ja ću vam reći da ne znam zbog čega, valjda zbog emocija, valjda zbog toga što se tako misli. Ali moramo raspravljati o tome što je bilo prije takve rečenice, prije takve rečenice je bilo pravoga nasilja. Ta rečenica neće dovesti do raspada koalicija. A tko god vam kaže, bez obzira je li to Kosor ili netko drugi, da o takvim stvarima ovisi koalicija onda će vam reći jednu stvar koja ne odgovara istini. Koalicija ovisi o tome jesu li određeni politički interesi zadovoljeni do trenutka do kada koalicija funkcionira. Koalicija je po prirodi nestabilna jer inače bi se zvala stranka. Koalicija je po prirodi uvijek u iskušenju i mora se raspravljati o tome ima li dovoljno razloga da ostajete u koaliciji ili da idete. Nisam siguran da će ova koalicija ostati do kraja mandata. To ćemo još vidjeti. Imat ćemo još tri-četiri emisije i razgovarat ćemo o tome, rekao je Radin.

Potom je došlo do rasprave između Grmoje i Radina, kada je objašnjavao kako je SDSS strateški partner HDZ-a te da koaliciju veže politički interes.

– Kada prestanemo razmišljati o političkom interesu pojedine političke opcije… rekao je Grmoja, ali mu je Radin upao u riječ rekavši da je politički interes interes građana.

– Politika je služba građanima, rekao je Radin te rekao Grmoji kako je Most dva puta bio u koaliciji s HDZ-om iz političkog interea. I tu je počela rasprava, a spominjale su se riječi recidivizam, nervoza, nezavisni koji petkom dižu ruke i drugo.

Voditelj Togonal je ustvrdio kako bi mu večeras dobro došla dva zaštitara u studiju.

Glasovac je rekla da je prirodno i razumljivo da se manjine vežu uz vladajuću koaliciju.

– To je čak i u interesu priadnika nacionalnih manjina u RH. No činjenica je i da ovu Vladu podržavaju i održavaju na životu 10 do 15 zastupnika koji su izdali svoje birače. Koalicija vam ovisi o Bandiću, čovjeku koji se vuče po hrvatski sudovima, rekla je.

– Gospodine Bačiću, apsolutno je nekorektno i netočno kada tvrdite da SDP nema nikakav program i da jedino što možemo optužiti vas za korupciju. Zamislite kakva sramota za državu da ima jednog premijera kojem se sudi za korupciju, a drugog ste dovezli avionom, nije znao hrvatski, a upravljao je Hrvatskom. To je nažalost od vas Hrvatska doživjela, prozvala je Glasovac.

– Kolegica me pokušava što smo radili prije 10 ili 6 godina, a ja bih nju podsjetio što je rekla prije par mjeseci. Izjavila je o svojem predsjedniku stranke “tko ga ne zna, skupo bi ga platio, njegov životni moto je sve za fotelju, fotelju ni za što”. Kad nama predbacujete što radimo, ja sam sad vas podsjetio što vi govorite, rekao je Bačić te naveo primjer kako se Vlada preslagivala nedavno i u Italiji, a nije se išlo na izbore.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari