Pratite nas

Najave

Vlada usvojila Odluku o održavanju prvog hrvatskog međunarodnog vojnog aeromitinga

Objavljeno

na

Foto: Arhiva

Vlada RH usvojila Prijedlog odluke o održavanju prvoga hrvatskog međunarodnog vojnog zrakoplovnog mitinga „CROIMAS 2020“

Vlada Republike Hrvatske je na 177. sjednici održanoj u četvrtak, 5. rujna 2019. godine usvojila Prijedlog odluke o održavanju prvog hrvatskog međunarodnog vojnog zrakoplovnog mitinga „CROIMAS 2020“.

Prvi hrvatski međunarodni vojni zrakoplovni miting „CROIMAS 2020“ održat će se 30. svibnja 2020. godine u Zadru pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, u organizaciji Ministarstva obrane u suradnji s Ministarstvom turizma, Zadarskom županijom i Gradom Zadrom.

Sukladno Odluci o održavanju aeromitinga osnovat će se Počasni i Provedbeni odbor za održavanje zrakoplovnoga mitinga. Počasni odbor činit će predsjednik Vlade RH, koji je i predsjednik Počasnog odbora, potpredsjednik Vlade i ministar obrane ujedno zamjenik predsjednika Odbora, te članovi: potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, ministar vanjskih i europskih poslova, ministar mora, prometa i infrastrukture, ministar turizma, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, župan Zadarske županije i gradonačelnik Grada Zadra, priopćio je MORH

Provedbeni odbor za održavanje zrakoplovnoga mitinga osnovat će potpredsjednik Vlade i ministar obrane svojom odlukom.

Foto: Vlada RH

Predstavljajući Prijedlog odluke o održavanju prvog hrvatskog međunarodnog vojnog zrakoplovnog mitinga „CROIMAS 2020“ potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je: „Organizacija vojnog aeromitinga na međunarodnoj razini Republici Hrvatskoj i gradu Zadru kao domaćinu donijet će prepoznatljivost na svjetskoj zrakoplovnoj i turističkoj karti, a ujedno je i najznačajniji iskorak u promidžbi za poziv vojnog pilota, kao specifičnog i deficitarnog kadra u Hrvatskoj vojsci“.

Ministar je podsjetio kako ovaj događaj želimo povezati s 30. obljetnicom hrvatske samostalnosti uz želju da od iduće godine 30. svibnja ponovno slavimo kao Dan državnosti. „Godina 2020. je i godina u kojoj obilježavamo 25. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja, 15. obljetnicu akrobatske grupe „Krila Oluje”, kao i godina u kojoj Republika Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije, što ovoj manifestaciji daje dodatni značaj“, istaknuo je ministar Krstičević.

Krstičević je naglasio kako se kroz organizaciju vojnih aeromitinga demonstriraju i vlastite sposobnosti te razvija međunarodna obrambena i civilno-vojna suradnja što je prilika za jače povezivanje Hrvatske vojske s lokalnom zajednicom.

Također, ministar je podsjetio kako su se Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska odlučili za ovaj projekt zahvaljujući inicijativi akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Krila Oluje“ koja ima, kako je rekao, nemjerljiv značaj za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, promidžbu poziva vojnih pilota i povezivanje s najboljim akrobatskim skupinama iz cijelog svijeta ujedno pridonoseći promidžbi Republike Hrvatske.

Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je kako je „CROIMAS 2020“ važan nacionalni događaj. „Događaji međunarodnih dimenzija kao što je ovaj aeromiting u velikoj mjeri pridonose jačanju brenda Hrvatske kao destinacije s kvalitetnim turizmom, a upravo su zadarski arhipelag i čitava Zadarska županija izvrsna kulisa za ovaj spektakularan događaj. Sljedeće godine Hrvatska predsjeda Vijećem EU i siguran sam kako će ova manifestacija biti jedna od prilika da se svima predstavimo kao destinacija s bogatom i raznolikom turističkom ponudom“, izjavio je ministar turizma Cappelli.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Najave

dr. Hrvoje Tomasović predaje potpise

Objavljeno

na

Objavio

Privatni album

Poznati kirurg sa zagrebačke Klinike za tumore i kandidat za potpredsjednika HDZ-a, dr. Hrvoje Tomasović izvijestio je javnost da će  dana 28.veljače 2020. između 23 i 23,30 sati predati potrebne potpise za kandidaturu izbornom povjerenstvu stranke u njenoj središnjici u pratnji svoga izbornog stožera, zapovjednika 151. Samoborske brigade, brigadira Josipa Mahovića, Hermana Vukušića zapovjednika konvoja Nova Bila, Ivana Tomića umirovljenog časnika 4. GBR, te ostalih članova stožera.

Podsjetimo, iz krugova bliskih dr. Tomasoviću saznali smo da je dr. Tomasović skupio puno više od 10 tisuća potpisa: “Potpisi još uvijek pristižu, pa nemamo konačan broj, zasad ih je više od 10 tisuća”, kazali su. Inače, on ne pripada nijednoj opciji unutar HDZ-a, a na izbore je krenuo sam, bez ikakve stranačke infrastrukture i mogao bi u konačnici imati i dvostruko više od potrebnih potpisa za potpredsjedničko mjesto.

Moj izborni slogan kojega ću se držati ako prođem za potpredsjednika HDZ-a je NEMA PREVARE!, kazao je Tomasović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Najave

Kolinda Grabar-Kitarović završila mandat s Pahorom, Milanović ga počinje

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović za svoje je prvo putovanje u mandatu izabrao Sloveniju, zemlju koju smatra prirodnom hrvatskim partnerom i danas će se ondje susresti s kolegom Borutom Pahorom.

Milanović i Pahor, dvojica socijaldemokrata i bivših premijera koji se jako dobro poznaju, razgovarat će u Otočcu ob Krki, mjestu otprilike na pola puta između Zagreba i Ljubljane.

Najveći problem u odnosima dviju zemalja, saveznika u NATO-u i EU-u, i dalje je neriješeno pitanje granice.

Slovenija ustraje na primjeni arbitražne presude koju Zagreb ne priznaje jer je do nje došlo u postupku kompromitiranom dosluhom slovenskog suca i predstavnice vlade. Hrvatska stoga predlaže bilateralni dogovor.

U svojim premijerskim mandatima i Pahor i Milanović bili su izravno povezani s arbitražnim sporazumom. Pahor ga je 2009. potpisao, a Milanović ga 2015. poništio.

Novi hrvatski predsjednik u predizbornoj je kampanji, a i nakon nje, govorio da je Slovenija prirodni i strateški hrvatski partner s kojom želi dodatno unaprijediti odnose.

Pahor je nakon Milanovićeve pobjede rekao da u Sloveniji ima prijatelja predanog dijalogu u traženju rješenja, ali da pri tome mora računati na poznata slovenska stajališta o graničnoj arbitraži. Ali je dodao i da ne očekuje da će Milanović mijenjati svoja stajališta o arbitraži.

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je, pak, Sloveniju i Pahora izabrala za svoj zadnji posjet u Mandatu, 12. veljače. Kazala je tada da je to bio logičan izbor jer ono što povezuje Hrvatsku i Sloveniju daleko nadmašuje otvorena pitanja. (Hina)

Pahor predložio Janšu za mandatara nove slovenske vlade

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari